Yazılım temalı Türkçe soru/cevap kardeşliğine davet

0
coskung
Yazılım dünyasında olup da Stackoverflow’u (SO) bilmeyen yoktur. Yazılım konusunda Google’da yapacağınız her aramada mutlaka SO’dan birkaç sonuç çıkacaktır. SO, yaklaşık 3.3 milyon soru, 6.6 milyon cevap ve 1.2 milyon kullanıcıya sahip devasa bir soru cevap sitesi. Şu anda dünyadaki tüm yazılımcıların itibar ettiği en önemli bilgi merkezlerinden birisi. Günde 4 milyondan fazla ziyaretçi çekiyor. SO, yalnız başına bir site değil, kocaman bir ağın en popüler parçası. Stackexchange (SX) ağı, aşçılıktan fiziğe, elektronikten bisiklete farklı birçok konuda soru/cevap sitesine sahip.

SX’teki tüm siteler kuruluncaya dek belli aşamalardan geçiyorlar ve bu aşamaları başarıyla atlamış olan siteler kurulmaya hak kazanıyor. Yeni sitelerin önerilme merkezi Area51. Tanımlama (definition) aşamasında örnek sorular sorularak sitenin kabaca içeriği hakkında bilgi ediniliyor. Ardından kullanıcıların site açılırsa ben 10 soru sorar 10 da cevap veririm diye taahhütte (commitment) bulunduğu aşama geliyor. Belli bir seviyeye ulaşıldığında site betaya geçmeye hak kazanıyor ve taahhüte katılmış kullanıcılarla bir haftalık beta süreci başlıyor. Betadan da başarıyla çıkılırsa site kamuya açılıyor ve herkes üye olup soru/cevap kardeşliğine katılabiliyor. Örneğin bisiklet sitesinin hayata geçmiş hali buradayken, Area51’deki durumu buradan görülebiliyor.

Öneriler arasında bizi yakından ilgilendiren ve yakında beta aşamasına geçecek bir öneri var: Türkçe Stackoverflow. Türkçe konuşan yazılımcıların kendi dillerinde sorular sorup cevaplar verebileceği bir portal. Beta aşamasına geçmek üzere olan bu öneri tüm yazılımcıları Türkçe soru/cevap kardeşliğine davet ediyor! Siz de katılmak isterseniz öneri sayfasına gidip ‘commit’ ile taahhüte katılabilirsiniz. Neden katılmalıyım diye düşünüyorsanız birkaç naçizane görüş için buradaki maddelere bakabilirsiniz.

Ricamız, bunu Facebook ‘like’ butonu gibi düşünmeyin. Eğer zaman harcamam ama gönlüm sizden yana, kalabalık olsun derseniz hiç zahmet etmeyin. Kuru kalabalık olmasındansa az ama öz bir grupla başlamak bizim için daha önemli.

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye http://yazilimkardesligi.org/ adresinden erişebilirsiniz. Area51 sitelerinin geçirdiği aşamalar için ise buraya bakabilirsiniz.

Türkçe soru/cevap imecesinde birlik olalım. İmece günü bulut görmeyene ne mutlu!

Yazan: İsmail Arı

İlgili Yazılar

Opera, Internet Tarayıcısına BitTorrent Desteği Ekledi

talat

Opera Software, amiral gemisi yazılımı olan Opera internet tarayıcısının BitTorrent desteği eklenmiş deneme sürümünü çıkardı.

Bu eklenti ile Opera, ayrıca bir program gerektiren BitTorrent indirme işlemini kendiliğinden destekleyen ilk internet tarayıcısı oldu.

Ayrıntılar için tıklayın. (eWeek, İngilizce)

Ustasından Flash dersleri

Soulblighter

Flash'la uğraşan ve ya ben bunu nasıl yaparım acaba diyenler için çok güzel bir site: gotoAndLearn.com

PostgreSQL'in yeni sürümlerinde kritik hatalar düzeltildi

madness

PostgreSQL 7.2, 7.3 ve 7.4 serilerinde bulunan ve veri bütünlüğünü ilgilendiren bir hata nedeniyle, bu ana sürümlerin yeni alt sürümleri duyuruldu.

Kullanıcıların en kısa zamanda bu yeni sürümlere geçmeleri gerekiyor.

PostgreSQL'in Türkiye'deki FTP yansısı olan ftp6.tr.PostgreSQL.org adresinden yeni sürümler indirilebilir.

Ayrıca aynı FTP sitesinden Red Hat Enterprise Linux, Red Hat 9, Fedora Core 1 ve Fedora Core 2 için gerekli (S)RPM paketleri de indirilebilir.

Ayrıntılar için: http://www5.tr.postgresql.org/news/219.html

Ruby On Rails ve J2EE Üzerine developerWorks Makalesi

neikos

IBM developerWorks adresinde Rails ile J2EE mimarilerini karşılaştıran yeni bir makale yayınlandı. Makale, Rails ile Tomcat + Struts + Hibernate'den oluşan bir J2EE mimarisini karşılaştırıyor.

Özellikle J2EE'ye aşina olan ve Rails ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyenler için yararlı bir makale.

Contiki İşletim Sistemi ve Masaüstü Ortamı

FZ

1 Mhz saat frekansında çalışan 8 bitlik 6510 mikroişlemcisi ve 64 KB ana hafızası olan bir Commodore-64 üzerinde bir Multi-tasking kernel, temaları ile oynayabileceğim bir pencere yöneticisi, Internet'e RS-232/SLIP ya da Ethernet üzerinden bağlanmamı sağlayan bir TCP/IP stack'i, buna doğal ek olarak hazır bağlanmışken web sayfalarını görüntüleyebileceğim bir Internet tarayıcısı, bir web sunucu ve bir de uzaktan sistemlere erişim için bir Telnet istemcisi istesem herhalde bana gülersiniz ve "saçmalama olur mu öyle şey!" dersiniz değil mi? Hmm, ama belki de demezsiniz ;-)