Türk Mühendislerden Hidrogaz Sistemi

0
FZ
Türk mühendisler geliştirdikleri 'hidrogaz' sistemiyle araçlarda yüzde 30 yakıt tasarrufu sağladıklarını söylüyor. Sistemin maliyeti 1000-1500 YTL.

Temiz ve çevreci özelliğiyle bilinen hidrojen enerjisi, Türk mühendislerinin geliştirdiği bir sistem sayesinde kamyondan belediye otobüsüne, ticari taksiye kadar 250'ye yakın araçta kullanılmaya başlandı. 'Hidrogaz yakıt tasarruf sistemi' adı verilen sistem üzerinde yaklaşık 15 yıldır Ar-Ge çalışması yürüten Eroğlu Mühendislik İnşaat Otomotiv Enerji İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited şirketi Genel Müdürü Fazlı Eroğlu, sistemin yararlarını değerlendirdi.

Kaynak: Radikal

Görüşler

0
mos
bu tip haberlerin fazla abartılmış bir sürü örneğini görmüş olmamıza rağmen hâla okudukça içim kıpır kıpır oluyor.


keşke sallasa dünyayı.. şöyle yabancı sitelerden okusak gerine gerine bu tip haberleri.
0
bio
Sadece yakit tasarrufu sagladigini soylese, inanasim var (%30 yine abarti ama hadi neyse). Ama su sekilde anlatilince insanin guveni sarsiliyor:

[...] yağın ömrünün arttığını, bujilerin değişim ve motorun yaşam süresinin uzadığı [...] monte edildiği araçta kullanılan fosil yakıtlarda yüzde 30 tasarruf sağlıyor [...] Motorun gücünü yüzde 4-13 artıran sistem, havayı kirletici emisyon gazlarını yüzde 60 azaltırken, motorun ömrünü yüzde 50 artırıyor. [...] Sistemin insan ve çevreye vereceği hiçbir zarar yok. [...] Sistem arıza da yapsa, yolunuza devam ediyorsunuz.
0
simor
Ben de kızacaktım fakat araya bi elektroliz vs sıkıştırmışlar . Patent alamadılar henüz heralde.
0
prometeus
Yalnız anlamadığım bir şey var:

Elektrolizle sudan hidrojen elde edildiği ve bu hidrojenin motorda fosil yakıta ek olarak, motorda yakıt olarak kullanıldığı yazılmış. Yani hidrojeni tekrar yakma(oksijen ile birleştirme) söz konusu.

Ben burada enerjiden bir kazanç göremedim çok basit bir kimya bilgisi ile. Belki verimliliğin yüksek olması ile bir kazanç vardır demek isterim fakat bildiğim kadarı ile motordaki yanma sırasında fosil yakıtın tam yanması için bile yeterli oksijen sağlanamamakta. Bu durumda gönderilen hidrojen tamamen yanmayacaktır. Yani verimliliği çok yüksek gibi değil sanki.

Yalnız bunları tamamen benim lise seviyesindeki kimya bilgim ve biraz araba merakım ile yaptığım yorumlar.

15 yıldır ar-ge çalışmalarının sürdüğü yazılı haberde. Demekki benim kimya bilgim yeterli değil veya haberde sistem tam olarak anlatılmamış. Belki dediğiniz gibi patent kaygıları vardır.
0
sleytr
İçinde habere konu olan sistemle ilgili hiç bir bilgi yok ama şirketin web sitesine eroglumuhendislik.com.tr adresinden erişilebilir.
0
darkBLACK
http://www.hidrogaz.com/
0
pvc
. Bence bu proje yatar.
0
nehuse
Dönergeç vardı bir ara ne oldu bilen varmı hala döndüremedilermi acaba ?
0
pvc
Evet ortada bir Gaz var ama bunun hidrogaz olduğunu hiç sanmıyorum. Bana Metan Gazıymış gibi geliyor. Hatta burnumun direği sızladı diyebilirim. Arada böyle vakalar olur. Birileri gaz verir ortama ve kokusu 700 km ilerden duyulur bende 700 km öteden kokuyu aldım. Fakat ben o gazın hidrogaz oldugunu pek sanmam. O olsa olsa hidrojen ve metan gazıdır.
0
3lobyte
açıkçası ben ilk okula gidiyordum bu cihazlardan türkiyey mersin gümrüğünden giriyordu mantık 2 tane kuvvetli mıknatıs var arasından benzin geçince verim artıyormuş TSE nin yaptığı testlerde müsbet bir sonuç alınamamıştı. türk icadı filan da değil...
0
pvc
Ben zaten daha önceki yazımda demiştim. Bu tip bir şeyi icad etmek çok zor. Yani yanlış anlaşılmasın, Türkler hiçbir şey icad edemez demiyorum. Fakat öyle devrim yaratacak bir buluşu gerçekleştirmek kolay değil.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bedavacılık, GPL, Efsaneler, Hurafeler

anonim

Barış Şimşek'in blogunda dolanırken çok ilginç bir yazıya denk geldim. Başlık "Bedavacılık, GPL, Efsaneler, Hurafeler"

http://www.enderunix.org/simsek/

Oldukça uzun ve etkileyici. Biraz insafsızca eleştirmiş ama doğruluk payı da yok değil.

