Açık Kodlu Özgür Yazılım: Minik Bir Vaka Analizi

0
FZ
Kısa bir süre önce FM kurucu editörlerinden sundance bana FeatherLinux (kuştüyü linux :-P ) isimli çok hafif ve bir mini CD´ ye sığabilen bir GNU/Linux dağıtımından bahsetti. Söz konusu dağıtım Debian GNU/Linux ve Knoppix dağıtımlarından yola çıkarak hazırlanmış epey pratik bir şeydi.

Dağıtımı olabildiğince küçültmek için dokümantasyon çıkarılmıştı, yani man sayfaları CD´de mevcut değildi. sundance ile bunu tartışırken aklıma şöyle bir şey geldi: Eğer bu CD ile boot ettiğim bilgisayarın Internet bağlantısı varsa neden komut satırından alışık olduğum şekilde man sayfalarına erişmeyeyim? ``Aaa iyi fikir yaa!´´ şeklinde karşılıklı mesajlaşmadan sonrası açık kodlu özgür yazılım dünyasında insanların pratik problemlere pratik çözümleri nasıl geliştirdiklerine dair güzel bir vaka analizi (mini case study) olarak okunabilir.
sundance bu fikrimi hemen gidip dağıtımın FORUM alanındaki öneriler bölümüne yazdı. Dağıtımı geliştiren kişi de, ``aaa evet iyi fikir´´ dedikten sonra basit bir Perl scriptini foruma postaladı. Söz konusu script´ in yaptığı şey hakkında dokümantasyon istenen komutu dillo web tarayıcısına parametre olarak geçmekti. Script´ in adı wman idi. (World wide web man hesaabı ;-)

İş görmesine görüyordu ancak tam olarak bizim arzuladığımız şey değildi, en azından benim içim rahat etmemişti. Benim istediğim komut satırından wman ls gibi bir şey yazıp yine komut satırı ortamında ls komutu ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilmekti.

Bunun üzerine dedim ki, FZ, iş başa düştü. Önce biraz web üzerinden man sayfası sunan siteleri ve sundukları içeriğin formatını inceledim. Bu arada #fazlamesai IRC kanalına bağlanıp tongucyumruk ve diğer üyelerimizle fikir teatisinde bulundum. Hatta bir ara tongucyumruk gaza gelip, ``hocam bende eski bir P-II makina var, onu vereyim, içine direkt .gz formatındaki man sayfalarını koyun, web üzerinden sunulur hale getirin, hiç uğraşmayın HTML işlemesi ile´´ gibisinden güzel bir teklifte de bulundu ;-)

Sonunda bulabildiğim en sade HTML´i üreten sitenin üzerinde çalışmaya başladım, wget ve sed bu iş için yapmaları gerekeni gayet güzel yapıyorlardı. Birkaç deneme yaptıktan sonra sistemi basit bir bash betik dosyası olarak bir kenara koydum, içeriğini de FeatherLinux forumuna postaladım.

Bundan sonrası ise FM sitesinin güzelliğini bana bir kez daha gösterdi. Benim bash betiğini gören sundance hemen konuya el attı ve birkaç olmazsa olmaz özellik ekledi. Ardından durumdan haberdar olan roktas üstadımız da ``aaa süper fikir şu tip özellikler de olsa ne güzel olur di mi´´ ruh hali ile gittikçe büyüyen programa el attı, geliştirdi ve kodu bir güzel cilalayıp parlattı.

wman artık günlük kullanım için hazırdı, en azından alfa sürümü olarak ;-) FM üyelerinin bu karşılıklı paslaşması ve (ne denli küçük gibi görünürse görünsün) somut bir probleme basit, pratik ve UNIX mantalitesine uygun bir çözümü geliştirmeleri kendiliğinden ve birkaç gün içinde oluvermişti.

Konunun teknik gelişimini okumak ve wman programını incelemek isteyenler bu adrese göz atabilirler.

Görüşler

0
sametc
işte fm guzelliği ilk kez bu kadar net bir şekilde gosterildi .... :)

fm editorleri ve uyeleri sonunda(her ne kadar kucuk gorunsede ama bana kucuk gorunmuyor) bir fikir ortaya attılar ve cok guzel sonuclandı.. :)

aslında diyorumki fazlamesai programlama grubu olusturulsa .. orda sadece projelerdeki eksiklikler falan konusulsa tartısılsa tam FM uyelerine gore bir proje cıksa ...
işte bir programdaki kaynak kodlarını tartıssalar ne ( ya hocam pythondaki import ne işe yarar turunden demiyoruz elbette) kadar guzel olurdu değilmi.... ??
bu haber super haber..
insallah gerisi gelir..
0
sundance
Merak edenler için, bu yazılan wman scripti Feather Linux 0.38 versionuna konuldu. [featherlinux.berlios.de] FeatherLinux'u da özellikle tavsiye ederim.
0
FZ
Nedense bu cümleler kulağıma müzik gibi geliyor ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Online Seçim

cryptoNIX

Slashdot'daki habere göre Kuzey Amerikada bugün gerçekleşecek belediye başkanlığı seçimlerine, oy verenler telefon ve internet aracılığı ile katılabilecekler.

CanVote ismindeki bir şirketin alt yapsını ayarladığı sisteme şu ana kadar 100 bin kişi online oy kullanmak için başvurmuş durumda. Şirket kendilerine başvuranlar bir PIN numarası veriyor ve bu numara ile birden fazla oy kullanılmasını engelliyor, gerçi slashdot'ta yapılan yorumlarda çok ilginç komplo teorileri üretilmiş ama bakalım bir ilk olan bu online oy verme işlemi nasil sonuçlanacak.
Detaylli bilgi için ...

Schrödinger'in Kedisi

redogre

fazlamesai.net'e soralım: Özgürlük mü, kaliteli yazılım mı?

FZ

Günlüğüme girmiştim ama FM camiası ile de paylaşmadan edemedim.

Bu aralar iki yazılım kurcalıyorum iş için: Confluence ve JIRA. Her ikisi de kapalı kodlu, kaliteli ticari lisanslı yazılımlar.

Fark ettim ki ticari bir yazılım olan JIRA'yı Apache Foundation da tercih ediyor ve yoğun olarak kullanıyor. Neden tercih ettiklerini burada açıklamış. Gelelim FM camiasına sormak istediğime:

Açık Kaynak Kod Camiası Programcı Profili

FZ

Boston Consulting Group (BCG) ve OSDN tarafından sonuçları yeni açıklanan bir araştırmaya göre Açık Kaynak Kodlu Yazılım Geliştiriciler (open source software developers) grubunu oluşturan insanların çoğu yaklaşık 10 yıllık programlama deneyimine sahip, halihazırda bir şirkette profesyonel yazılım uzmanı olarak çalışan kişiler.

\r\r \r\r Popüler medya organlarındaki "lise mezunu, matematik ya da teknoloji meraklısı, işsiz güçsüz 16-22 yaş arası gençler" kanısının aksine açık kaynak kod hareketi için harıl harıl yazılım geliştiren insanların profili 22-37 yaş arası bir görünüm arz ediyor.\r\r \r

Egzersiz Bisikleti

butch