Unreal'i Yapan Adam Programlama Dillerinin Geleceğini Anlatıyor

0
FZ

Görüşler

0
darkhunter
Yapan değil yazan -ki coder'dır bahsi geçen şahsiyet-, hatta yazanlardan biri...
0
sefalet
http://tdk.org.tr/tdksozluk/sozbul.ASP?KELIME=yapmak&YENIARAMA=+++Ara+++&GeriDon=0&EskiSoz=

Bir kimsenin kod yazıyor olması bir şey yapmadığını mı gösterir. :)

"Yapmak" fiili çok geniş anlama sahiptir, pek çok durumda kullanılabilir.Eğer söylenen "Unreal kodlarını yapan" olsaydı haklılık payınız daha çok olurdu.
0
darkhunter
Bence karşılamıyor tam olarak; o zaman hepimiz "yazmak" yerine "yapmak" fiilini kullanabilrdik. Programcının yaptığı iş yazmakla daha bağlantılı, kaldı ki bu herif öle "dizaynır" yada "modılır" da değildi Unreal'de Lead Coder'dı... (Bu deyimlerin türkçelerini bulmaya yoramıyorum şu an, üzgünüm)

Farklı fikirlerle empati kurmak isterseniz şayet: Unreal'i türkçeye çevirin ve başlıktaki yerine koyarak tekrar okuyun :)

Kaldı ki ben RSS feed'den izliyorum FM'yi, başlık böyle olunca tırstım bir an. Sonunda "unreal" labaratuvar ortamında yaratıldı galiba, zeytinyağı ve sigara depolamak gerekebilir diye :-D
0
FZ
Bu değerli semantik tartışmayı başlattığınız için teşekkür eder, daha da derinleşerek artmasını ümit ederim. Malum konudan bihaber zavallı cahiller kötü etkilenebilir ve bilenler de "Unreal'i yapan adam ha, hahahaha, hiç güleceğim yoktu. Hayır Hayır o yapmadı. Unreal yapılmaz. Yazılır. "Kodır" o adam! Kod. Model değil. Grafik hiç değil. vs. vs." deyip hayata küsebilir, FM üzerine 100 yıllık bir lanet salabilirler. Neyse ki bu yanlış anlamayı giderdik. O adam Unreal'i yapmamış. Yazmış. Kendisine siz Unreal'i yapan ekipten misiniz diye sorsak muhtelemen "hayır hayır oyun yapılmaz, oyun yazılır, en azından ben yazarım, lütfen beni rencide etmeyin, ben yazdım onu. Yapmadım. I wrote. I coded. I did not make. I'm not a maker, I'm a coder. Yes, yes, yaa..." diyerek bize küçümseyici ve alaycı bakışlar fırlatacaktır.

Bir an programlama, bir oyun programcısının programlama dillerinin teorisi ve pratiğine dair söyledikleri, garbage collection, fonksiyonel programlama gibi alakasız konulara gireceğiz diye tırstım. Neyse ki oyun yapmak ve oyun yazmak üstüne bir tartışmaya başladık da o alakasız konulara girmemize gerek kalmadı.

Ben şimdi "Unreal"i Türkçe düşünüp söz konusu başlık kaç farklı şekilde algılanabilir diye bir araştırma yapmak için uzaklara gidiyorum. Lab. ortamı ile olan ilişkisini çözüp geleceğim...
0
conan
Unreal turkce dusunulemez! turkce de yazilamaz. yazilirsa anriıl olur!
0
experience
aferim sana. her$eyden ziyade ironiyi iyi yapiyosun takdir ettim.
0
darkhunter
Valla yapmakla yazmak arasındaki fark Tanrı ile Peygamber arasındaki farka benzer, dikkat etmek lazım (ister misiniz buradan bir evrim tartışmasına hatta daha da iyisi Tanrı tartışmasına yelken açalım)...

İşte bunlar hep felsefe forumlarının kapalı olmasından kaynaklanıyor!

