Wikipedia'nın Babası İstanbul'daydı

0
FZ
İçeriğini internet kullanıcılarının oluşturduğu bir ansiklopedi yaratmak fikriyle yedi yıl önce faaliyete geçen Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales, 'Altivi ile Sınırsız Dünya Liderleri' seminerleri kapsamında dün İstanbul'daydı.

1966 yılında doğan Amerikalı internet girişimcisi Jimmy Wales, Wikipedia fikrinin insanların internette bir araya gelerek açık kaynak kodlu yazılımlar ortaya çıkarmaya başlamasından sonra aklına geldiğini söylüyor. "Yazılımları neden içeriğe taşımayalım?" diye düşünen Wales, yedi yıl içinde dünyanın en büyük ansiklopedisini oluşturmayı başardı. Hem de kendisini hiç yormadan...
Kâr amacı gütmeden, doğru bilgiyi demokratik bir şekilde toplayarak paylaşan Wikipedia, üçte biri İngilizce olan, 247 dilden milyonlarca makaleye ev sahipliği yapıyor. Türkçe, makale sayısı da hiç fena değil; 98 bin. İnsanlar bu kadar dev bir siteyi milyonlarca dolar para kazanıyor zannediyor ama Wikipedia sadece bağışlarla ayakta duruyor. 2006 yılında 1 milyon dolar bağış almışlar ve merkez ofislerinde sadece 12 çalışan var.

Kaynak: Radikal

Görüşler

0
dilencikahin
Bir yıl önce falandı sanıyorum myspace,youtube ve Wikipeaid'nın insanları aptallaştırığı ile ilgili bir yazı okumuştum diğer ikisine bir sözüm yok fakat Wikipedia gibi bir ansiklopedinin nasıl böyle bir sonucu olabilir hala merak ediyorum.Bu konu ile ilgili fikri olan yazabilir mi acaba?
0
tuncaytuncer
Bilgi alan insan aptaldır diye bir deyişe inan var ise, herhalde onlar söylemiştir wikipeida'nın insanı aptallaştırdığını... Okuduğunuz metni bulma şansınız varsa paylaşırsanız veya nerden yola çıkarak bu kanıya vardıklarını hatırlıyorsanız ona cevap vermek daha kolay olacaktır..

Bu arada Google'ın Knol projesini büyük bir heyecanla bekliyorum. Wikipedia'ya bir alternatif hatta rakip olarak konumlandırabilecekleri bir proje ve iddialı hazırlanıyorlar. Bakalım nasıl sonuçları olacak...
0
FZ
Radikal'den bir yorum: Enteresan bir Türkiye kesiti
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

W32.Randex.E

PARALEL

Symantec, W32.Randex.E adında, aynı güvenlik açığının avantajlarını kullanan yeni bir Trojan keşfetti. Yine 2.seviye olarak tanımlanan bu Trojan, yaratıcısının IRC (Internet Relay Chat)’yi kullanarak bir bilgisayarı uzaktan kontrol etmesine imkan veriyor.

7d6 Demoparty

Tarık

7dx'in 5'nci ayağı ve Türkiye'nin 7. scene partisi olan 7D6 kendi sitesinde duyuruldu. Parti 2-3 Aralık 2006 tarihleri arasında gerçekleşecek. Giriş bedelsiz. Partiye katılmak için formu doldurmanız gerekiyor.

İstanbul'da Dünya Mahkemesi: Bush ve Blair Mahkemeye Çağrıldı

FZ

İstanbul'da ABD Konsolosluk yetkilisi Irak Dünya Mahkemesi Heyetinin ABD Başkanı Bush'u mahkemeye gelip iddiaları yanıtlamaya çağıran mektubunu kabul etti. Tony Blair'in davetiyesi ise mektupla gönderildi.

Yukarıdaki sözler Dünya Mahkemesi web sitesinden alınma. Oturumlar, 23 Haziran 2005, Perşembe, yani bugün 20:00'da, İstanbul'da başlayacak.

Irak Dünya Mahkemesi (WTI) Irak’taki savaşa karşı dünyanın her yerinde yükseltilen itirazdan doğmuş küresel bir girişimdir. 1960’ların sonunda yapılan Russell Mahkemesi'nden esinlenen WTI, Irak’taki savaş ve işgale ilişkin gerçekleri ortaya koymayı ve bu saldırının sessizce geçiştirilmesini engellemeyi hedeflemektedir. Amaçlanan bu süreçte işlenen suçların ve ihlallerin yanı sıra, çekilen acıların, susturulan seslerin ve direnişin de kayda geçirilmesidir. WTI, somut kanıtlara dayalı bir dinleme, düşünme, değerlendirme ve yargı sürecidir.

Türkiye´nin web siteleri yarışıyor

esse

Türkiye’nin en iyi kurumsal ve kişisel web siteleri: DorukNet, Microsoft ve PCMagazine dergisinin ortaklaşa düzenledeği “Altın Örümcek Web Yarışması” ile belirlenecekmiş.

Internet teknolojilerini kullanarak gerçekleştirilen başarılı projelerin daha iyi tanıtılmasını ve bu alanda yapılacak yatırımların özendirilmesini amaçlayan yarışma için son başvuru tarihi 10 Nisan 2002.

DDJ Programlamada Mükemmelik Ödülü : P.J. Plauger

FZ

Yirmi yılı aşkın süredir yayınlanan Dr. Dobb's Journal dergisinin bu seneki "Programlamada Mükemmelik Ödülü"nü P.J. Plauger aldı.

Dr. Plauger, 80'li yıllarda X3J11 komitesinde çalıştı. Söz konusu komite ANSI C standardının geliştirilmesinden sorumlu idi. Çalışmalarına devam eder Dr. Plauger daha sonra ISO C ve C++ standartlarının oturtulmasında da önemli rol oynadı.

Bu süre esnasında Bell Laboratuvarlarında profesyonel olarak çalışan Plauger 10 yılı aşkın bir süre "The C/C++ User's Journal"ın editörlüğünü yaptı. Plauger'in yazdığı ya da katkıda bulunduğu kitaplar arasında şunlar sayılabilir: Elements of Programming Style and Software Tools in Pascal, The Standart C Library; Programming on Purpose, The Standart Template Library.

Dr. Plauger aynı zamanda 30 yılı aşkın süredir bilimkurgu yazarlığı da yapıyor. Yazdığı kısa öyküler "Analog" ve "Galaxy" dergilerinde yayınlandı.