Türkçe Lego Mindstorms Dökümanları

0
vst
Lego Mindstorms, isminden de anlaşılacağı gibi, zamanında belki de istisnasız hepimizin oynadığı LEGO firmasının oyuncak setinin Java programlama dili ile programlanabilir ve hareket kazandırılabilir bir versiyonudur.
LEGO firmasının robotik ürün bandında elektro motorlar, sensörler ve tabii ki Lego yapı taşları ve aksamları bulunuyor. Gençlerin ve çocukların programlamaya girişi için teşvik edici bir rolü olduğu düşünülen Lego Robotik setlerinin Türkiye'de de meraklıları çok.

İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencilerinden Hakan Latifaoğlu'nun hazırlamakta olduğu Türkçe Lego Mindstorms dökümantasyonuna Robotik ve Yapay Zeka Kulübünün web sitesinden ulaşabilir ve katkıda bulunabilirsiniz.

Görüşler

0
FZ
Orjinal kitapçığı tarayıcıdan geçirip web sitesine koymak yerine özgün Türkçe belgeler ve çeviriler hazırlanırsa daha iyi olur kanaatindeyim (o resimler hem kolay okunmuyor hem de metin verisi olmadığı için arama tarama mümkün değil). Bu bakımdan Bölüm 1 ve Bölüm 2 başlıklı (sol menüdeki) yazılar çok daha anlamlı (ancak RCX eleştirisini pek yetkin bulmadım, neden Java gibi ağır bir dil tercih edildiği, daha hafif dillerin de Mindstorms ile kullanılıp kullanılmadığı sorusu geliyor akla, buna dair biraz daha detay verilirse güzel olur).

Buna ek olarak Turing'in en meşhur makalelerinden biri olan "Computing Machinery and Intelligence" başlıklı makalesinin çevirisine başlanmış olduğunu görmek de çok sevindirici, bitirir bitirmez bundan FM camiasını haberdar ederlerse ve burada da yayınlamamıza izin verirlerse seviniriz.

Tokyo ders videoları ile ilgili biraz daha açıklama verilemez mi?

Ayrıca "The Anatomy of ALICE" ve "Yapay Sinir Ağları" başlıklı iki belge var, ilki PowerPoint diğeri MS Word belgesi, bunlara dair de bilgi yok, biraz bilgi verilirse güzel olur, .doc belgesi .html olarak konursa çok daha iyi olur diye düşünüyorum.

"Projelerimiz" bağına tıklayınca gelen açıklamalarda birkaç kez "datalar" diyor, data sözcüğü "veriler" demektir, tekil "datum" yani "veri" sözcüğünün çoğulu dolayısı ile "datalar" şeklinde bir kullanım yanlıştır, bilginize.

Mindstorms seti ile hazırlanmış bazı projelerin kısa dahi olsa video kayıtları konursa epey motive edici olur diye düşünüyorum, daha çok insanın ilgisini çeker ve robotiğe yönlendirir.

Emeği geçen herkesin eline sağlık ve bizimle paylaştıkları için de teşekkürler, gelişmelerden haberdar olmak ümidiyle.
0
coskung
Turing'in makalesini çevirmeye büyük bir heyecanla başlamıştık ancak araya bayağı işler girdi ve yarım kaldı. Biraz da benim tembelliğim yüzünden çeviriye devam edemedim.

Sanıyorum konunun tekrar gündeme gelmesinden sonra bende biraz gaza gelip çeviriye devam edebilirim.

Çeviriye kaldığımız yerden devam eder ve bitirirsek mutlaka duyururuz.
0
hakanlatif
RCX eleştirim tam olarak anlaşılmamış belki de ben tam olarak anlatamamışım. MindStorms`un içinde bulunan işletim sistemi çocuklar için üretildiği için kod yazmak mümkün değil. Basit bir grafik arayüzü var. Ağaç yapısında taşı bırakla if, else leri uç uca ekliyoruz. Eleştirim bu yapının kullanışsızlığınaydı. Olaya Lego firması açısından bakılırsa 10 yaşındaki bir çocuğa buyrun size "Java Virtual Machine" demek de oldukça saçma olurdu. Lisp bu sorunu çözer mi ? Deneyelim görelim. Bir sorunu çözerken başka sorunlar yaratabilir bize. Dökümana tekrar göz gezdirdiğimde yazılım kısmını LeJOS üzerine anlattığımı farkettim. 1. bölümde işletim sistemleri hakkında genel bir bilgi verip diğer bölüm başlıklarını "LeJOS`la programlama" , "XS`le programlama" şeklinde dallara ayırmayı düşünüyorum.
0
FZ
Şimdi biraz daha netleşti, teşekkür ederim.

