The Art of UNIX Programming (Back To Basics)

0
FZ
Meşhur "The Cathedral and the Bazaar"ı yazan, "Halloween Belgeleri" ile Microsoft'un ipliğini pazara çıkaran ve açık kodlu yazılım geliştirmenin avukatlığını yapmış olan üstad programcı Eric S. Raymond gerçekleştirdiği son röportajlarından birinde son projelerinden ve UNIX geliştiricilerinin IDE ortamlarına karşı niye alerjik olduklarından bahsediyor ;-)
Üstad Raymond'un Ağustos civarı basmayı planladığı görkemli eseri The Art of UNIX Programming yazarın diğer kitapları gibi "kült" kitap olmaya aday görünüyor.

Editörün Notu: Ciddi anlamda programlama ile uğraşan herkese (dilden ve işletim sisteminden bağımsız olarak), yukarıda elektronik sürümünün adresi verilmiş olan söz konusu kitabı tavsiye ederim. Programlama ile uğraşmayanlara da tavsiye ederim ;-)

Görüşler

0
roktas
Haber için teşekkürler. Kitabı şimdi inceledim. ESR`ı her zaman biraz gürültülü bulmuşumdur. (Özellikle asıl hazret`in yani RMS`in yanında). Fakat açık/özgür yazılım kültürünün bu çapta sekreteryalığını yapabilecek onun dışında fazla birisi de yok. Son derece faydalı, kışkırtıcı bir kitap. Meselâ basit bir plain konfigürasyon dosyasına ihtiyacınız var, Amerika`yı yeniden keşfetmeden `başkaları bu işi nasıl yapmış` diye araştırıyorsanız böyle bir kitap çok iş görecektir. İşin başında olanlar için bir küçük tavsiye de ben yapayım. Hiçbir kitap temel GNU araçlarının (özellikle textutils/fileutils) ve `bash`in kaynak kodunu zaman buldukça incelemenin yerini tutamaz ;) Geçenlerde Oktay FM forum`da kaybolma tehlikesi gösteren bir link geçti. Eski Debian liderlerinden Bruce Perens`in editoryasında hazırlanan bir seri kitap. Onların linkini de burada tekrar verelim:
The Linux Development Platform ve Embedded Software Development with eCos
0
FZ
İlla isim yarışına gireceksek ben de derim ki ESR´den önce, RMS´den önce Donald E. Knuth vardı ==> The Professor of The Art of Computer Programming ;-)
0
raistlinthewiz
röportajdan ilginç bir not:

dW: What happened with the CML2 kernel configurator?

Raymond: It was horrible. It was the best work of my life, and it was mugged by kernel list politics.


bildiğiniz gibi şu anki config sistemi için CML1 yapısı kullanılıyor. 2.4 surumlerinde bakarsanız zaten Documentation/Configure.help maintainer Eric Raymod'du. Kendisi gerçekten iyi bir yeni CML2 sistemi gerçekleştirdi ama takip edenlerin bildiği ve kendisinin de belirttiği gibi çabası büyük anlamda boşa gitti.

Geçenlerde makewebconfig projesi ile ilgili yardım alabilmek için kendisine mail attım ve gelen cevap:

artık ben bu işle uraşmıyorum!

çok kızdırdılar onu:)
0
FZ
Ben olsam öyle bir adamı kızdırmadan önce iki kere düşünürdüm ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Debian GNU/Linux İçin Paket Yapımı

yuxel

Debian GNU/Linux'u en popüler dağıtımlardan birisi yapan şüphesiz ki paket yönetim sistemidir. Neredeyse tüm paketleri resmi depolardan (http://www.debian.org) veya gayri resmi yansılardan (http://www.apt-get.org) edinmek mümkün. Ancak bazen istediğiniz programı istediğiniz koşullarda paketlenmiş olarak bulamıyorsunuz. Bu durumda kendiniz kaynak koddan derlemek zorunda kalıyorsunuz. Daha sonraki kullanımlar veya arkadaşlarınızla paylaşmak için bu derleme işlemini bir paket olarak kenarda köşede bekletmek isteyebilirsiniz. Bu belgede, Debian paket yapımı hakkında bilgi bulacaksınız

Php Başlangıç Dersleri - Seri 4 - (MySQL)

Guardian

Veritabanı konusuna, özelliklede MySQL diline yeni giriş yapacak okurlar için çok güzel bir kaynak olduğuna inandığım ve bir süredir azimle üzerinde çalıştığım “Php Başlangıç Dersleri - Seri 4″ sonunda tamamlanmıştır.

Dökümana şu sayfadan ulaşabilirsiniz. Yada direk aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

php-dersleri-seri-4.tar.gz [ 1 MB ]

C++ için goto kullanımı

anonim

Eskiden beri goto terimi ile programcıların arasında ne olduğunu merak ederim. Hemen her kitapta goto teriminden neredeyse bir küfürmüş gibi bahsedilir ama yinede kullanımı anlatılır. Sonunda merakımı gideren cevabı Bruce Eckel'in Thinking in C++ kitabında buldum. Bu kitabın goto kullanımı ile ilgili kısmını aşağıda bulabilirsiniz.

POZİTİF Mayıs sayısı çıktı!

batasoy

Ücretsiz bilgisayar dergisi Pozitif'in Mayıs sayısı da 211 sayfalık geniş bir içerikle yayınlandı. Dergiye, www.pozitifpc.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Bu ay dergide kendi GNU/Linux dağıtımınızı yapmak, webmin ile sistem yönetimi, para harcamadan soğutma performansını artırmak gibi konulara yer verilmiş.

Özellikle "Kendi Linux dağıtımını hazırlama" konusu pekçok Linux yandaşının ilgisini çekecek

21 Günde Değil 10 Yılda Programlama Öğrenin

FZ

Herhangi bir kitapçıya gittiğinizde Teach Yourself Java in 7 Days (7 Günde Java Öğrenin) benzeri, size birkaç günde veya birkaç saatte Visual Basic, Windows, Internet (vs.) öğretmeyi vadeden kitaplarla karşılaşırsınız...

... Birkaç günde, Beethoven, kuantum fiziği ya da köpek eğitimi öğreten kitaplar yok. Bu sonuçlara bakılırsa, ya insanlar bilgisayar hakkında yeni şeyler öğrenmek için çok hevesli ve aceleci ya da bu iş bir şekilde inanılmaz derecede kolay.

... Araştırmacıların da (Hayes, Bloom) ortaya koyduğu üzere, satranç oynamaktan beste yapmaya, resimden piyanoya, yüzmeden tenise ya da nöropiskoloji ve topoloji alanlarında araştırma yapmaya kadar bir çok alanda uzman olmak, on yıl civarında bir zaman alıyor ve bunun bir kısayolu var gibi gözükmüyor.

Peter Norvig'in "Teach Yourself Programming in Ten Years" başlıklı makalesinin çevirisini On Yılda Programlama Öğrenin adresinde okuyabilirsiniz.