Bir Türk Programcısı Sinirlenirse: CORSIS - Açık Kodlu Derlem Analiz Yazılımı

0
FZ
Stallman bir yazıcı sürücüsünün kapalı olması yüzünden çıldırıp işe girişmişti. Linus, okulda eğitim için kullandığı Sun Solaris işletim sistemini evde kullanamayacağını görünce Linux çekirdeğini yazmaya başlamıştı. Ian Murdock Linux kurmanın uzman olmayanlar için hiç de kolay olmayacağını fark edip Debian dağıtımını geliştirmeye başlamıştı. Bilgisayar tarihi sinirli programcıların başlarının çaresine bakarken çevreye de epey fayda sağlamalarının örnekleri ile dolu. Şimdi böyle bir örneğin haberini okuyacaksınız:

Çetin Sert, Almanya'da bilgisayarla dil işleme (NLP - Natural Language Processing) konusunda çalışan 23 yaşında genç bir araştırmacı. Sert, Mike Scott tarafından geliştirilmiş ve dil işleme bağlamında sık kullanılan bir yazılım olan Wordsmith'in kısıtlayıcı lisansını, ödenmesi gereken paraları ve bunu evindeki PC'de rahatça kullanamayacağını görüp bu konuda profesörlerinin uyarıları ile karşılaşınca...
Kolları sıvamış, derdini ve öfkesini gayet net bir dille anlatan bir mektuptan sonra önce Tenka Text sonra da nihai olarak CORSIS open-source corpus analysis software ismini verdiği yazılımı geliştirmeye koyulmuş.

MS Windows, Debian GNU/Linux, Sun Solaris gibi sistemlerde çalışan, C# ile yazılmış açık kodlu CORSIS yazılımının rakibi kapalı kodlu sadece MS Windows'ta çalışan Wordsmith ile eğlenceli bir kıyaslamasını da burada görebilirsiniz.

Programcının bloguna ise buradan erişilebilir.

Görüşler

0
Tarık
çok güzel.
0
robertosmix
Arkadaşı takdir ediyorum, keşke herkes böyle olsa. Ama. Bir konu bu kadar da abartılmaz ki canım. Stallmandan, Linusdan konuya girilince ben de uluslararası bir girişimcimiz tanıtılacak zannettim. :)
0
Chaosopher
neden olmasin arkadasimiz henuz 23 yasinda.

comparison kisminda surasi kopartti beni :D

Programmer:Cetin Sert, 23 years old, student|Mike Scott, ???, lecturer

0
towsonu2003
Bu program ne icin kullanilir, bu konuda bir linki olan var mi? madem ki boyle bi program var, kullanalim ;) ama kullanmadan once, ne icin kullanildiigni anlamak gerek :)
0
anilK
Doğal dil işlemede kullanılma amacını taşıyan analiz metin analiz yazılımı(ben bunu anladım :) ). screenhotlara bakarsanız eger incelediği bir dosyadaki text i analiz edip örneğin sık gecen karakter setlerini tespit etmiş.

open-source data mining yazılımı WEKA vardı ,o yazılıma göre daha ozel bir yazılım bu (işlem itibariyle).

0
FZ
Metin madenciliği için (text mining) bu tür bir programın ham metni işlemesinden sonra çıkardığı veriyi Weka'ya geçmek yani CORSIS'i bir tür Weka filtresi olarak da kullanmak mümkün olabilir (en genel anlamda).
0
koraypeksayar
İşte budur diyorum...

Olan birşeyin kötü bir kopyasını yapıp başka bir isim verip başka bir paketle sunmaktan başka bir iş yapan bir programcının yaptığı işi gördüğüm için çok mutlu oldum.

Bu tür insanlara "cesur" diyorlar. Aslında olması gerekenin normali bu. Bu insanlardan çok değil 1000 tane olsa halimiz yaman olmaz :)
0
cetinsert
Öncelikle FM'de böyle bir yazıyı okumanın beni ne kadar mutlu ettiğini belirtmeliyim. Makalede kullanılan dile gösterilen özene hayran kaldım doğrusu ^_^

Yalnız robertosmix'e katılmamak elde değil. Girişte öyle heybetli isimler ve projeler geçiyor ki insan sonunda kıyaslama ve akabinde "yalnızca bu mu yani şimdi?" diye sormadan edemeyebiliyor.