Sanırım opensource geliştirmeden önce tartışacağımız çok konu var.

Türkiye'nin Bilişim Karnesi: Yine Sınıfta Kaldık

FZ

3 milyar dolarlık bir pazar yaratan Türk bilişim sektörünün ağırlığı donanım satışı üstüne. Yazılımın payı hâlâ çok küçük. Türk firmaların yazılım ihracatıysa 80 milyon doları geçmiyor. Örneğin Hindistan'da bu rakam 15 milyar dolar; 2008 yılı hedefiyse 50 milyar dolar.

Araştırma şirketi Gartner'ın DataQuest raporuna göre Türkiye 1000 kişi başına toplam PC sayısı sıralamasında 44. sırayla en dipteki ülkelerden biri.

Türklerin yüzde 77'si bilgisayar, yüzde 82.5'iyse internet kullanmamamış.

0.006 oranından 0.02 oranına çıkabilecek miyiz?

FZ

AB'ye tam üyelik çerçevesinde 20 Ekim'den beri "bilim araştırma" ve "eğitim kültür" başlıklarında Brüksel ile yapılan tarama müzakerelerinin ilk sonuçları çıkmaya başladı. Brüksel AB standartlarını ve 2010 yılı hedeflerini anlattıktan sonra, Türk heyeti de hedefler doğrultusunda Ankara'nın eksikliklerini sıralayan raporlar hazırladı.

Türkiye, mevcut durumda binde 6 olan bu oranı, 2010 yılında yüzde 2 seviyesine çıkaracağını ilan etti. Ancak Ar-Ge'ye daha fazla ödenek ayrılsa bile araştırmacı kadrosu olmadan bu ödenekleri etkin kullanmak olanaksız.

WikiLeaks Sarsıntısı Devam Ediyor!

sundance

Ekvator hükümeti geçmişte de birçok defa, üst düzeyde önemli dökümanı sızdıran WikiLeaks kurucusu Assange'yi güvenli ve özgür bir ikamet için Ekvator'a davet etti.

Hayatından endişe ettiği için uzun süredir havaalanlarında yaşadığını söyleyen Assange'ye, Ekvator makamlarından gelen bu sığınma teklifi Amerikan Dışişleri'nin 250,000 dökümanının iki gün önce basına sızdırılması ile büyük sarsıntı geçiren uluslararası diplomasi için de ilginç bir gelişme.

Doğrulama imkanı bulamasak da sözkonusu WikiLeaks dökümanlarının Türkçe hallerine WikiLeaksTr.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Türkiye OECD sonuncusu

FZ

Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından gerçekleştirilen ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu OECD üyesi 30 ülkeyi kapsayan 'Dünya Ölçeği Türkiye Gerçeği Raporu'nun birinci bölümü dün açıklandı. OECD, Dünya Ekonomik Forumu (WEF), Uluslararası İşletme ve İdare Enstitüsü (IMD), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Uluslararası Haberleşme Birliği (ICU), Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerinden yararlanılarak yapılan ve 12 farklı alanı mercek altına alan araştırmada, Türkiye'nin özellikle sağlık, eğitim, bilim ve teknoloji alanında 'karanlık tablo' çizdiği belirtildi.

Türkiye, uluslararası alanda rekabet edebilirlik, büyümeye bağlı rekabet edebilirlik, teknoloji, yenilik ve gelişim dereceleri ile endüstriyel üretim ve büyüme endeksine göre 30'uncu, iş verimliliği ve şirket operasyonları ve strateji derecelerinde 29'uncu sırada. Sokaklarının ancak yüzde 28'inde kaldırım bulunan Türkiye, bu oranla 30 ülke arasında 29'uncu, havaalanı endeksine göre ise 15'inci sırada yer alıyor. Türkiye'de halen her 100 kişiden 35'inin cep telefonu (GSM) olmasına karşın 30 ülke arasında 29'uncu sırada olmaktan da kurtulamıyor. Türkiye, internet servis kullanımında her 10 bin kişide 729 kişiyle 29'uncu, her yüz kişide dört kişilik bilgisayar sayısı ile 30'uncu sırada yer alıyor.

Kaynak: Radikal