Çekirdek Bu Yaz Patlamaya Hazırlanıyor!

0
FZ
Yaz aylarına doğru çıkması beklenen Linux çekirdeğinin 2.6 numaralı sürümü yoğun bilgi işlem ortamlarında bir hayli performans artışına yol açacak gibi görünüyor.

Geliştirilmiş büyük çaplı simetrik çokluişlem (SMP) özellikleri ve G/Ç performansındaki artış GNU/Linux işletim sisteminin büyük bilgi işlem merkezlerine iyice nüfuz etmesini sağlayacak.
Yazılım uzmanı Jonathan Eunice'a göre 2.6 sürümü pek çok olgun UNIX ile başabaş durumda hatta kimi yerde onları geçiyor. “2.6 sürümü geleneksel UNIX´i geçmiş durumda. Kaynak kod çok güzel yapılandırılmış ve çok güzel yorumlanmış. Kilitler ve eşzamanlı prosesler için yapılandırılmış kod kullanmışlar. Gerçekten de çok temiz, şiir gibi bir kaynak kod.”

Detaylı bilgi ve kaynak: http://www.esj.com/news/article.asp?EditorialsID=495

Görüşler

0
anonim
Benimki aslında bir yorum değil sadece genel bir rica olacak.Bilimsel terimler içeren haberler gönderirken Türkçe'ye çevirdiğimiz terimlerin yanına orijinalini (süreç(process),eşzamanlı(concurrently),kilit(deadlock) vs. şeklinde ) yazsak daha iyi olur diye düşünüyorum.Çünkü kaynaklar genellikle ingilizce oldugundan bazen Türkçe terimler karşısında afallıyorum.Bu benim düşüncem.Karşı çıkan olabilir.Cevabınızı bekliyorum.İyi çalışmalar
0
anonim
tamamen aynı fikirdeyim
0
anonim
Bence bütün terimler TÜrkçe olmalı.
Belki geçiş döneminde parentez içinde
İngilizce karşılıkları verilebilir.
0
oktay
Guzel demissin ama bence ornekleri kotu secmissin.

Mesela sifreleme (encryption) veya bicem (format) gibi az bilinen veya karistirilabilecek (mesela sifreleme 'password' ile karisabilir) kelimeler oldugunda ne ala.

Fakat 'eszamanli' nin ne oldugunu da ingilizce anlatmak gerekiyorsa, bunun recetesi biraz daha fazla Turkce kitap (veya dergi, web sitesi vs) okumaktir.

oktay
0
sundance
Bence bu olmaz, her yazıda bunlar yazılsa yazı çöpe döner. fazlamesai.org/ceviri ortamındaki sözlüğü gözönüne alıp o doğrultuda yapsak çevirileri yeter.

Bir de bir zahmet yorumları login olup yapsak da kimin ne dediği bilinse :)
0
GaripFakir
Bir ulkenin kalkınması ve ekonomik refaha kavusması gunumuzde en oncelikli hedefler arasında yer alır. Bir ulkenin vatandaşıda bundan doğal olarak gurur duyar.

Linux ülkesindeki haberde gecen tarzdaki gelismelerden elbette mutlu oluyoruz. Fakat Sosyal adalet toplumdaki (linux toplumunda da gayet tabiiki) en onemli konulardan biridir.

Cekirdek surumlerindeki genelde son gelismeler ne derece ortadireg''e hitap eder oldu. Hep burjuva sınıfına hitap eden gelismeler...Mesela Su an bu haberi okuyan kac kisi cok islemcili makina kullanıyor.
Eskiden mutevazi bir makinaya linux yukler onca is yapardik. Hic unutmam kenara atilmis 100Mz pentium makina ve 24MB ram ile bir mail server kurup Microsoft''culara parmak isirtmistim. Simdilerde recomended hardware satirtlari gitgide yukseklere cikiyor. Ne zaman yeni bir cekirdek ciksa sanki zenginler daha zengin yoksullar daha yoksul oluyor ve kentin varoslarina (slackware mesela) itiliyor.

Sosyal adalet istiyoruz. Linux cekirdek gelismeleri oncelikli olarak masaustu kullanıcısını hedeflemeli. Ekmek bulamazsak Pasta yiyemeyiz
0
FZ
Biraz tutarlı olabilir miyiz acaba? Önce posta sunucu kurmaktan bahsediyorsun sonra masaüstünden.

