Web 2.0: Pasif Sörfçüden Aktif Internet Katılımcısına Geçiş

0
FZ
Dün akşamki FM TV programında "Web 2.0" kavramının nelere karşılık geldiğinden bahsediyorduk. İzleyicilerden de gelen fikirler bir araya getirildiğinde ortaya çıkan kavramlardan biri de "sitelerin içeriğini katılımcıların gayet kolayca belirleyebildiği, kolektif bilinç oluşturma" yapısı idi.

Bu durumun ve Web 2.0 dalgasının örneklerinden biri de Squidoo. Söz konusu taze sitenin sloganı Everyone's an expert on something (herkesin uzman olduğu bir konu vardır). Görülen o ki yakında Lens ve Lens Master kavramlarını daha sık duyacağız ve belki birileri Lens Master olarak para kazanmaya başlayacak...

Görüşler

0
darkhunter
Web 2.0, aktif kullanıcı, pasif kullanıcı, mavi istiridye bar...
Çağrışımlar, çağrışımlar... :p
0
ae
Mavi istirdyenin meledisi unutulmaz, dın dının dının dıııınnn :)
0
ttk
Tamam o zaman "fırlama" ve "uyuz" kullanıcılar diyelim :)
0
ttk
ne olduğu anlaşılmıyor ama yanlış da anlaşılmaz yani :)
0
darkhunter
Benim çağrışımlarım bir yana, Web 2.0 denince aklıma daha farklı şeyler geliyor. Haber'de de örneğini gördüğümüz, bilgi veren ve bilgi alan kullancı kavramları Web 1.0'da (kesin bir sınırı varsa bu kavramın) yer buldu kendine: wiki var, ek$i var, FM var... Kabaca bunların hepsinde, içerik yaratan ve içeriğe ulaşanları ayırmak mümkün. Bunlar kendi içlerinde bir değişim içerisindeler sürekli, muhtemelen bu gelişim 2.0'a da bir yerden etki edecek...

Benim aklıma browser'ın önemini iyiden iyiye yitirdiği bir NET ortamı geliyor Web 2.0'ı düşündüğümde. Bunu buralarda da zaman zaman gördüm, konuştum : Dosya sistemimiz Web'e doğru kayar, ta ki işletim sistemi Web'in ta kendisi olana kadar. Ayrıntılar hakkında çok fazla spekilasyon yaratmadan, bilginin lokal disklerden çıkıp Net'e ulaşması, bana bunu düşündürüyor (resim, blog, link paylaşım sistemleri, lastfm v.s.) diyebilirim. Birer siber gözlük takıp (yada bir yerimize bir port) dosyalar arasında osmanlı silleleri atarak gezmeyi becerdiğimizde tamamdır bu iş. Artık bu Web, kaç sıfır olur bilemem tabi :)
0
FZ
Squidoo bünyesindeki "Lens" kavramı epey ilgimi çekti ve bazı bakımlardan da başarılı gibi görünüyor. Tabii ki Internet üzerinde pek çok platformda bilgi alışverişi yapıyoruz ancak bunun pek derli toplu olduğu söylenemez. Biri bana bir şey sorduğunda artık "git filanca Lens Master'ın şu Lens'ine bak" ya da "filanca squidoo Lens'inde konuyla ilgili değerli bilgiler" var deme alternatifinin oluşması sevindirici. (Mercek Ustası ve Mercek mi desek acep? Bize bazı önemli bilgi alanlarını düzgün ve faydalı şekilde gösteren "mercekleri" tasarlayan mercek ustaları filan?)

Squidoo bu konuda diğer platformlara kıyasla daha bir odaklanmış gibi göründü bana. Tutar mı, bunu zaman gösterir.

Bu arada sitenin ismine en yakışan Lens Master da bu beyefendi gibi göründü bana ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Agent Smith Nasıl Çoğalıyor?

cbc

Popüler furya Matrix'in 2. bölümünde etraf Ajan Smith kaynıyordu. Matrix'in bir yazılım olduğunu bilen herkes nasıl kopyalanacağına dair fikir yürütebilir. Fakat...

Internet, Dil, Sosyoloji

FZ

İnsan dilleri sürekli bir değişim içinde, binlerce yıllık süreçlerde bu mavi gezegende pek çok doğal dil ortaya çıktı, bir kısmı öldü, bir kısmı Baskça, Arnavutça gibi Avrupa'nın göbeğinde izole şekilde varlığını sürdürdü, bir kısmı da zenginleşerek ve diğer dillerle alışveriş halinde günümüze dek geldi.

Sanırım sıra Internet'in doğal dilleri etkilemesine geldi. Etik tartışmaların ötesinde ele alınması gereken, analiz gerektiren bir olgu yavaş yavaş kendini belli etmeye başlıyor.

Internet Bedava (mı?)

redogre

Evet genellikle büyük gazetelerin pazar eklerine yaraşır bir başlık oldu ama yarım saat içinde uzun zamandır kullandığım iki servisin artık paralı olduğunu öğrendim.
`Para vermiyorsan buyur sürün` diyen ilk adres FilePlanet. Hani Quakeplanet adlı, güzel Quake mod ları ve haritaları indirdiğimiz Community var ya ... İşte orası dosyaları indirebilmeniz için GameSpy üyeliği istiyor. Tamam GameSpy üyeliği bedava ama işkence bununla bitmiyor. `Buyrun serverlara.` diyor ama o da ne? Tıklayınca güzelim servera `Ama siz para vermemişsiniz, aylık 10, yıllık 50 dolara bu hizmet` diyor. O zaman Public Server kullanırım diyorsanız, 300 kişi sınırlı 2 Amerika serverı, ve 50 kişi sınırlı bir Romanya serverı sizi bekliyor. Önce bir applet ile sıraya giriyorsunuz. Sakın kendi kendinize `Aman bekledim ama 50 kişi var sadece harika alırım dosyamı...` diyorsanız yanıldınız. DSL bağlantı ile 1.3 Mb ı tam 1 saatte indirebildim. Quake ile ilgili birşey istiyorsanız ya parayı bayılacaksınız ya da sürüneceksiniz....

Resmin Tamamını Görün - ya da yöneticiler, B.B. King ve Metallica üstüne...

FZ

PHP yavaş yavaş dünyayı ele geçirmeye devam edip web programlama camiasında Java'yı iyice ezerken... Yok hayır konu bu değil, yani evet öyle bir yazı var ama yazıdaki bir şey dikkatimi çekti: The Big Picture.

Devam edince karşıma şöyle bir şey çıktı ama asıl vurucu olan kısmı en sonunda görebildim! Asıl vurucu olan ne miydi? Tabii ki işin eğlenceli kısmıydı yani...

OECD Internet kullanım istatistikleri

sundance

OECD ülkeleri arasında altı ayda bir yapılan istatistiklere göre, Aralık 2006 itibariyle Türkiye, geniş bant kullanımında Meksika'nın hemen önünde yeralmış.(30/31)

Türkiye'nin hemen önünde ise Yunanistan bulunmakta. DSL/Kablo ve Fiber bağlantılarının gözönüne alındığı Bu istatistiklerde önemli bazı veriler var.