Teknoloji ile erken tanışan çocuklar

0
anonim
Son birkaç yıldır gözlemlediğim bir durumu sizlerle paylaşmak istiyorum. Son birkaç yıldır deyişime bakmayın topu topu 26 yaşındayım. Zaten durumun vahameti de burada.
Annemiz, babamız, dedemiz. Bizim zamanımızda diye söze başladıklarında en az 20-30 yıl geriye giderdik. Ama ben, bundan sadece birkaç yıl öncesinden; ortaokul, lise yıllarından bahsederken mesela, benim zamanımda diye söze başlayabiliyorum. Peki nedir 26 yaşında birine benim zamanımda dedirten şeyler?

Benim zamanımda, 7-15 yaş grubundaki çocuklar

· İnternete giremiyorlardı.
· Cep telefonları yoktu.
· En az 30 değişik TV Kanalı izlemiyorlardı
· Cinsel yollardan bulaşan hastalıkları kapmaya başlamamışlardı. Çünkü, hala leylekler tarafından getirildiklerine inanıyorlardı.
· İlköğretim ve Lisede sınıfta kalma gibi bir problemleri yoktu. Dersler mi zorlaştı? Hiç sanmıyorum.
· İddaa oynamıyorlardı. Tek bildikleri, mahallerinde plastik bir topun peşinden koşmaktı.
· Counter strike ve türevi oyunlar oynayarak adam öldürmeye henüz başlamamışlardı.
· Kız/erkek, okul basıp öğretmenlerini yada arkadaşlarını öldürmezlerdi. Müdür dövmezlerdi. Arada sırada birbirleriyle taşlı sopalı kavga ettiklerini duyardık sadece.

Aklıma gelenler şimdilik bu kadar. Sizde ortaokul, lise yıllarınızdaki gençlerle zamanımızı bir kıyaslayın.

Acaba sınırsız bilgi kaynağı, bilgiye hızlı ulaşım, hızlı iletişim mi bunun sorumlusu? Belli bir yaştan sonra sıkı kontroller altında, kademeli olarak mı çocuklarımız ile teknolojiyi tanıştırmalıyız? Pirelli’nin reklamıydı sanırım. Kontrolsüz güç, güç değildir. Biraz daha dikkat diyorum.

Unutmadan, dilerim bundan birkaç yıl sonra bu git gide bozulduğunu düşündüğüm kuşaktan birileri çıkıp, ne olacak bu yeni neslin hali diye bir blog yazmaz. Yozlaşma demek istemiyorum. Çok çirkin geliyor kulağa, adaptasyon sürecidir ve çabuk atlatırız umarım...

Yunus Emre GÜZER

www.emregüzer.com

Görüşler

0
darkhunter
Hazır olay vuku bulmuşken dikkat çekeyim. FM'nin üyesi olan Anonim ile, Anonim haber giren bireyler birbirlerine karışıyorlar. Anonim haber giren bireylerin haberlerine tıklayınca, haberin muhattabı üye olan Anonim olarak görünüyor...

Misal; hukuksal bir durum olsa, üye olan Anonim taklaya gelebilir gibime geliyor :D

darkhunter, FM ıvır-zıvır işler birimi :p
0
Zebani
anonim (#1571)


Web Sitesi:
Üyelik Tarihi: Cuma, 8 Ağustos 2003
Haberler: 1
Yorumlar: 2

Öyle görünse bile sayılar öyle olmadığını söylüyor :)
0
ripper
internetten mi? cep telefonlarından mı? counter strike dan mı?
Bunlar hazır bahaneler gibime geliyor.
Hayır, bence araştırmaya, okumaya değil de ona buna ayak uyduracak, üniversitelerde bile kadroları torpille kovalıyacak insanlar yetiştirmeyi hedeflemiş bir eğitim sistemi neden olabilir mi?
Balık kokmaya yüzgeçlerinden başlamıyor ne yazık ki. Nasıl yetiştiriyorsunuz ki ne bekliyorsunuz?
Dizilerle mafyaya alıştırıldıkları doğru ama iyi ile kötüyü ayırt edicek manteliteyi kendilerine vermek kimin göreviydi?
Ortada bir yozluk varsa eğitim sisteminde bence. Niye korkuyorlar kendi fikirlerine sahip, okuyan, araştıran insandan?