Mindstorms hep uzaktan gıpta ile izlediğim bir "oyuncak" oldu (ilk olarak 7 sene önce filan karşılaşmıştım, ağzımın suyu akarak Internet'te incelemiştim, hepsi o :) ve epey ilgimi çekiyor.

İşletim sistemi performansı olarak LeJOS mu Brick OS mu daha iyi hiç bilmiyorum ama testler filan yapıldı ise bilmek isterim.

Programlamaya gelince Lisp/Scheme tabanlı bir sistemin hem programlama kolaylığı ve yetkinliği hem de birilerine öğretme bakımından (10 yaşındaki çocukları değil de üniversite öğrencilerini, CS öğrencilerini falan düşünüyorum) çok daha iyi olabileceğini düşünüyorum (çıkabilecek problemler, yani eğer çıkarsa, dilin kendisi ile değil muhtemelen üzerinde çalıştığı platform ve spesifik implementasyonla ilgili olacaktır).


1. bölümde işletim sistemleri hakkında genel bir bilgi verip diğer bölüm başlıklarını "LeJOS"la programlama" , "XS"le programlama" şeklinde dallara ayırmayı düşünüyorum.


Valla çok güzel olur, merakla bekliyorum. Gelişmelerden bizi haberdar ederseniz seviniriz.

Not: Vaktim ve enerjim olduğunda, ilk fırsatta katkıda bulunmaya çalışacağım ;-)
0
Nightwalker
neden Java gibi ağır bir dil tercih edildiği, daha hafif dillerin de Mindstorms ile kullanılıp kullanılmadığı sorusu geliyor akla


Belki bu [www.zenspider.com] sunum ve bu [www.zenspider.com] sayfa ilginizi çekebilir.
0
tongucyumruk
Bir önceki haberin yorumlarınd da Lisp'ten bahsedilmiş, burada da mindstorms'tan bahsedilince nedense kafamda bir şimşek çaktı. Bakın google bana ne buldu:

http://www.yuasa.kuis.kyoto-u.ac.jp/~yuasa/xs/
0
FZ
"XS Lisp provides one of the most complete and powerful systems currently available for Lego MindStorms programming."

Yani:

"XS Lisp şu anda Lego Mindstorms için en yetkin programlama ortamını sunmaktadır."

Rahat bir nefes alınır ve hemen Lego'culara haber verilir ;-)
0
hakanlatif
"XS Lisp provides one of the most complete and powerful systems currently available for Lego MindStorms programming." iyi hoş demişler ama gerçekten doğru mu ? Dolaştığım bütün sayfalarda LeJOS`un ne kadar iyi bir işletim sistemi olduğundan da bahsediliyordu hatta uzaya gönderilen bir cihazda LeJOS`un kullanıldığı da ("http://slashdot.org/articles/01/10/11/1815227.shtml"). XS , C tabanlı bir MindStorms işletim sistemi olan "Brick OS" üzerine kurulan bir program. Zaten çok kısıtlı olan hafızanın bu şekilde daha da azalacağını düşünüyorum. Denemekte yarar var ama.Hangi işletim sisteminin daha kullanışlı olduğunu denemeden anlamak güç.
0
hayalci
Selamlar,

2004 Yazında Mindstormslarla uğraşmıştım.
Mindstorms üzerinde duran avuçiçi bilgisayarlarla daha esnek bir platform oluşturmaya çalıştık.
Bir web sayfası yaptık, adresi aşağıda, ancak yazdığımız kodlar çeşitli talihsizlikler sonucu kayboldu.

