Veritabanı Teknolojilerindeki Yenilikler

0
FZ
Veritabanı ve bununla bağlantılı çözümler deyince son 20-25 yıldır çoğunluğun aklına gelen terimler aynıdır : SQL, ilişkisel veritabanı yönetim sistemi (markadan bağımsız), ODBC ve bunlara C++, Visual Basic, JAVA gibi dillerle erişmek ve sonuç çözümü programlamak.

Markalar değişir, işletim sistemleri değişir, işin içine Internet girer, sistemler biraz daha hızlanır, fiyatlar değişir ama temelde öyle radikal değişiklikler olmaz... diye düşünüyordum ben bugüne kadar ancak bu düşüncemi değiştiren birkaç şirketin web sayfalarına göz atıp bir miktar inceleme yaptıktan sonra öğrendiklerimi sizinle paylaşmaya karar verdim.
Önce ALERI firması ile başlayalım. Genellikle akademik ve askeri bilgi işlem camiasını hatırlatan vektör-bilgi işleme (vector processing) teknolojisi veritabanlarına girmiş durumda. Öncelikle Cray süperbilgisayarlarının belkemiğini oluşturan ve genellikle donanım çözümü olarak uygulanan bu yöntem ticari dünyadaki bilgi işlem camiasında pek tutulmadı ve veritabanları vektör işleme yöntemleri ile hemen hemen hiç haşır neşir olmadı. Ancak bünyesinde 15 matematikçi çalıştıran Aleri şirketi vektör işleme yöntemlerine dair ve yazılım bazında uygulanabilen algoritmaları kendi veritabanı sistemlerinde kullanmaya ve pazarlamaya başladı. Bu kısaca ne demek oluyor? 12 saatte üretilen ve terabytelarca veri üzerinde işlem yapmayı gerektiren bir raporun 12 dakikada üretilmesi demek oluyor! Bu sonuç için 2 yıl boyunca geceli gündüzlü hummalı bir araştırma yapan şirket şimdi pazarın geneline hitap etme çalışmalarına başlamış durumda ve şirketin yatırımcıları arasında vakti zamanında CRAY firmasında satış ve iş ilişkilerinden sorumlu olarak çalışmış John Rollwagen de var.

Korkunç büyüklükteki verileri mevcut hızlardan çok daha yüksek hızlarda işleyebilmek elbette teknolojik ve ticari bakımdan önemli ancak bir de programcıların ve sistem çözümleyicilerin en büyük problemi olan verinin doğru, hızlı ve kolay anlaşılabilir, doğal bir şekilde modellenmesi problemi var öyle değil mi? Çağrışımsal Modelleme (Associative Data Modelling) yöntemini geliştirip aynı zamanda bunu Sentences adlı somut bir ürün şeklinde Lazy Soft firması ise epey ilginç bir iş çıkarmışa benziyor. "Uğraşanlar bilirler uygulamanız karmaşıklaştıkça, müşteri ek özellikler istedikçe veritabanı sisteminize tablo ve alan ekleyip durursunuz, ortalık tablodan geçilmez (söz gelimi SAP R/3 sisteminde 16.000 civarı tablo vardır!) ve bu da yetmiyormuş gibi yazdığınız kaynak kodda da doğal olarak bu yeni tabloları kullanacak şekilde modifikasyonlar yaparsınız. Hayat böyle sürüp gider (fazla mesai! ;-) iddiasına" karşı iddia getiren Lazy Soft firmasının web sitesinde aynı zamanda firma kurucusu olan Simon Williams'ın "Çağrışımsal Veri Modelleme" kitabından 52 örnek sayfa okuyabilir, gerçek dünyadaki problemlerin bu yeni yöntemle nasıl modellenebileceğine göz atabilirsiniz.

Son olarak ismini vermek istediğim firma ise OLAP (OnLine Analytical Processing) konusunda çalışan ve yine yüksek hızda çalışan çözümler geliştirmekle meşgul olan ALTERIAN firması.

Şu anda somut olarak ilgilenmeseniz dahi veritabanı gibi kemikleşmiş, durmuş oturmuş bir teknolojideki önemli kıpırdanmalar, alternatif isimler olarak yukarıdaki isimlere bir göz atmanızda fayda var diyorum ve şimdilik burada bitiriyorum.

Görüşler

0
FZ
Teknik dokümantasyonuna ve örnek vakalarına baktıktan sonra özellikle Lazy Soft'un Associative Modelling mantalitesi çok hoşuma gitti, sanki tablolar tarafından mengene ile sıkıştırılmak durumundan (!) kurtulmak mümkünmüş gibi mi görünüyor ne? ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

IT uzmanlarının bilgilerini paylaşabilecekleri bir platform

anonim

Stackoverflow ya da experts-exchange gibi yurtdışı kaynakların ülkemizdeki eksikliği genelde forumlarla doldurulmaya çalışılıyor. Ancak çok daha genel amaçlı hazırlanmış olan forum yazılımları ihtiyaca tam cevap veremiyor.

Uzmansorusu.com, puanlama sistemi kullanarak bilgisini diğerleri ile paylaşan üyeleri önplana çıkartarak ödüllendiriyor, sosyal ağlardan alıştığımız "kullanıcı grupları" ile aynı ilgi alanlarını paylaşan kişilerin birbileri ile irtibat halinde olmasına olanak sağlıyor, arşivleme ve detaylı filtreleme özellikleri ile kişiye özgü "bilgi veritabanı" tutmalarını sağlıyor.

Bilgisayar Dilleri Kıyaslaması

FZ

The Great Computer Language Shootout şimdiye dek gördüğüm en detaylı programlama dilleri kıyaslaması!

Siteye girdiğinizde 30 programlama dilinin, 25 farklı test (benchmark) üzerinden değerlendirildiğini görebilirsiniz. Ancak bu muazzam site basit bir kıyaslamanın ötesinde işlevsellik sunuyor.

NumSum , Web Tabanlı Hesap Tablosu

anonim

Tamam excel yada open office calc kadar yetenekli değil ama ufak tefek hesap tabloları hazırlamak ve arkadaşlarınızla paylaşmak istiyorsanız numsum işinize yarayabilir.

Örnek bir sayfaya buradan ulaşabilirsiniz.

Nokia: Python Kullanmak İçin Bir Sebep Daha

FZ

Cep telefonu üreticisi Nokia, S60 serisi cep telefonlarının artık Python ile programlanabileceğini duyurdu. Açık kodlu olarak geliştirilen bu proje ile cep telefonlarını programlamak çok daha kolay hale gelmiş durumda. Bir kıyaslama yapmak gerekirse Hello World in C++, Epoc style (for Symbian OS) koduna bakılabilir. Benzer işi yapan bir Python programı ise 4-5 satır uzunlukta. (C++ linki için Hakan Latifaoğlu'na teşekkürler.)

Video4Skype

anonim

İnternet üzerinden sesli görüşme yapmak konusunda ses kalitesiyle bir devrim yaratan Skype herkesin malumu... Ancak siz de benim gibi "Yahoo Messanger"dan görüntü iletip Skype ile ses bağlantısı kurmakla uğraşıyorsanız bu yazılım tam size göre. Buradan ulaşabileceğiniz yazılım şu anda parasız indirilebiliyor.