Tablolama Yazılımları: Kötü Bir Alışkanlık Mı?

0
FZ
Henüz doğrudan kansere ya da vereme yol açtıkları söylenemez ama hemen her tür iş için aşırı şekilde kullanılan tablolama yazılımları belki de gerçekten kötü bir alışkanlıktır.

EXCEL ya da ona özenmeye çalışan OpenOffice.org Calc, vb. benzeri yazılımlar her derde deva mı? Kolayca işleri hallediyorlar mı? Hesap kitap işi onlardan mı sorulur? Çok güzel grafikler mi sunuyorlar? Olması gerektiği gibi şeyler mi?
vst'nin gönderdiği bir link ve o adresteki makaledeki görüşlere bakılacak olursa durum bazı bakımlardan hiç iç açıcı değil. Yine eldeki çekice bakıp her şeyi çivi olarak algılama sendromu hakim ve bununla başa çıkmak için örgütlü çabalar bile gündeme gelmeye başlamış AB çapında.

Gelin hep birlikte Spreadsheet Addiction makalesini okuyalım ve bir kenarda sinsice ruhumuzu ele geçirmeyi bekleyen tablolama yazılımları ve yol açtıkları durumu masaya bir yatırıp eğrisi ile, doğrusu ile bir tartışalım.

Görüşler

0
sundance
İlginç yaklaşımlar var. Ama burada söyledikleri kadar önemli şu A Guide for the Unwilling S User dökümanı.

Bu yaklaşım bence çok güzel. Bazı görünmeyen köylere kılavuzluk yapılması açısından izlenmesi gereken bir yol.
0
FZ
0
ahmetozdemir
İstatistik işlemlerinde excel kullanımı aslında zaman ve kullanım kolaylığı açısından çok uygun değil. Özellikle ülkemizde bu konuda SPSS yoğun olarak kullanılmakta. İstatistik derslerinde de bu progam anlatılıyordu. İstatistiksel analiz işlemlerinde hem hız olarak hemde kullanım kolaylığı olarak excelden daha önde olan bir program. Ayrıca Excel bazı sonuçlarda önemli hatalar üretmesi(yuvarlama hataları,algoritmadan kaynaklanan hatalar gibi) istatistik işlemlerinde başka programların kullanılmasını zorunlu kılmakta. Bu programların bazılarının likleri aşağıda verilmiştir.
1. R project
2. S Plus
3. SAS
4. SPSS
0
FZ
Türkiye'de R ile ciddi finansal ve istatistiksel çalışmalar gerçekleştiren, danışmanlık yapan insanların olduğunu bilmek sevindirici.

FM'de R ile ilgili bir makale yayınlanmıştı:

R-Project ve Uygulamalı İstatistik

0
sadettinpolat
excelin hatalı hesaplamalarıyla ilgili bir örnek verebilir misiniz?
0
FZ
Birkaç yıl öncesinden bir örnek: http://www.agresearch.co.nz/Science/Statistics/exceluse1.htm, tabii herhalde şimdi bunlar düzeltilmiştir, başka hesaplama hataları vardır. En nihayetinde belli bir seviyenin üstündeki karmaşıklıkta hesaplamalar için hem hassasiyet hem de performans açısından EXCEL'in tercih edilmediğini biliyoruz.
0
ahmetozdemir
Genel olarak spreedsheet programlarında görülen hataların anlatıldığı site bura. Excel 2000 ve 2003 bulunan hatalardan bahsedilen site ise bu. burada ise excel'in istatistik işlemlerinde büyük bir poblem olduğunu anlatılmış.
0
sadettinpolat
bu hatalardan 10 ciltlik eser cikar valla :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

fazlamesai.net'e Soralım: fMRI radyosu için neler yapmak istersiniz?

FZ

Dün akşamdan itibaren deneme yayınlarına başlayan fMRI (fazla Mesai Internet Radyo) ortamında neleri duymak, ne tür programlar dinlemek istersiniz?

Ama aslında "fMRI benim için ne yapabilir?" değil "ben fMRI için ne yapabilirim?" diye sormalısınız ;-)

Neler yapmak istersiniz? Teknolojik gelişmeler hakkında yorumlar, "geek" ve "nerd"leri sallayıp yuvarlayacak müzik programları, radyo altyapı yönetimi, vs.?

Beyin fırtınasına başlayalım, organize olalım ve tüm zamanların en çılgın, en damardan teknoloji radyosunu kuralım hep birlikte. Deneme yayınını buradan dinleyebilirsiniz (eğer birileri DJlikten yorulmadı ise ;-).

Dünden Bugüne FazlaMesai.net

crematorium

FazlaMesai.net'in 18 Şubat 2001'de ki halini merak eden var mı? Mutlaka vardır... Görmek için buraya tıklamanız yeterli... :)

Bu arada muhtelif tarihlerdeki FM için ise buraya

EncFS: Şifreli Dosya Sistemi (TÜRKÇE)

sundance

EncFS, pratik kullanımlı ve performanslı bir şifrelenmiş dosya sistemi. En önemli iki özelliği, şeffaflığı ve dizin bazında şifreleme yapabiliyor olmanız.

EncFS'in özelikleri ve nasıl kullanılabileceği konusunda Cuma günü Linux DevCenter'da yayınlanan makalemin daha geniş ve Türkçe halini (kesinlikle çeviri değil ;) yazının devamında bulabilirsiniz.

Schrödinger'in Kedisi

redogre

Durun, daha biz aya gelemeden...

butch

Kablonet hizmetlerinden yararlanan bir mahalleye 10 metre uzak olmamıza rağmen bu hizmetten yararlanmak için 15000$ keşif bedeli istenmişti bundan 2-3 ay önce bizden. Bugünlerde de binanın önünü kazıyorlar yine sanırım telefon hatlarıyla ilgili olarak. Ha bi de geçen gün yeni telefon hattımızı bağlamak için geldiler Türk Telekom'dan ama yetkili kişi binanın girişindeki kutuya bağladı hattı gerisini elektrikçiyle halletmemiz gerektiğini söyledi. Neyseki böyle durumlara alışığız, işimizi kendi başımıza nasıl yapacağımızı ve hiçbir şeye şaşırmamamız gerektiğini öğrettiler bize bu yolla ne de olsa. Ben bunlarla meşgulken Slashdot.org bir haber yayınladı bugün. Diyorki Amerika'da kanalizasyon şebekelerine fiber-optik kablolar döşenecekmiş (eyvah) hem de bu işi robotlar yapacakmış (eyvah ki ne eyvah)...