Açık Kaynak Kodlu Projeler ve Yazılım Mühendisliği

0
FZ
Ludvig A. Norin adlı bir arkadaşımız Yazılım Mühendisliği ve Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar üzerine bir yüksek lisans tezi hazırlamış.

HTML formatındaki haline de ulaşabileceğiniz bu yüksek lisans tezinde neler var neler (neler yok ki? :)
Tezin ana teması açık kodlu yazılım geliştirme pratiklerinin ortaya koyduğu metodolojilerin bilinen modellere uymadığı ve süreç içinde kendine özgü kurallar geliştirdiği yönünde.

KDE ve Mozilla gibi çok ciddi iki projenin incelendiği çalışmada "life-cycle", prototip geliştirme, spiral geliştirme metodolojisi gibi konular mevcut somut örnekler üzerinden değerlendiriliyor ve ilginç sonuçlara varılıyor.

Geleneksel yazılım geliştirme dünyasına ciddi bir alternatif teşkil etmeye başlamış bu dünya sosyoekonomik olarak da ele alınıyor ve bunun nihai ürünlere yansıması irdeleniyor.

Ümit ederiz ki ülkemizde de buna benzer çalışmalar yapılır ve bizim de bundan haberimiz olur ;-)

Bir şeyler değişiyor ve bu yavaş yavaş oluyor. İnanıyorum ki yıllar sonra dönüp baktığımızda bu sürecin ne kadar derin ve kapsamlı olduğunu çok daha iyi anlayacağız.

Not: Bu yüksek lisans tezinden beni haberdar eden değerli FM üyesi m1a2 arkadaşımıza buradan teşekkürler (evet gene :)
gnu

Görüşler

0
larweda
Gayet beğendim ben bu dökümanı, bu arada yüksek lisans tezi denen olay da gayet güzel bi olaymış, bak yapasım geldi şimdi. :)
0
FZ
Benim de yapasım geldi :-P
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kamuoyunu ayağa kaldıralım

gencbeyin

Aşağıdaki adreslere, candundar@superonline.com, anahaber@atv.com.tr, Teknoloji@ntvmsnbc.com, pusulahaber@turk.net, hulki.cevizoglu@populerbilim.com.tr, nke-istanbul@nazimkulturevi.org, posta@evrensel.net, egitimbsk@anap.org.tr, dypgenclikkollari@dyp.org.tr, chpbim@chp.org.tr, akguvercinist@dsp.org.tr, StarHaber@startv.com.tr, gnkur@tsk.mil.tr, iletisim@iletisim.com.tr, şu yazıyı gönderdim.

Sizler de bir şekilde bu ve başka adreslere bunları gönderebilirseniz, belki türk milletine bunun önemli bir konu olduğunu dank ettirebiliriz...
berkem

Compiere, veritabanı bağımsızlığına sonunda kavuştu

acemi_

Özgür CRM/ERP yazılımı olan Compiere, bu alandaki en gelişmiş yazılımlardan biri olmasına rağmen Oracle veritabanı sunucusuna bağımlılığı yüzünden, özgür veritabanı sunucularıyla birlikte kullanılamıyordu. Dolayısıyla Compiere'i kullanabilmek icin Oracle veritabanı sunucusu satın almak, özgür olmayan bir yazılıma bağımlı kalmak gerekiyordu.

Nupedia açık Internet Ansiklopedisi

larweda

GNU.org tayfası yaklaşık bir yıl önce yeni bir girişime imza atmış. Microsoft'un ya da diğer büyük ticari şirketlerin internet'te sundukları ya da hiç şüphesiz yakın zamanda sunacakları paralı ansiklopedilere karşı, dinamik, bedava ve herkese açık bir internet ansiklopedisi.

Hackerlar için bir ortak amblem

sundance

Tamamen alakasız bir konu ile ilgili dolaşırken, hackerlar için ortak bir logo önerisi ile karşılaştım.

Türkçe'de "kurcalayıcı" adını verdiğimiz ve sıkça "sistem kırıcılar" (cracker) ile karıştırılan, bir şeyleri kurcalayıp onlara yeni kullanım alanları oluşturan, ya da yeni şeyler keşfedip bunları paylaşan kişiler olan hackerlar için, Conway'in Hayat Oynunu ve bu matematik simülasyonundaki en temel, hareket edebilir yaşam biçimi olan Glider önemli simgelerden biri. GNU, Tux, BSD Daemon derken aileye yeni bir üye daha geliyor galiba ;)

Özgür Yazılım Ne Kadar Özgür ?

anonim

Unix üzerinde yıllarca çalışmış bir firmanın gözünü para hırsı köreltmiş bir biçimde Linux´a saldırdığı şu günlerde rastladığım bir makale beni bir hayli tedirgin etti. Makale özetle bugün çok yaygın kullanılan Qt, MySql gibi yazılımların ileride bir anda ücretli olabileceğini savunuyor ve bunun ilk belirtilerine ait kanıtları sunuyor. Örneğin MySql´in ticari kullanımlar için ücretli olduğunu duymak beni epey şaşırttı. Bugün bu konuda herhangi bir yaptırım uygulanmıyor (aynı MS Windows´un ilk zamanları gibi) ama yarın ne olacağını kim bilebilir ki ? Makaleyi burada bulabilirsiniz. Ayrıca yine aynı konuda yazılmış bir başka makaleyi de bu adreste okuyabilirsiniz.