Aşırı internet kullanıcısı olan bir çocukta olucak tek sorun belki sosyal ilişkiler kurmakta zorlanmak olabilir, fazlası değil.
Eğer öğretmen işini sadece mesai yapmak görüyorsa, ders kitaplarınız ezberci ise, siz okumaya teşvik etmiyorsanız, bırakın teknolojiyi sokaktan bile yeterince kirlilik kapıcaktır.

Hadi oyunları yasaklıyalım , televizyonda sadece sözde eğitim propagandalarını bırakalım, interneti sonuna kadar filtreleyelim? Her köşebaşına polis dikelim. Ne mi olacak hayal gücüyle çalışan motor gibi birşey oluverir heralde.

0
emreguzer
Topu eğitim sistemine atmışsın. Eğitim sistemimizin en çok eleştirilen yanı kendisini yıllardır yeniliyememesi değil mi zaten. Bu da demek oluyor ki genç nesilde meydana gelen değişikliğin tüm sorumlusu olarak eğitim sistemini göstermen doğru değil. bundan 15 sene öncede aynı öğretmenler, aynı eğitim sistemi, aynı YÖK yokmuydu? Yine dikkatini çektiyse oyunların, internetin yasaklanmasından da bahsetmiyorum. Sadece diyorumki ; Acaba, çocuklarımızı çok erken yaşta mı tanıştırıyoruz teknoloji ile? Kişiliği oturmamış, küçük oyuncak arabalarla, barbielerle oynamaları gereken çocukların bu denli unlimited bir ortamda, tek başlarına dolaşmaları, herşeyi çok erken yaşta, daha öğrendiklerini analiz edemeyecek bir yaşta bilmeleri ne kadar doğru. Basit küçük bir tespit sadece, sizlerle paylaşmak istedim, hepsi bu...
0
SHiBuMiGo
Ben bu yazının sebebini anlayamadım. FM ana sayfada bir tür blog hizmeti mi başlatıldı? Yazıyı gönderen arkadaş öyle bir yazmış ki sanki bir ara aklına bir şeyler gelmiş ve onları yazıvermiş. Tam olarak ne anlatmak istediği belli değil, temennilerini mi paylaşmak istemiş, yoksa bir olay yaşamış da onu mu anlatmak istemiş anlaşılmıyor...
0
robertosmix
Arkadaş niye kendi sitesini bastıra bastıra vermiş onu anlamadım. Gereksiz bir konu olmuş. Denildiği gibi kişisel blog formatı pek yakışmıyor buralara. Ayrıca sitesindeki Joomla logosunu da favicon'dan değiştirse daha iyi olacak gibime geliyor. CRM konusunda da daha fazla şeyler yazabilir sitesinde misal, burada bu kadar gereksiz taramalar yapacağına.
0
emreguzer
Sitemle fazla ilgilenme olanağım olmadı henüz, joomla ile hobi maksatlı yapılmış bir site, ilk heves işte seninde dediğin gibi yazının sonunda biraz üzerine basmışım :)
0
Tarık
[ironi class"mi? bu, ne? bu"]

Sizin için belki gerekli bir yazı ama fakat lakin fm.net e ne kadar uydu bilemiyorum. Burda bu tür sosyal konularda pek bir muhabbet dönmez, tanınmış biri iseniz durum farklı tabii. Yani belli bir imajınızın olması lazım yoksa ben sizi niye dinleyeyim ki? Blogunuzu bilmemneyinizi buraya aktarmışınız, hem kimsiniz ki? hani richard stallman yada fz olsanız çekilirsinizde hayır tanınmış biride değil ki, adam gibi yorum yapıp fikir belirtelim. la havle... Kızdım şimdi ama haaa, dellendirmeyin adamı!!!