Dert, öfke ve sinirlenme gibi ifadeler aşırı bir asabiyet izlenimi uyandırsa da, insan üniversitesinin ödev için bile olsa basit bir programın kullanılmasına izin veremez durumda olduğunu görünce, kendisini tepki göstermekten alıkoyamıyor. CORSIS de 2006 yaz aylarında yeni yeni öğrenmekte olduğum C# ile neler yapabileceğimi kendime ve öğretim görevlimize göstermek adına başlanmış bir ödevlik bir girişimdi. O ödevden 'derlem inceleme işinin teknik boyutuna gereğinden fazla yoğunlaşılması' nedeniyle gerekçelendirilen bir 'orta' ile geçtim. o_O (İngiliz Dili ve Edebiyatı'nda okuyordum.) Ama o zamanlar ki sinirlenmişlik bugün çalıştığım iş de dahil olmak üzere yaşamımda bir dizi yeni açılıma yol açtı. Yazıda da vurgulandığı gibi biraz dert ve sinir hiç de fena şeyler değil sanırım ^_^

Bugün Haskell ve F# gibi dilleri öğreniyorum ve öyle umuyorum ki funksiyonel programlama önümüzdeki yıllarda (asabi ya da profesyonel) bireysel programcıların tek başlarına dahi daha da büyük kitlelerin ilgisini çekebilecek işe yararlıkta programları kolayca geliştirebilmelerine olanak sağlayacak.

İlginize teşekkürler.

Çetin Sert ^_^
0
FZ
Detaylı yorumlarınız için çok teşekkürler. Blogunuzda F# ile de ilgilenmeye başladığınızı belirtmişsiniz. Sizce ML ve OCaml geleneklerinden gelen ve .NET ortamında fonksiyonel programlama imkanı sunan böyle bir programlama dili doğal dil işleme yazılımları geliştirmede ciddi bir avantaj sağlayabilir mi? Eğer evet ise bunlar neler olabilir mesela? (Veya benzer kıyaslamayı Haskell için yaparsak?)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Video: Smalltalk, bir video, bir IDE ya da test-driven development üstüne...

FZ

Eski Smalltalkçulardan Kent Beck, Test-Driven Development By Example kitabında genellikle Java ve çok az bir yerde de Python kullanıyor. Lakin üstadın zaman zaman hayıflandığını görüyoruz, "ah şimdi elimin altında Smalltalk, Smalltalk IDE ve Refactoring Browser" olsaydı diye.

Neden?

Belki de cevabı burada yatıyor:

Unreal'i Yapan Adam Programlama Dillerinin Geleceğini Anlatıyor

FZ

Epic Games'ten Tim Sweeney, SIGPLAN ve SIGACT tarafından 33.sü düzenlenen Programlama Dillerinin İlkeleri Sempozyumunda The next mainstream programming language: a game developer's perspective başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

OpenGL 3 (Long Peak) Duyuruldu

Tarık

OpenGL Long Peak (OpenGL 3) 8 Ağustos 2007 tarihinde, San Diago'da yapılan "Siggraph Birds of a Feather (BOF)" toplantısında resmi olarak duyuruldu.

Kaynak: OpenGL

Patoloji Bilgi Sistemi.. Geliştiricisi bir Türk.. veee GPL!

ykarslioglu

Türkiye'de görenlerin koltuklarını kabartan çalışmalar yapılıyor. PATHOS-WEB FREE adlı Anatomik Patoloji ve Sitoloji Bilgi sistemi tamamen patoloji uzmanlarının ihtiyaçları düşünülerek tasarlanmış bir sistem. Mart 2005 tarihinden itibaren SourceForge'da açık kaynak kodlu, GPL lisanslı bir proje olarak Türkçe ve İngilizce versiyonları ile Patoloji Bölümlerinin hizmetine sunuldu. Yazılım, Türkiye'de, aralarında büyük üniversite hastanelerinin de bulunduğu 20'den fazla merkezde, yıllardır büyük bir başarı ile ve güvenle kullanılıyor.

CSD / TINUX İşletim Sistemi

FZ

CSD/TINUX C ve Sistem Programcıları Derneği (CSD) tarafından geliştirilmeye başlanmış olan 32 bit, çokişlemli (multiprocessing & multithreaded) preemptive, birden fazla işlemciyle çalışmayı destekleyen, grafik tabanlı bir işletim sistemi geliştirme projesidir. İşletim sisteminin tasarımı ve geliştirilmesi C ve Sistem Programcıları Derneği'nde oluşturulan bir proje grubunun eşliğinde yürütülecektir. Projenin tahmini süresi iki yıldır.