_Unreal'i "yapmak"_ yürek ister diyorum; konunun ekseni yorumlayanın beyniyle alakalı daha da iyisi Game Maker ile Game Coder arasındaki farkı söyleyeyim:

Game Maker'la ile kod yazamazsın, Drag&Drop olayının dışına bile çıkamazsın, hiç öyle Tanrı tribine girmeye gerek yok; mouse'un bozuksa oyun bile "yapamazsın"...

Game Coder ise tamamen ayrı bir dünya... En asil duyguların insanları onlar...

Hoş Unreal'i "yapan" adam programlama dillerinin geleceğini anlatma cürretini kendinde nasıl bulmuş bilmiyorum... Ben olsam QIV motoruna bakıp saklanacak bir delik arardım...

Lab. ile Unreal bağlantısına gelince; bunu "yapan" adam eylemin "yapmak" olması itibariyle konuyu gerçellemiş bulunuyor... Eh, olsa olsa Lab.'dır, Unreal bir dünyanın simüle edildiği yer...

Not: Ben de FZ'nin ironi, mübalağa ve teşbih yeteneklerinin hastasıyım :) İlgiyle izliyorum...
0
tekrei
Yazmak ve yapmak tartışmasını genişletmek için ben de geliştirmek terimini ortaya atmak istiyorum :P
0
FZ
Bu konularla bağlantılı sık sık adı geçen klasikleşmiş bir eser: Why Functional Programming Matters

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

CD Player ararken...

conan

Demin monster`ıma CD Player arıyordum (monster benim penguenin adi) console based olmayan, grafik arabirimli, CDDB ozelliği olan ekranda da fazla yer tutmayacak bi program bakınıyordum. grip ile karşılaştım. Çok cici bir arabirimi var. Sonra bir baktım CD-RiP, RiP+Encode gibi özellikleri de varmış. lame, cdparanoia gibi toolları toparlayıp, güzel bir arabirimde sunmuşlar. binary dosya stripped halde 454 K. GUI yaratmak için GTK kullanılmış. İçinde built-in Help menüsü de çıkıyor ki bu beni şaşırttı biraz :) Help`i çalıştırdım şimdi... Nautilus açıldı! Ne alakaysa. :)) [Naklen yayın oldu biraz]

Neyse en sevdiğim yönü ise küçük bir şekilde bi kenara koyup da sakin sakin çalmasını sağlayabiliyorsunuz. Bence oldukça güzel bir program. Herkeslere tavsiye ediyorum. Özellikle benim gibi CD dinlemeyi seviyorsanız. blackbox menüme hemen ekledim :) Sayfada screenshot`lar var.

Müzikli günler.

StarLogo programının yeni sürümü duyuruldu

ahmetozdemir

MIT Media Lab tarafından geliştirilen simulasyon dili StarLogonun son sürümü Preview 4.1 duyuruldu. Açıklamaya burdan ulaşabilirsiniz.

NASA Ruby ile Ne Yapıyor?

anonim

Ruby bir programlama dili değildir. Ruby bir eğlence aracıdır. Temel tasarım sebepleri arasında programcıyı eğlendirmek olan başka bir programlama dili yoktur.

Buraya kadar her şey güzel de NASA gibi bir kurumun Ruby ile işi ne?

Egzotik Programlama Araçları Yaygınlaşıyor

FZ

TDK sözlüğüne göre "egzotik" kelimesinin anlamı: "Uzak, yabancı ülkelerle ilgili, bu ülkelerden getirilmiş, yabancıl." Bir çoğumuz için yapay sinir ağları, genetik programlama, Common Lisp, PROLOG gibi güçlü teknolojiler "günlük" programlama deneyimlerinin ötesindeki karanlık ve gizemli alanlar, uzak diyarlar. eWeek'e göre ise bu durum hızla değişiyor.

Google query API

FZ

Efsanevi arama motoru Google geçen Perşembe günü yaptığı açıklama ile programcıların kendi programları içinden doğrudan arama tarama servislerine erişmelerini sağlayan APIyi ve bedavaya sunulan servisinin beta sürümünü duyurdu.