[/ironi class"mi? bu, ne? bu"]
0
Zebani
??????????????????????????????????
0
Tarık
İlginçtir, bununla beraber ikinci seferdir denk geliyorum yazdığım yoruma cevap olarak soru işaretini reva görüyorsun. Derdin nedir? anlayamadım, IO streaming inde sorun mu var? Benimle 0x0f1c@gmail.com üzerinden birebir görüşebilirsin. Saygılar...
0
Zebani
Bilmem anlayamadığımdan olsa gerek.
0
Zebani
"sosyal muhabbet dönmez" demişsin. eğer bunu cidden söylediysen?! çocuklara bilgisayar kampanyası sosyal bir olgu veya konu gibi geliyor bana.
0
Zebani
[ironi class"mi? bu, ne? bu"] sanırım bu kod yüzünden soru işaretlerimi geri almalıyım. bir derdim filan yok. saygılar.
0
emreguzer
Açıkcası bende seni tanıyamadım Tarık, bu yorum yapamayacağın anlamına mı geliyor? Hayır, gelmiyor. Demekki senin beni tanımıyor olmanda, benim yazı yazamayacağım ve bu sitede yayınlanmayacağı anlamına gelmiyor.
0
Tarık
Hehe :) ben aslında güya kendimce ironi edebiyatıyla senin yazdıklarına "bloğunu, sitesini buraya göndermiş, kimki bu?" gibilerinden taş atanlara taş atıyordum. Ama bunu sen anlamadıysan demekki benim anlatış tarzımda bir bozukluk var. Saygılar...
0
emreguzer
yapma ya :) Kusura bakma, bende bariz yanlış anlamışım ozaman. Mimikler eksik olunca böyle yanlış anlaşılabiliyor işte.
0
zekzekus
yani arkadaş gönderdiği yazının başlığını "Fazlamesai.net'e soralım: Teknoloji ile erken tanışmak çocukları nasıl etkiliyor?" olarak belirlese bir sorun olmayacak gibi yorumlar yapılıyor.anlamak zor. eksisozluk misali formata uygun gönderilen yazıların içeriği çokda önemli değil mi FM'de yoksa ben mi yanlış yerdeyim?
FM konuları içinde "memleket","sex" gibi konu başlıklarıda var. bu konu başlıkları süs olarak konduysa söyleyecek fazla bir şey yok zaten. yok ama konu başlığına uygun, fm'nin ana ekseni olan teknoloji ve bilgisayar konularına dokunan bir yazının ne zararı var? ayrıca editörler uygun görmüş yayınlamış kraldan çok kralcılığın ne anlamı var? konu hakkında fikir beyan eden bir kişi olmuş gerisi fasafiso.bak bende kızdım şimdi.
0
anonim
Sorun yazının başlığı ya da konusu değil yazının içeriği ve anlatımının zayıflığı. FM'de yayınlanan yazılarda her zaman belli seviyede bir özen vardır, ben bu yazıda o özeni göremedim. İçerikteki ve anlatımdaki zayıflık haricinde bir sürü yazım hatası var.

Dışarıda kağıt üzerinde eğitim almış gözüken ama kendi dilinde yazmayı doğru dürüst bilmeyen bir sürü insan var. Ben belli bir anlatım becerisine sahip olmayan insanların belli bir çizgiye gelmiş ortamlarda yazıp çizmelerinin o ortama zarar vereceğini düşünüyorum. FM'de kaliteli ve özgün yazılar görmeye alışmış biri olarak, FM'nin vasat yazılarla dolmasını istemem, bunu da editörlerin kararlarından bağımsız olarak dile getiririm.

