Yazılım temalı Türkçe soru/cevap kardeşliğine davet

0
coskung
Yazılım dünyasında olup da Stackoverflow’u (SO) bilmeyen yoktur. Yazılım konusunda Google’da yapacağınız her aramada mutlaka SO’dan birkaç sonuç çıkacaktır. SO, yaklaşık 3.3 milyon soru, 6.6 milyon cevap ve 1.2 milyon kullanıcıya sahip devasa bir soru cevap sitesi. Şu anda dünyadaki tüm yazılımcıların itibar ettiği en önemli bilgi merkezlerinden birisi. Günde 4 milyondan fazla ziyaretçi çekiyor. SO, yalnız başına bir site değil, kocaman bir ağın en popüler parçası. Stackexchange (SX) ağı, aşçılıktan fiziğe, elektronikten bisiklete farklı birçok konuda soru/cevap sitesine sahip.

SX’teki tüm siteler kuruluncaya dek belli aşamalardan geçiyorlar ve bu aşamaları başarıyla atlamış olan siteler kurulmaya hak kazanıyor. Yeni sitelerin önerilme merkezi Area51. Tanımlama (definition) aşamasında örnek sorular sorularak sitenin kabaca içeriği hakkında bilgi ediniliyor. Ardından kullanıcıların site açılırsa ben 10 soru sorar 10 da cevap veririm diye taahhütte (commitment) bulunduğu aşama geliyor. Belli bir seviyeye ulaşıldığında site betaya geçmeye hak kazanıyor ve taahhüte katılmış kullanıcılarla bir haftalık beta süreci başlıyor. Betadan da başarıyla çıkılırsa site kamuya açılıyor ve herkes üye olup soru/cevap kardeşliğine katılabiliyor. Örneğin bisiklet sitesinin hayata geçmiş hali buradayken, Area51’deki durumu buradan görülebiliyor.

Öneriler arasında bizi yakından ilgilendiren ve yakında beta aşamasına geçecek bir öneri var: Türkçe Stackoverflow. Türkçe konuşan yazılımcıların kendi dillerinde sorular sorup cevaplar verebileceği bir portal. Beta aşamasına geçmek üzere olan bu öneri tüm yazılımcıları Türkçe soru/cevap kardeşliğine davet ediyor! Siz de katılmak isterseniz öneri sayfasına gidip ‘commit’ ile taahhüte katılabilirsiniz. Neden katılmalıyım diye düşünüyorsanız birkaç naçizane görüş için buradaki maddelere bakabilirsiniz.

Ricamız, bunu Facebook ‘like’ butonu gibi düşünmeyin. Eğer zaman harcamam ama gönlüm sizden yana, kalabalık olsun derseniz hiç zahmet etmeyin. Kuru kalabalık olmasındansa az ama öz bir grupla başlamak bizim için daha önemli.

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye http://yazilimkardesligi.org/ adresinden erişebilirsiniz. Area51 sitelerinin geçirdiği aşamalar için ise buraya bakabilirsiniz.

Türkçe soru/cevap imecesinde birlik olalım. İmece günü bulut görmeyene ne mutlu!

Yazan: İsmail Arı

İlgili Yazılar

Mono ve .NET

raistlinthewiz

Bugün osnews.com da görmüş olduğum bir makalenin giriş yazısı hayli ilgimi çekti. Makaleyi okudum ve beğendim. Giriş yazısını aynen paste ediyorum:

"In the Brazilian martial art capoeira, it can be hard to tell if the participants are fighting or dancing. Players cooperate and compete, and spend as much energy trying to impress the crowd and one-up each other as they do in combat"

Makalenin tamamı için: http://techupdate.zdnet.com/techupdate/stories/main/0,14179,2907356,00.html

Fazlamesai haberlerine en kolay erişim

butch

Sanırım hepiniz news ticker(haber bantı)'ları bilirsiniz. Çeşitli sitelerden -eğer böyle bir imkanları varsa- aktif haber başlıklarını kolayca görüntülemeye yarayan programlar. Bugün nonags.com'da rastladığım bir tanesi benim oldukça hoşuma gitti. Adı Swen. Oldukça minik (40K kadar) ve başarılı bir program. Beraberinde 30 kadar sitenin başlıklarını görüntülemenizi sağlayan scriptler geliyor. Esas konu, biz bu programcık için fazlamesai script'i hazırladık ve baya işimize yaradığını gördük. Bir deneyin...
Swen 0.4 için buraya,
Fazlamesai scripti için buraya. Bu dosyayı, programı kurduğunuz yerdeki "sites" klasörüne koymanız ve çalıştırdıktan sonra configure seçeneginden fazlamesai seçmeniz yeterli. Görmek isteyenler için bir de screenshot.

Escher İnteraktif

butch

Daha önce de fazlamesai'de bahsi geçen, theunderdogs.org sitesinde Sundance'in rastlayıp bana ilettiği "Escher Interactive: Exploring the Art of the Infinite" aslında 1996 yılında yayınlanmış, içinde Escher'in çalışmalarının açıklamalarıyla ve bazı oyunlarla sunulduğu bir cd. TheUnderDogs'daki arkadaşlarsa bunun cd'siz çalışabilir bir halini hazırlayıp tüm dünyaya sunmuşlar. Ben inceledim ve hemen arşivime ekledim. Kaçırmayın muhakkak indirin.

F# ile Programlama - Microsoft Dil Teknolojilerinde Nereye Gidiyor?

FZ

Don Syme’in F# programlama ile ilgili tanıtım ve demo videolarını gördükten sonra Pazartesi mutlaka F# derleyicisini ve etkileşimli kabuğunu indirip denemem gerektiğini düşünmüştüm.

Emacs + SLIME + Common Lisp tarzında rahat bir etkileşim ve hızlı geliştirme, deneme, sonuçları anında görme imkanı sunan F# bir betik dilinin kıvraklığı ile fonksiyonel programlamadan ve ileri programlama tekniklerinden faydalanmayı sağlıyor. Derlenen programlar .NET IL (Intermediate Language) koduna derlendiği ve bunlar da JITlenerek (Just In Time compilation) çalıştırıldığı için performans gayet iyi görünüyor.

Lomboz

anonim

E-iş ve e-ticaret portallarının geliştirilmesini büyük ölçüde kolaylaştıran bir ortam sunan Lomboz, tamamen Türk mühendislerinin gücüyle geliştirildi.

Avrupa Birliği kapsamındaki Object Web isimli konsorsiyumun çatısı altında gerçekleştirilen Lomboz projesi, eteration’ın uluslararası arenadaki bilinirliğine büyük katkıda bulunurken, Türk yazılımını küresel çapta başarıyla temsil etmiş oldu.