Semantik Web ile Türkiye - ABD Kıyaslaması: Ursula K. LeGuin ve Oğuz Atay

0
FZ
Basit bir soru: X ülkesinin vatandaşı olan yazarları ve her birisinin kitaplarının listesini getir.

Süre: 2 dakika.

Yukarıdaki işi bir programcı olarak nasıl yapardınız? Mesela X = Türkiye.

Çok basit bir soru gibi görünüyor.

Acaba gerçekten öyle mi? İsterseniz bir deneyin. ;-)

İsterseniz süreyi 20 dakikaya çıkaralım. Yahut 2 saate. Kaç yazarın kaç kitabını getirebilirsiniz? Ne kadarlık bir bilgisayar kodu yazmanız gerekir, o kod hangi kaynaklara bağımlı olur, ne kadar sürede çalışır?

Şimdi siz bunu düşünedurun, dbpedia.org'a SPARQL sorgulama dili ile birkaç soru soralım ve sonuçlarına bakalım:

Devamı: burada...

İlgili Yazılar

Google bu kadar mı taciz edilir! :(

FZ

Geçen hafta bir dostumun ağabeyinin yüksek lisans tezini Internet´e yerleştirmiş ve burada haberini geçmiştim (http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2349). Sonra da arkadaşımın sorması üzerine ona açıklama yapmıştım Google anında yakalar bu yeni belgeyi, PDF´nin de içini açar okur, indeksler filan. Birkaç gün önce Google´a baktığımda ve "veri zarflama" anahtar sözcüklerini arattığımda gerçekten de ilk sayfada ilgili tezin ve bağlantılı linklerin geldiğini gördüm. Arkadaşıma da söyledim, sevindi filan. Ancak bugün baktığımda beni dumura uğratan bir durumla karşılaştım!

SansureHayir!org yayına başladı

fsniper

Türkiye'de son dönemde ciddi bir artış ile uygulanan site yasaklama ve gizli sansür uygulamalarını konu edinen, yapılması gereken ve yapılanlar hakkında internet kullanıcısı görüşlerine yer veren SansüreHayır!org yayın hayatına başladı. Site üzerinden sansüre karşı düşüncelerinizi sözlük tadında herkese duyurabiliyor, başkalarının neler düşündüğünü okuyabiliyorsunuz. Ayrıca görünüşe göre SansüreHayır!org sloganlı yapışkanlı etiketler de yolda ;)

Yaşasın e-Devlet ve onun Tekelci Temsilcileri...

elrond

Bu haberin asılsız olduğu deneme ile sabitlendi. Kaynağını tespit etmeden ve denemeden böyle bir haber yayınladığımız için herkesden özür dileriz. Yorumların değerli ve bilgilendirici olduğun düşündüğümüzden dolayı haberi tamamen kaldırmıyoruz.Sundance

Güzel Siteler - 3: Shockhaber.com

sundance

Açıkcası ATV`de yayınlanan Şok programını pek sevmiyordum. Hani `ulan ne milletiz nelere nelere inanıyoruz` şeklinde olması bir yana, çok gelir geçer, havada buluyordum programı.

Fakat yeni açılan Shockhaber.com (bildiğim kadarıyla ATV ile pek bir alakası yok, yalnızca o programda çalışmış elemanların serbest oluşumu bu) bence TV programından çok daha güzel hazırlanmış ve gerçekten bir şeyler söyleyen bir site.

Önyargılarıma rağmen dolaştım ve hoşuma gitti. Umarım başarılı olurlar.

ICQ´ya bağlanılamıyor!

sundance

Yaklaşık bir haftadır, ICQ´ya doğru düzgün bağlantı yapılamamakta. Bu konuda Superonline ve İxir problemlerin çözüldüğünü belirtirken TTNet ve onun üzerinden hizmet veren Kablonet ve UltraTV´den ses yok. TurkInternet

Temel olarak AOL´un bazı IP bloklarından ICQ´ya erişiminin kapanması şeklinde gerçekleşen olayda bazı çözümler şimdiden üretilmiş durumda. Bunların ilk akla geleni 443 numaralı port üstünden herhangibir https proxy kullanımı. Fakat UIN listeleriniz gelemeyebiliyor. Anonim proxyler konusunda stayinvisible.com işinize yarayacaktır.

Bunun dışında bir yöntem, iste Gaim üzerinden TOC protokolü kullanarak bağlanmak (bu yöntem Fazlamesai icadı :) Gaim'in yarattıkları dışında bir problem yaşamıyorsunuz + listeleriniz geliyor. Gelişmeleri takip ediyoruz...