Acaba şöyle seksi bir masaüstü için ekmek mi diyeceğiz pasta mı? Faydalı mı diyeceğiz zararlı mı?

Nedir yani, o zaman Linux çekirdeğini ve etrafındaki binlerce yazılımı geliştirmeyi durdursunlar. Zaten şu anki hali ile milyonlarca kişinin işini canavar gibi görüyor, öyle değil mi?
0
conan
> Acaba şöyle seksi bir masaüstü için ekmek mi
> diyeceğiz pasta mı?

OMFG! Bu ne!
It's a f*ckin' jawdropper!!!!!!!!!!
0
FZ
Benim çenem %20 civarı CPU tüketimi olduğunu duyduğumda düşmüştü :) (butch´un yalancısıyım ;-)

Ama bunu bir kenara koydum, Linux masaüstünde yetersiz, sıkıcı, vs. diyenlere bunu gösteriyorum, bir müddet göz ve beyin kamaşması yaşıyorlar ;-)
0
conan
Dogrudur,
temayi tamamen inceledigimde butun kullanicilari ayni seyi soylemis olduklarini okudum ve ben de KARAMBA! dedim hehe. Bir bugdan filan bahsediliyor :) Neyse sonucta ben kde kullanmadiim icin uygulayamadim ama uygulayan olursa bir screenshot alalim :)
0
oktay
Orada karambaya ilaveten baya farkli olayla donuyor. Mesela orta kisimdaki ikonlar noia warm ikon seti (sahsen memnuniyetle kullaniyorum). Saydam olan (arkayi gosteren) ve cesitli ufak tefek bilgiler veren dalgalar karamba. Kurmaya firsat olursa ekran goruntusu yollarim.
0
oktay
O(1) Scheduler, low latency, preemptive kernel vs. Bunlarin hepsi bu yeni kernelde olacak bildigim kadariyla. Yani cekirdek gelisiyor ama eski makinelere yaramiyor olayi biraz yanlis. Sadece eski makineler hedef alinmiyor bariz olarak ama bircok gelisme hepsine ayni anda yariyor.

Oktay
0
GaripFakir
Oktay Bey''e verdigi degerli bilgiler ve saygili aciklamalarindan dolayi tesekkur ederim.

0
raistlinthewiz
zaten olay su ki kim eski 200mmx makinesinde 2.6 serisi calistirmak isteyebilirki?

200 mmx makinenizde çok işlemciniz mi var, gblarca raminizmi?

benım 200 mmx makinem yanımda klavyesi monitorsuz olarak ipcop kurulu olarak duruyor. internet baglantimi sagliyor, ipchains + snort calistiriyor..
latest 2.2.25 calistiriyor (ptrace vuln cozulmus version)

kısa zaman icindede bir adsl modem ile calismak icin sabirsizlaniyor..

bu makineye neden 2.6 yukleyeyimki?

0
sundance
Olgun ve problemsiz low latency ve pre-emptive kullanmak için olabilir mi ?

Biraderin başta belirttiği mevzu farklı. Yavaş yavaş öyle bir yere geliyoruz ki P100 makinalar için Linux çalışmaz üstünde deme durumu hasıl olabilir. Endişe bu.

Bence oraya daha var açıkcası.
0
anonim
2.5.67 kerneli hala IDE/IDE-SCSI konusunda 2.4 kerneli kadar stable değil hala birçok sorun sorun var. Eğer 2.6 kerneli yazın çıkarsa ki sanmıyorum bunlardan bikaçı hala düzeltilmemiş olucak...
0
raistlinthewiz
kernel 2.6nın bu yaza cıkmasına kesin gozuyle bakıyorum..

su anda yapılmamıs , yapılması gereken bircok sey var ama sanırım bunlar halledilecek. zaten uzun bir zaman oldu. uzun bir suredir feature freeze var.. bu bekleyis insallah bu yaz bitecek.
0
FZ
İyi de zaten tek numaralı sürümler yani .1, .3, .5 gibi (misal 2.5)`developer´ sürümü olarak geçmiyor mu Yani kararlı çekirdekler noktadan sonra çift sayıya sahip olanlar değil mi? Dolayısı ile bu durum normal değil mi?
0
raistlinthewiz
2.5 tamam bir development surumu ama cekirdekciler tamam 2.5 ok hersey tamam dediklerinde en son 2.5 surumunu alıp 2.6 adıyla sunuyorlar
0
Maverick
Hangi 2.4 kadar stable değil? IDE konusunda 2.4.18'den sonraki sürümler pek iyi durumda değil bildiğim kadarı ile. 2.4.20'den öncesi de mesela, SUN tarafından Java için tavsiye edilmiyor vm sorunlarından dolayı. 2.4.21 çıkmadan 2.4 IDE'de iyi demek zor olacak (21pre1 de IDE ile ilgili kodlar önemli bir gelişim geçirdi çünkü)..
0
anonim

