Ruby On Rails ve J2EE Üzerine developerWorks Makalesi

0
neikos
IBM developerWorks adresinde Rails ile J2EE mimarilerini karşılaştıran yeni bir makale yayınlandı. Makale, Rails ile Tomcat + Struts + Hibernate'den oluşan bir J2EE mimarisini karşılaştırıyor.

Özellikle J2EE'ye aşina olan ve Rails ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyenler için yararlı bir makale.
Sonuç bölümünü Türkçe'ye çevirmeye çalıştım :

Her ne kadar Ruby On Rails Ağ geliştirme camiasında hatrı sayılır bir ilgi çeken, yeni ve heyecan verici bir framework olsa da, çekirdek mimarisi J2EE'de bulunan temel örüntüleri izlemektedir. İki framework arasındaki fark, ağ uygulamaları geliştirme işine yaklaşım felsefelerinde. Rails belli kurallara göre yazılmış kodu konfigürasyona tercih ederken, Ruby dilinin dinamik yapısı temel kodun büyük bir kısmını çalıştırma zamanında üretiyor. Birçok Rails projesi tek proje olarak yaratılır ve uygulama geliştirme için homojen bileşenlerden faydalanılır. J2EE'de ise ayrı ayrı geliştirilen en iyi bileşenler XML konfigürasyon dosyaları yardımı ile tek bir proje olacak şekilde birleştirilir.

İyi ama, şimdi Rails'i bundan sonraki web uygulamamı geliştirmek için kullanabilir miyim? Neden olmasın? Rails, birbiriyle uyum içinde çalışan parçalardan oluşan ve yazılım endüstrisinde kabul görmüş örüntüleri gerçekleştiren bir framework. Bunun yanında Ruby programlama dili hızlı yazılım geliştirmeye ve kodun çoğunu otomatik üretmeye yarayan bir yapıda. MVC (Model-View-Controller) ve ORM (Object-Relational-Mapping) örüntülerine aşina bir programcı Rails'e kolayca uyum sağlayacatır.

Peki bu güzel framework için J2EE framework'unu bir kenara mı bırakmalıyım? Tabii ki hayır. J2EE iyi tasarlanmış bir standart, sağlam implemantasyonları mevcut ve de en önemlisi kanıtlanmış bir teknoloji. Ama Rails'i indirmenizi ve kurcalamanızı tavsiye ediyorum. Birçok başlangıç seviyesindeki yazı bile sizi kısa zamanda Rails ile üretken hale getirecektir. Rails ile çalışmaktan büyük bir zevk alacağınızı garanti edemem ama iddia ederim ki Rails'den menun kalacaksınız.

Görüşler

0
malkocoglu_3
Ruby on Rails'e saygimiz var. Fakat yazinin yazarin Struts bilgisinde bir eksik var. Mesela degisik Struts Action'lar icin uc degisik class olusturulmus, halbuki Struts dunyasinda DispatchAction ozellik sayesinde uc degisik class yerine "tek class'ta degisik metotlar" (aynen Rails orneginde oldugu gibi) yeterli oluyor.

Ama bunlara ragmen guzel bir makale. Ruby dili, ve RoR sIkI teknolojidir. Bu yazi hakkinda diger Java'cilarin yorumlarini gormek isterseniz:

http://www.theserverside.com/news/thread.tss?thread_id=35202
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Mac OS X icin Ext2 Dosya Sistemi Sürücüsü: fuse-ext2 v0.0.2

anhanguera

Selam,

yaklasik 1 sene once mac book satın almıştım, ve tabiki slackware kurdum. Ancak mac osx den linux bolumune ulasamamak, ve her seferinde linux'u acip macos tarafina birseyler kopyalamaya calismak biraz can sıkıcı olmaya baslamisti.

iste bu yuzden, fuse-ext2'yi yazdim. bu yazilimin amaci macosx uzerinde diger bolumlerdeki ext2fs'leri otomatik olarak mount etmek. su an on tanimli olarak 'read-only' destegi ile aciliyor, 'write' destegi de var olmasina ragmen, normal kullanicilar icin cok da eglenceli sonuclar dogurmayabilir ;)

Zemberek Web Hizmeti

FZ

Zemberek Türkçe NLP projesi artık web tabanlı olarak da hizmet veriyor.

Zemberek e-postasındaki son e-postalardan birine göre Zemberek işlevselliğine artık http://pisi.uludag.org.tr:8080/zemberek_web/ adresinden erişmek mümkün. Yazılanlara göre "işin aslı tüm proje sadece zemberek.jar, bir tane sınıf ve iki jsp dosyasından oluşuyor" (bu son cümleyi o sayfadaki Ascii->Tr işlevselliği ile halletim! ;)

Zemberek ve Uludağ ekibine teşekkür eder, söz konusu sayfanın en kısa sürede daha da işlevsel hale gelmesini temenni ederiz.

Ekonomik Krizde ERP

speargun

2008 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan Global Ekonomik Kriz’in ardından, kriz ortamından fırsatlarla çıkmaya çalışmak bugünlerde en çok konuşulan konulardan biri.Birçok ekonomist; krizden çıkabilmenin yolunun, oturup ağıt yakmak yerine, yeni yatırımlar yaparak ve krizi fırsatlara dönüştürerek mümkün olacağı kanaatinde… Krizin getirdiği fırsatlar değerlendirilirse, kriz gerçekten öğrenme ve iyileşme zamanıdır. Bu fırsatı kaçırmayanlar, krizden daha sağlam çıkarlar.

Bununla ilgili olarak guzel bir makaleyi paylaşmak istiyorum. Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.erphaber.com/?p=279

BEA da Eclipse'e destek veriyor.

vst

Eclipse Projesi, büyük firmalardan destek toplamaya devam ediyor.

IBM, Intel, HP gibi büyük firmaların ardından, BEA da 1.5 milyon dolar, kod ve personel ile birlikte projeye her sene destek vereceğini söylüyor.

SIAC Linux´a geçti

gencbeyin

Amerika'nın en büyük borsaları Amex ve NYSE'nin işlemlerini yürüten bilgisayar sistemlerini üreten SIAC önemli uygulamalarını Linux'a kaydırıyor. Geçen yıl NYSE'nin bir saatten fazla çalışamamasına mal olan çöküşten akılları başlarına gelmiş olacak:-))