Saygılar
Shibumi
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Güvenlik İçin Sisteminiz Kapalı Kodlu Olmalıdır

FZ

"İşletim sisteminin güvenliğinin sağlanabilmesi için işletim sistemi içine gömülü olarak güvenlik duvarı, gelişmiş erişim kontrol listeleri vb. sistemlerin olması istenmektedir. Sistemin kurum içinden gelebilecek hangi tehditlerden ne şekilde korunabileceğini belirtiniz. Güvenlik açısından, işletim sistemi açık kaynak kodlu olmamalıdır."

Yanlış okumadınız, yukarıdaki cümleler, Debian Türkçe yazışma e-posta listesinde Dr. Zeki Çatav tarafından aktarılmış bir şartnameden alıntı. Dr. Çatav haklı olarak şunu sormuş: "Kritik bir görevi 7/24 yürütecek sunucu için işletim sisteminin açık kaynak kodlu olması bir güvenlik açığı mıdır?"

Internet'te 'Sıkıyönetim' e Geçildi

FZ

İnternet evlerinden ve toplu kullanım mekanlarından internete erişime 'olağanüstü' kısıtlayıcı tedbirler getiren yönetmelik Başbakanlık tarafından resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Artık 'mülki amir'den izin almadan toplu kullanım amaçlı internet mekanları açılamayacak. Yönetmelikten en fazla internet Kafeler etkilenecek.

Dijital Ayrımın Önüne Geçebilmek...

FZ

Bilgisayarsız bir hayatı düşünmek zor ancak ABD gibi bir ülkede bile halen teknolojiye erişip onun nimetlerinden faydalanabilenlerle buna sahip olamayanlar arasında büyük bir boşluk var. Annie E. Casey Vakfı tarafından son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre düşük gelirli bölgelerdeki ailelerin %84'ünün çocukları bilgisayar sahibi değil. Bundan ötürü bilgiye erişim ve diğerleri ile kolayca iletişim sonucunda edinecekleri bilgisayar becerileri ve bunların getireceği fırsatlardan mahrum kalıyorlar.

Teknoloji hızla yaygınlaşsa da kütüphaneler ve okullardaki bilgisayarların sayısı bu açığı kapatmak için yeterli değil. Yapılan çalışmalara göre kendi evinde bilgisayara ve Internet'e erişebilen bir çocuğun kendine güveni artıyor, yeni beceriler kazanıyor ve öğrenme konusunda proaktif yaklaşım geliştirmesi, keşfetmeyi öğrenmesi mümkün olabiliyor.

Yukarıdaki sözler yabancı bir siteden çevrildi. ABD'deki durumun çok iyi olmadığına bir işaret. Böyle bir durumda, Türkiye gibi gelir dağılımı çok daha dengesiz bir ülkenin durumunun da bu bakımdan pek parlak olmadığı su götürmez. Biz ne yapabiliriz bilgisayarı ve Internet erişimi olmayan çocuklarımız, gençlerimiz için? Bu konuda çalışan organizasyonlar kimlerdir ve şimdiye dek ne tür çalışmalar yapılmıştır? Çocukların evlerinden Internet'e erişmeleri ve ufuklarının genişlemesi için, bu ülkenin en sağlam hazinesi olan genç beyin çokluğundan faydalanması için ne tür adımlar atılabilir somut olarak?

Bir XP macerası

parsifal

Az evvel gerçekleşmiş bir telefon görüşmesini olabildiğince aklımdayken sizlerle paylaşmak istedim.
Hattın bir ucunda az çok windows'dan çakan ben, diğer ucunda ise pc'yi yazı yazmak, internet ve oyun haricinde kullanmayan bir arkadaşım vardır.

Hassas Konulardaki Yasak Sansür Değildir

ersin2k

‘Youtube, Türkiye için üretmeli’

Youtube ve ekşi sözlük gibi sitelerin ardından, dünya genelinde iki milyonun üzerinde üyesi olan blogger.com ile blogspot.com'a erişimin mahkeme kararıyla engellenmesini değerlendiren Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, "Hassas konulardaki yasak sansür değildir" dedi