Yazılımcılar İnsan Beynini Anlama Konusunda Biyologlardan Daha Avantajlı (Mı?)

0
FZ
Sabah yolda gelirken ve insan sinir sistemini düşünürken aklımdan şunlar geçiyordu: "The most undocumented information processing system of all times."

Gün içinde, Redwood Neuroscience Institute bünyesinde çalışan Bill Softky´nin iki makalesini okuduktan sonra sabahki düşüncelerim aklıma geldi:
Bazı özellikleri resmen açıklanmamış bilgisayar sistemlerini kurcalaya kurcalaya çözen yazılımcılar, donanımcılar gibi konuya yaklaşmak... ne kadar doğru, ya da ne kadar yanlış? (Bir yandan da kendimi Lem'in Solaris romanını düşünmekten alıkoyamiyorum, kendisini incelemeye çalışan insanlari inceleyip, onlar üzerinde deney yapan ve bir sürü garipliğe yol acan bir "gezegen". İnsanlarin içsel dünyalarını bilmeden sadece yüzeyde gördüğü sinyallere bakıp sentezlediği "canlılar", "insanlar" ve "senaryolar"la kafaların karışmasına yol açan (ve belki kendi "kafası"nı da karıştıran) bir "problem cözücü".)

Sinir sistemini çözme ile bazı özellikleri resmen açıklanmayan bilgisayar sistemlerini çözme arasındaki yegâne fark, bilgisayarlar söz konusu olduğunda "orada bir yerde" "gizli özellikleri bilen birileri" olduğunun biliniyor olması mı?

Ya da belki, "bilgisayarların düşünüp düşünemeyecekleri sorusu, denizaltıların yüzüp yüzmedikleri sorusuna benzer". (*)

(*) Bilgisayar bilimci Edsger Wybe Dijkstra'dan bir alinti.

İlgili Yazılar

Fazlamesai Çeviri Harekatı !!!

sundance

Fazlamesai Camiası olarak iki yılı aşkın süredir haberleri/bilgileri paylaşmak konusunda bayağı bir yol aldık. Yeni arkadaşlar tanıdık, yeni işletim sistemleri kurduk, yeni tartışmalar yaptık.

"Söz uçar, yazı kalır" doğrultusunda FM olarak, Serbest Yazılım camiasına yararı olan kalıcı bir şeyler oluşturmak için wiki tabanlı www.fazlamesai.org/ceviri ortamını kullanıma açtık.

Şu anda çevrilmekte olan dökümanlara buradan ulaşabileceğiniz gibi siz de döküman önerebilirsiniz. Ama önce üye olun. Üye olurken dikkat etmeniz gereken isminizin SunDance gibi en az iki büyük iki küçük harften oluşması.
Hadi bakalım, karanlığa lanet okumak yerine birer mum yakmanın zamanı...

Biz Birbirimizi Anlamazsak

butch

Mavi Bilgisayar Kapandı.

anonim

Ankara merkezli bilgisayar firması Mavi Bilgisayar internet sitesi ve mağaza şatışlarını durdurdu. 29.06.2009 tarihinden itibaren web siteleri açılmayan şu anki sitede ise özür yazısı bulanan firma son zamanlarda yaptığı değişik kampanyalarla ayakta durmaya çalışıyordu.

Belgeler.org´dan Fazlamesai.net´e Destek

oktay

belgeler-grubu@lists.sourceforge.net e-posta listesine gönderilen aşağıdaki e-posta ile belgeler.org, Fazlamesai.net'in Çeviri çabalarına verdiği desteği kendi üyelerine de duyurmuş oldu. Hepimiz adına başarılara imza atacak bir dayanışma olmasını temenni ederim.

Kelime Dağarcığımızı Geliştirelim!

parsifal

TDK, hemen hemen haftada iki üç kere girdiğim ve yazım klavuzunu ve sözlüğünü kullandığım en güvenilir Türkçe kaynak.
Geçen gün tesadüf eseri şöyle bir link'e rastladım. Bu link ile elmek (e-posta) grubuna üye oluyorsunuz ve her gün elmek adresinize Türkçe Sözlük’te ve Yabancı Kelimelere Karşılıklar kitabında yer alan birer sözü göderiyorlar.