Summer of Code başvuru süresi uzatıldı

0
hayalci
Google Summer of Code 2008 için başvuru süreleri 7 Nisan'a kadar uzatıldı. Ayrıca aşağıda, 2007 Summer of Code'a katılan ve başarılı olan Çağatay Çallı'nın bir ay kadar önce yazdığı yazıyı bulacaksınız. Başvurulabilecek projeler arasında Pardus da var.

Merhaba, Google Summer of Code 2008 başvuru tarihleri açıklandı! Geçen yıl bitirme projesi grubumuzda Eclipse'e bir eklenti yazmaya çalışırken, irc.freenode.net sunucusundaki #eclipse kanalından, #eclipse-soc kanalına geçip ne yapabileceğimi sormuştum. Başvuru yapmayı aklımdan bile geçirmez ve kendime fazla güvenmezken kanaldaki geliştiriciler beni yüreklendirdiler ve bana uygun olabilecek bir proje konusu da önerdiler. Kanalda sorduğum soruların ardından başvuruların son gününden 1 gün önce bir başvuru hazırlamaya koyuldum ve Eclipse'in kendi bünyesinde Summer of Code için önerilen fikirlerden kendi tecrübe ve yeteneklerime göre bir tanesini seçip başvurumu bu konuya göre yaptım. Geçen sene başvuru yaptıktan sonra benimle konuşmuş olan arkadaşlarım başvuru sonucunda kabul edilmeyi de hiç beklemediğimi biliyorlardı ama bir şekilde başvurular sıraya koyulmuş, benim başvurum da kabul edilmişti. Önce mentor'umun kim olduğunu öğrendim, iletişime geçmeye ve konu ile ilgili fikir geliştirmeye, düşünmeye çalıştım. ("interim period" adı verilen bu dönem proje geliştirdiğiniz toplulukla kaynaşmanız için gereken zamanı size veriyor.) e-posta ile haberleştiğim mentor'umun önerileri doğrultusunda gerektiğinde değiştirmemiz gereken hedefleri değiştirdik ve yeniden tanımladık, kendimize göre bir yol haritası oluşturduk. SoC'un resmi olarak başladığı Haziran ortalarında halen finallerim ve bitirme projesi gibi işlerim vardı ancak daha sonra bu yüzden kaybettiğim günlerin büyük bir kayıp olmadığını gördüm. Koşulları okuduğumda ben de tişörtü ve 4500 doları alıp alamayacağımı bilemiyor ve tedirginlik duyuyordum fakat mentorumla iletişime geçtikten ve proje üstünde çalışıp ne yaptığımı mentoruma anlatmaya başladıktan sonra içim giderek rahatladı. Bu yüzden eğer zamanınız varsa sizin de hiç çekinmeden istediğiniz bir projeye başvurmanızı şiddetle öneriyorum. Bu programın herkes için çok faydalı bir tecrübe olacağına inanıyorum. Geçen yıl yanılmıyorsam 6 Türk öğrenci kabul edilmişti, bu yıl Google'ın her sene kontenjan artırmasından dolayı daha da fazlasının kabul edileceğini düşünüyorum. Aynı zamanda yükseklisans ve doktora öğrencilerinin de katılabileceğini vurgulayayım. Projeler içinde her tip proje bulunuyor. Embedded projelerinden Rockbox gibi projeleri, düzenli olarak katılan Apache'yi, BSD ve VIM projelerini, Pınar Yanardağ'ın kabul edildiği Gnome'u, Sarp Centel'in kabul edildiği sağlık kayıtları projesi OpenMRS'i ve benzer projeleri hatırlıyorum. Bu kadar proje arasından size hitap edecek bir proje bulacağınızdan eminim. Hatta bu yıl Pardus'un da kabul edilme şansının çok fazla olduğunu düşünüyorum. (Yine de Pardus'un Google'a yapacağı başvurunun niteliği önemli elbette...) Hepinize başvurularda iyi şanslar, Freenode'a takılın :)

İlgili Yazılar

Slackware 8.0 çıktı

conan

Slackware'in en yeni sürümü dün piyasaya çıktı. Dağıtım XFree86 4.1.0, kernel olarak 2.2.19 ve 2.4.5, KDE 2.1.2, GNOME 1.4, glibc 2.2.3 gibi paketleri içinde barındırıyor.
Detaylı bilgi için:
Slackware sitesi
Linuxtoday

Gelecek A.Ş.'den Her İhtiyaca Yönelik Kolay Linux

anonim

Gelecek Desktop Vision

Gelecek A.Ş.'nin son ürünü Gelecek Desktop Vision, son yıllarda hızla değişen ve gelişen donanımlara, buna bağlı olarak ortaya çıkan ürünlere büyük bir uyumlukla çalışan ve diğer yandan yazılımlarda meydana gelen değişikliklere ve farklılıklara uyum sağlamış ayrıca tüm bunları çok modern, çok gelişmiş bir arayüzle (2 ve 3 boyutlu) ve kolaylıkla son kullanıcıya desteğiyle birlikte ulaştırmaktadır.

WinModemler artık LinModem ;)

sundance

Gözünüz aydın millet, piyasada en çok bulunan, en ucuz olan Connextant (eski Rockwell) HSF ve HCF modemler için Freshmeat`de sürücüler duyuruldu.

Daha önceden de bazı marka HSF modemleri çalıştırabilen Linux sürücüleri olmasına rağmen, genelde çok ciddi bir çaba gerekiyordu ve başarı şansı düşüktü. Fakat böyle iki projenin Freshmeat`de başlatılması ile Win Printerlarla birlikte insanlığın gördüğü en iğrenç donanımlardan biri olan WinModemler artık Linux kullanıcıları için sorun olmaktan çıkıyor. Kimbilir belki yakında Karl Knopper amca da Knoppix`e koyar bunları :))

Alt Linux 2.2 Junior

anonim

ALT, Rus kaynaklı bir dağıtım olduğu ve uluslarası kullanıma fazla yatırım yapmadığı için fazla bilinmiyor. Yoksa Alt ın 4. büyük dağıtım olmaması için hiçbir sebep yok. Alt özellikle Mandrake kullanıcıları tarafından kesinlikle denenmesi gereken bir dağıtım.

Silicon Graphics XFS`i Linux`a verdi

FZ

Silicon Graphics bilgisayar şirketi 1994 yılından beri ticari sistemlerinde kullandığı ve "journaling filesystem" olarak tabir edilen, sistem göçtüğünde çok hızlı yeniden ayağa kaldırmayı sağlayan ve çok büyük harddisk alanlarının ekonomik ve optimum şekilde yönetilmesine olanak veren dosya sistemi XFS'i Linux camiasına sundu.