Üniversiteleri Linux yarışması heyecanı sardı

0
adervis
Üniversite öğrencileri, ders dönemlerini bitirme telaşı ile Linux dünyasında kendilerini gösterme heyecanını aynı anda yaşıyorlar. Geçtiğimiz yıl ilk olarak düzenlenmesine rağmen üniversiteliler arasında büyük bir ilgi gören ve yoğun katılıma sahne olan Linux Başarı Ödülleri'nin ikincisi başladı. 1 Mayıs tarihinde duyurularak yarışma takvimi başlatılan Linux Başarı Ödülleri 2003'ü kazananlar 15 Ekim'de düzenlenecek ödül töreniyle kamuoyuna açıklanacak. IBM Türk'ün "UNİPROJE" Ekibinin düzenlediği Linux Başarı Ödülleri 2003 yarışması, Linux Kullanıcıları Derneği tarafından Yıldız Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen Linux Şenliği'nde duyuruldu.
Dünyanın ve Türkiye'nin en büyük bilgi teknolojileri şirketi IBM tarafından düzenlenen yarışma, açık kaynak Linux işletim sistemi üzerinde proje geliştiren üniversite öğrencilerini desteklemeyi ve Linux kullanımının yaygınlaşmasını amaçlıyor. IBM Türk, yarışma aracılığıyla iş dünyası ile üniversiteler arasında teknolojik bilginin paylaşımı konusunda yeni yolların yaratılmasını da hedefliyor. Yarışmaya Linux üzerinde uygulama geliştiren ön lisans, lisans, lisansüstü ve doktora öğrencileri katılabiliyor.

Yarışma iki aşamalı bir süreçten oluşuyor. Birinci aşamada katılımcılar, 1 Mayıs - 15 Haziran tarihleri arasında projelerini oluşturacak ve projelerinin tanımını anlatacakları dokümanı yarışma jürisine ulaştıracaklar. 15 günlük değerlendirme sürecinin ardından ön elemeyi geçenler, 1 Temmuz - 1 Ekim tarihleri arasında ikinci aşamada , projelerini dökümante edecek ve jürinin değerlendirmesine sunacaklar. 15 Ekim 2003 tarihinde de düzenlenecek törende ise kazananlar açıklanacak.

İlk üç dereceye giren ekiplerin liderlerine birer IBM PC hediye edilecek. Birinci gelen projeyi geliştiren ekibin üyelerine AIESEC tarafından sekiz haftalık yurt dışı staj olanağı sağlanacak. Yarışmanın sponsorları NTV, AIESEC ve Linux Kullanıcıları Derneği.

İlgili Yazılar

Richard Stallman ile röportaj

anonim

Özgür Yazılım Vakfı'nın kurucusu ve GNU projesinin lideri Richard Stallman, telifli yazılımlar, bağımlılık ilişkileri ve okullarda özgür yazılımın önemi konularında bir röportaj verdi.

Silicon Graphics XFS`i Linux`a verdi

FZ

Silicon Graphics bilgisayar şirketi 1994 yılından beri ticari sistemlerinde kullandığı ve "journaling filesystem" olarak tabir edilen, sistem göçtüğünde çok hızlı yeniden ayağa kaldırmayı sağlayan ve çok büyük harddisk alanlarının ekonomik ve optimum şekilde yönetilmesine olanak veren dosya sistemi XFS'i Linux camiasına sundu.

GNU/Linux ve BSOD

zekeriya_akyildiz

Microsoft'a gün doğdu, daha geçen gün ve daha önceleri hep göçmüş olan MS Windows sistemlerinin resimlerini yayınlarken. Microsoft düşkünü arkadaşlar durumu açıklamaya çalışırken falan ortalık karışmış yüzlerce entry alt alta gelmişti. Şimdi BSOD sırası GNU/Linux' ta (disk hatası gerçi ama olsun):

http://www.flickr.com/photos/milliped/116393699/

Let's Encrypt: Haydi Şifreleyelim

butch

Malumunuz, Let's Encrypt'in hayatımıza girmesiyle birlikte, güvenli site kurma maliyetlerinde, daha da önemlisi sertifika yönetme süreçlerinde ciddi bir rahatlama yaşadık. Aşağıdaki notlar GNU/Linux üzerinde Nginx ile rekor bir sürede SSL sertifikası almaya yöneliktir. Digital Ocean topluluğu tarafından hazırlanmış daha detaylı bir belgeyi bu adreste bulabilirsiniz.

SSL sertifikası...

Öğretmene dizüstü var da Debian yok mu?

maat

MEB'nin öğretmenlere verdiği dizüstülerden almak için başvurmuştum ve gelmesini heyecanla bekliyordum. Neyse ki 28. günde kargo, makinamı bana ulaştırdı. Tabi yapacağım ilk iş belli idi Debianımı kurmak. :)