inşa aşamasının adım adım resimli anlatımı ve robotların çalışırken çekilmiş videoları da sayfanın altına doğru bulacağınız bağlantılardan ulaşılabilir.
Birilerinin işine yarar umarım.

http://dansedenrobotlar.hopto.org [dansedenrobotlar.hopto.org]
0
hakanlatif
Benzer bir proje üzerinde ben de çalışmaktayım. Cep telefonunun kızıl ötesi gözüyle GPRS üzerinden Lego MindStormslara komut göndermek üzerine. Biraz karışık oldu. (Bilgisayar -> GPRS -> Cep Telefonu -> Kızıl Ötesi -> MindStorms) Hatta J2ME için bir kod yazdım.(Çalışmıyor ama :)) Bu projemi ve çalışmalarımı da projelerimiz kısmına ekliycem.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Carnegie Mellon Profesöründen, Doktora Yapmak Hakkında Bilgiler

malkocoglu

Bu yazıyı Internet'te gördüğümde, doktora sürecine ışık tutması bakımından cok beğenmiştim. Tercümesini sitemizde veriyoruz. Yazıda, bilgisayar bilimi (Computer Science) konusunda doktora yapmak için, nelerin düşünülmesi gerektiği anlatılıyor. Beğeneceğinizi umuyorum.

Doktora Derecesi

CVS ve Dallar (Branches) İle Karmaşık Yazılım Yönetimi

malkocoglu_2

Yazılım sektöründe anahtar teslim projeler için bir derece, ürün ile uğraşmakta olan takımlar için kesinlikle lazım olacak bir kaynak kod deposu özelliği vardır. Dallar, yâni branch kavramı. Branch kullanımı her kaynak kod idare programında farklıdır, ve tabii ki açık yazılımın favori programı CVS'te de branch desteği mevcuttur fakat bazı konularda dikkatli olmak gerekmektedir. Yazılım sektöründe birçok konuda olduğu gibi elde bir "yapılması uygun olan/olmayan" gibi bir liste, önceki tecrübelere dayanarak mevcuttur, bu yazıda bu tür tavsiyeleri toparlayarak, kendi tecrübelerimiz ışığında sunmaya uğraştık.

Not: Makale, GNU Emacs ve LaTeX ile yazılmıştır.

Matematik Dünyası Yaz 2003 Sayısı Çıktı!

FZ

Dolu dolu 112 sayfa olarak çıkan son sayı tüm matematik ve bilgisayar bilimi meraklılarının ilgisini çekecek türden.

İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Ali Nesin, derginin bu son sayısının tanıtımı için şunları yazıyor:

Matematik Dünyası dergisinin 2003 Yaz sayısı çıktı. Matematik dolu 112 sayfa... İçeriğini aşağıda bulacaksınız. Biçimiyle, biçemiyle, diliyle, içeriğiyle, derinliğiyle, her şeyiyle çok heyecanlı bir dergi oldu. Fiyatı 4 milyon. Abonelik 15 milyon. Toplu abonelikler 10 milyon. Geçen sayı 5 bin sattı. Bu sayının satışının 7 bin olacağını umuyoruz. Matematik Dünyası öncelikle gençlere yöneliktir, ama matematiğin evrenselliği sayesinde profesyonel matematikçilerin de büyük keyifle okuduğu bir dergi oldu.

Açık Akademi'den Ajax kitabı: Sağlamlığı Kanıtlanmış Tekniklerle Web 2.0 AJAX

yenigul

New Riders yayınlarından çıkan Bulletprof AJAX kitabı, Açık Akademi yayınlarından Sağlamlığı Kanıtlanmış Tekniklerle Web 2.0 AJAX adıyla yayınlanmıştır.

Kent Pitman Lisp ve ötesi ile ilgili soruları yanıtladı - Bölüm 1

FZ

Kent Pitman, 2001 yılının sonuna doğru Slashdot camiasının Lisp/Scheme, standartlar, yazılım geliştirme ve diğer konulardaki sorularını cevapladı, merakları nı giderdi. Bir hayli detaylı olan bu soru cevap seansı uzunluğundan ötürü iki bölümde yayınlandı. Birinci bölüm huzurlarınızda...