sanırım 2.4.18-20 ve pre serisinin ide konusundaki sıkıntıları halen sürmekte , ilgili yazıyı okumak için , irc.freenode.net #debian kanalındaki apt adlı arkadaşa danışabilirsiniz ;)


Not: apt bir bot , ona 2.4.20 yazıp gönderirseniz , size gerekli linkleri gösterecektir , biraz kurcalarsanız , apt nin (kahve servisi dışında) birçok özelliği olduğunu göreceksiniz (eheheheh)
0
skoylu
Himmm...

Kaygilar genelde eski sistemler Linux kullanamayacakmiyiz yonunde. Bu gelismeler belki kernelin kaynak ihtiyacini biraz artirir, fakat bu o kadar korkunc boyutlarda olmaz. Eger user space'teki uygulamalar bu gelismeleri gozonune alarak yapilirsa, denge olusur ve bir sey degismez.
Yani kernel tarafinda boyle bir kaygi duymak yersiz bence. Fakat is userspace tarafina gecince, 1 Yildan beri cikan dagitimlari saniyorum 3 yildan yasli makinelerde kullanmak pek akil kari degil gibi. Kisacasi kerneldeki gelismeler Pentium kullanan herkes icin memnun edici olacak gibi. Pentiumlar P4'ler gibi hyperthread degilse bile, bpd ve U+V pipeleri ile bu yeni scheduler, I/O optimizer vs. nimetlerinden faydalanabilir. Hatta, bu sistemlerde gercekten mucivezi sonuclar bile yaratabilir yeni kernel. ama KDE'yi tepesine cakarsaniz sonuc husran olabilirde..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

WinModemler artık LinModem ;)

sundance

Gözünüz aydın millet, piyasada en çok bulunan, en ucuz olan Connextant (eski Rockwell) HSF ve HCF modemler için Freshmeat`de sürücüler duyuruldu.

Daha önceden de bazı marka HSF modemleri çalıştırabilen Linux sürücüleri olmasına rağmen, genelde çok ciddi bir çaba gerekiyordu ve başarı şansı düşüktü. Fakat böyle iki projenin Freshmeat`de başlatılması ile Win Printerlarla birlikte insanlığın gördüğü en iğrenç donanımlardan biri olan WinModemler artık Linux kullanıcıları için sorun olmaktan çıkıyor. Kimbilir belki yakında Karl Knopper amca da Knoppix`e koyar bunları :))

Son 2.4

yuxel

Kernel 2.6'yı beklerken, 2.4.22'nin duyurulmasından 3 ay sonra 2.4.23 duyuruldu. Jens Axboe'nun yazdığı "Laptop mode" adı verilen sistem; pillerin daha uzun kullanılmasını sağlayacak. 2.4.23 deki yenilikler için şu adrese göz atabilirsiniz.
Kaynak: kerneltrap.org

Mandrake'den İsim Değişikliği

berkin

Mandrake Linux, Conectiva ile birleşiminden sonra karşımıza yine önemli bir gelişmeyle çıkıyor. Mandrake, ismini MANDRIVA olarak değiştiriyor.

Mandrakelinux 10.0 Community

parsifal

Linux 2.6 çekirdeği ile yepyeni Mandrakelinux 10.0 çıktı.
Şu anda sadece DVD olarak satılan ve Mandrake Club üyeleri için indirilebilen Mandrakelinux 10.0, Mayıs 2004'de "Mandrakelinux 10.0 Offical" olarak aramıza katılacak...
Meraklıları için buraya...

Adım adım Linux'a geçiş

sundance

Niyam.com'da yayınlanan bu makale yedi aşamada GNU/Linux sistemlere geçmeyi ve mevcut gündelik işlerinizi orda gerçekleştirmeyi anlatıyor.