Vikipedi: Özgür Ansiklopedi

0
FZ
Ansiklopedi yazarı olmaya ne dersiniz? Uzmanlık alanınıza giren bilgileri madde madde yazarak ileride araştırma yapacak olan insanlara yardımcı olmak ister misiniz? Daha önce yazdığınız makalelerden faydalanarak ortak bilgi hazinesini genişletmek ister misiniz? Başkalarının yazdığı ansiklopedi maddelerine katkıda bulunmak için vaktiniz ve enerjiniz var mı? Ciddi ve detaylı bilgi aktarımı konusunda kendinize güveniyor musunuz?

O halde Vikipedi, Özgür Ansiklopedi yazarlarından biri olup katkıda bulunmaya başlayabilirsiniz. İngilizce halinde 280.000 civarında madde barındıran bu Internet tabanlı özgür ansiklopedinin Türkçesinde henüz sadece 330 civarı ansiklopedi maddesi var. En son eklenen maddeleri ve değişiklikleri burada görebilirsiniz.

Google da dahil pek çok sitenin kullandığı Vikipedi internet ansiklopedisine katkıda bulunarak Türkçe bilgi kaynaklarının gelişmesine katkıda bulunmuş olacaksınız. Sistemin Wiki tabanlı olması işleri kolaylaştırıyor ancak böyle bir sistemle ilk kez karşılaşıyor olsanız dahi mevcut yardım ve yönlendirme sayfaları gayet açıklayıcı, deneme yanılmalarınızı gerçekleştireceğiniz bir "sandbox" bile var.

İlgili Yazılar

Semantik Web, Doğal Dil İşleme, Veri Madenciliği ve Web 3.0: Calais Web Servisi

FZ

Herhangi bir metni (haber, makale, blog girdisi, proje planı) kendisine yollayabileceğiniz bir web servisi olsa. Bu servis yolladığınız metni inceleyip size RDF biçiminde semantik metadata bilgisi geri yollasa. Siz de bu bilgi ile mesela herhangi bir yazıya otomatik olarak 'etiket' (tag) öneren bir Wordpress plug-in'i yazsanız. Nasıl olurdu acaba?

Menü Kafası

arikan

Zamanındaki teknolojik limitlere göre önemli icatlar olan liste menüler, çoktan seçmeli düğmeler, yazılabilir metin alanları, kaydırma çubuğu gibi öğeler HTML ile web sitelerinde yaygın olarak kullanılarak tüm dünyada hakim bilgi erişim arayüzü oldu. Ancak erişilmek istenen bilgi miktarı giderek arttı ve karmaşıklaştı, ve bugün bir listedeki kırkdokuz öğeden birini seçmek oldukça zorlaştı. Bilgisayarlı ortama hakim bu menü kafası üslubu alışkanlık haline geldiğinden degişmekte zorlanıyor, ve bir tipoloji olarak her türlü tasarım eylemine yerleşiyor. Dünyada giderek büyüyen ve karmaşıklaşan dijital bilgi birikimini hazmetmek için yeni icatlara ihtiyaç var.

Siyaset Meydanı Faciası

SHiBuMi

Dün akşam Siyaset Meydanı`nı seyrettiniz mi bilmiyorum, ama ben faciayı sonuna kadar seyrettim. Ve şu sonuca vardım: Demek ki bizim bilgili olmadığımız konularda çıkıp dinlediğimiz adamların da dünyadan bir haberleri yokmuş, onların arasında da bir sürü bilgisiz adam bizimle kafa buluyormuş.

USB ADSL Modemler ve GNU/Linux Ayarları

FZ

Debian GNU/Linux, Türkçeleştirme ve Modem konularından sorumlu Internet bakanımız, değerli FM üyesi roktas bu sefer leziz bir ADSL ve Linux yazısı hazırlayıp sıcak sıcak bize sunmuş. Afiyet olsun.

Karadenizin güzide bir şehrinde sıradan bir Cuma gününün sıradan bir öğle sonrasında çalan bir telefonla başladı hikaye. Türk Telekom'dan arıyorlardı. Telefondaki sesi birilerine benzeterek gaf yaptım önce. Öyle ya Türk Telekom beni niye arasın? Ve üstelik içinde ADSL geçen cümleleri niçin kursun? Mevzu yaklaşık 3-5 ay önce hiçbir şekilde ciddiyet belirtisi göstermeyen bir aleladelikle yaptığım ADSL önbaşvurusuyla alakalı idi. "İlimizde ADSL hizmetine geçiş çalışmaları başladı. Ön başvuruda bulunanlara öncelik veriyoruz, merkez müdürlüğe gelmeniz halinde ADSL sözleşmesi yapabilirsiniz?" Hoppala, ağlasak mı gülsek mi? "Emriniz olur, hemen geliyorum" dediğimde saate bakmayı unutmuştum ve saat 16.30 sularıydı. "Acele etmenize gerek yok, Pazartesi günü de olabilir" cevabını fevkalade şüpheli bir tonla kabul ettim. Ya hafta sonu kararlarından cayarlarsa, ya Pazar günü şehrin bütün eşrafı ayaklanarak Ankara destekli bir müdahaleyle bütün o "/alelade/" ön başvuruların önüne geçerse ya kıymetlimisi elimisden alırlarsa, vesaire vesaire...

Miranda Icq için ilk skin plugini çıktı

robin

Bir çoğunuzun severek kullandığına emin olduğum küçük ve hızlı, $ahsen "cep herkülü client ;)" diye de tabir ettiğim open source icq clienti Miranda Icq için ilk skin plugini "Lizard" çıktı. Beraberinde örnek bir skinle gelen plugin Miranda'yı daha da güzel gösterecek, hem de malum diğer client gibi kaynaklarınızı yiyip bitirmeden. :)
Plugin $u adresten çekilebilir:
http://sweb.cz/steelspace/files/Lizard.zip