VIA da sürücü kodlarını açıyor!

0
zentoo
Ne oluyoruz yahu, açılan açılana. :-]

VIA zaten çoğu kendi bünyesinde olmayan (freelance) sürücü geliştirenlerin çalışmalarını açık kaynak kod dünyasının kollarına bıraktı. Digitimes daki habere göre VIA toplamda 6 adet core logic vede Pro Savage serisi GPU ların sürücülerinin kaynak kodlarını açmış bulunuyor. VIA nın "core logic"lerindeki bir avantajda güney köprüsündeki network kontrol ünitesi de bu açılmayı kapsamakta.

Görüşler

0
darkhunter
Ha gayret !

Sanki Zentoo birazdan bütün donanınım üreticilerinin, bütün sürücülerinin kaynak kodlarını, bütün dünyaya açtığıyla ilgili bir haber geçecek :) Ve bende düşüp bayılıcam :p
0
boreas
Benmi fesatım bilmiyorum ama sanki firmalar "destek vermektense kodu açayım topluluklar kendi kendilerine sorunları çözer" gibi düşünüyorlar olabilir mi???
0
tongucyumruk
Öyle bile olsa bu özgür yazılım camiası açısından kötü bir sonuç doğurmaz diye düşünüyorum. Sonuçta şimdiye kadar bu tip donanım sürücülerinin reverse engineering gibi metodlarla hazırlandığı düşünülürse, elimizde hazır bir kod olup onu adam ederek sürücü hazırlamak çok daha kolay olacaktır diye tahmin ediyorum.

Aslında bence donanım üreticileri açısından özgür yazılımların en büyük avantajı bu. Eğer özgür yazılım camiasına gerekli bilgiyi sağlarsanız oturup sürücü yazmanız gerekmez, zira genelde biri sizin için yazmış olur. Bu sayede donanım üreticisi masraflarını kısar ve 100 çeşit platforma sürücü yazmakla uğraşmak zorunda kalmaz.
0
Soulblighter
Bu bence daha iyi. Çok iyi yazılımcılar var. Onlar kesinlike VIA sürücülerini Linux için en iyi şekilde yazacaklardır.
0
urxalit
Olsun ne fark eder ki? Üstelik bu aygır sürüclerinin büyük çoğunluğu öyle aman aman şeyler değil. Düşük seviyeli işlemler eskidendi. Artık aygıtlara genelde daha üst seviyeli komutlar gönderiliyor. O yüzden dev gibi projeleri yürüten açık kod camiası ufacık birkaç çekirdek modülünü mü yazamayacak?

Örneğin Realtek 8139 serisine bir bakın, Alan Cox bile neredeyse her çekirdek sürümünde 1-2 yerini yamıyor, değiştiriyor. :)

Bu son haberler çok olumlu gelişmeler bence..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Gerçek Tesadüfi (!) Sayıların Peşinde.

FZ

Tayvan merkezli chipset, anakart, vs. üreticisi VIA Technologies firması tesadüfi (random) sayı üretilmesini donanımsal olarak sağlayan bir mekanızmayı son geliştirdiği C3 isimli mikroişlemcisine eklediğini açıkladı.

Conexant sorunu bitiyor

demonic

Eğer PCI modeminiz Conexant HSF ya da HCF çipsetli bir modemse dertleriniz bitiyor. http://www.linuxant.com kısıtlı sürücülerinin aksine vereceğim adresteki sürücüler modemin tüm hızını kullandırtıyor.

http://aslan.no-ip.com/~iphitus/linux/download.php?list.3 adresinden indireceğiniz sürücüler. Mandrake Users Board'a ve Freenode IRC sunucusunda #musb kanalındaki iphitus'a teşekkürler.

USB'den Şarj Edilen Kalem Piller

butch

Teknolojinin çevreye en önemli hediyelerinden biri olan şarj edilebilen kalem piller, aynı zamanda insanlığa yapılmış en büyük işkencelerden biridir.

/.'daki habere göre soruna en ideal çözüm bulunmuş gibi. USB'den şarj edilen piller ile ilgili detaylı bilgi burada.

Toplama PowerPC

anonim

BPLAN isimli Alman firması, kısıtlı miktarlarda ve kayıtlı yazılım geliştiricilere, Pegasos PowerPC anakartlarını, G4 CPU card ve MORPH OS' u sunmaya başladı, ilgilenenler ,üye olmak isteyenler ve detaylı bilgi almak için www.bplan-gmbh.de/register_e.html

Fazlamesai.net'e soralım: Özgür Dizüstü

tongucyumruk

Bu aralar hem avuçiçi bilgisayarım, hem de masaüstü bilgisayarım eskidiğinden ikisinin de yerini alacak bir dizüstü bilgisayar almayı düşünüyorum. Uzun araştırmalarım sonucunda tam ihtiyaçlarıma uygun, 12", ekranı dönebilen (e-kitap okumak için ideal), uygun fiyatlı bir model buldum. Tam hayallerimin bilgisayarını bulduğumu düşünürken özellikler listesindeki bir ibare dikkatimi çekti...