Dilbilim ve Linux Buluşması: Morphix-NLP İncelemesi

0
FZ
DDİ (Doğal Dil İşleme, NLP - Natural Language Processing) yaklaşık son 40 yıldır önemli bir araştırma disiplini olagelmiştir. Dilbilim ve bilgisayar bilimleri yöntemlerini bir araya getiren bu alanda pek çok değişik uygulama ve çözüm bekleyen önemli problemler mevcuttur. Farklı dillerdeki çok büyük metin dosyalarını incelemek, örüntüleri (pattern) keşfetmek, dönüşümleri gerçekleştirmek, metinleri otomatik olarak sınıflandırmak, konuşma sentezlemek ve konuşmayı anlayıp metne dönüştürebilmek, bilgisayarları bizim anadilimizi anlayabilir hale getirmek yani onlara semantik yetiler kazandırmak, vs. DDİ dalındaki önemli meselelerden sadece birkaçıdır.
DDİ konusunda çalışan Çinli araştırmacı Zhang Le, dil analizi ve dil işleme konusundaki en önemli yazılımların büyük bir bölümünü tespit edip bunları tek bir bootable CD´ye yani Morphix-NLP içine yerleştirmiş. Söz konusu CD´de 640 MB´ın üzerinde DDİ işleme yazılımı mevcut ve sıkıştırılmış bir dosya sistemi kullanan CD´nin kapasitesine baktığımızda daha pek çok yazılımı içine yerleştirebilecek kadar boş yerin bulunduğunu görebiliyoruz.

İncelemenin devamını buradan okuyabilirsiniz.

Not: Söz konusu yazıyı daha önce yazdığım şu yazıdan tercüme ettim. Dolayısı ile bazı yerleri bir miktar abuk sabuk gelmiş olabilir, önerisi olan varsa bazı terimler için seve seve gerekli değişiklikleri yaparım :)

Görüşler

0
sametc
bu haberi sanırım bir yerden okudum ama nertden tabiiki slashdot.org :))
0
sametc
durun yanlıs anlasılmasın FZ yazmıstı o haberi ordan dikkatimi cekti ondan dedim bunu
0
FZ
Evet, makalenin İngilizce özgün şeklinin haberini Slashdot sitesinde duyurmuştum ve tabii ileriseviye.org da bir süreliğine meşhur slashdot etkisine maruz kaldı :)

İşin güzel yanı ve buradan farkı haber orada çıktıktan sonra birkaç saat içinde haberin altında 140 kadar yorum vardı. Aralarında ise Linux uzmanlarından tutun, dilbilimcilere, antropolojiyle ilgilenenlerden tutun otomatik tercüme ile ilgilenen insana kadar çok farklı kesimden insan vardı, açıkçası bu kadar çok ve farklı yorum beklemiyordum, hem şaşırdım hem sevindim :) Gönül ister ki aynı kültürel ve entelektüel çeşitliliği bu ortamda da yaşayalım ;-)
0
sametc
değilmi FZ insallah oyle bir ortam olur fazlamesai yakında insallah :) bakıyorum son zamanlarda yorumlar azalıyor :( ve fazlamesai sadece bilgisayar ve linux sitesi olarak anılıyor bu yanlıs bu imajı duzeltmek lazım.:) saygılarımla
0
malkocoglu
DDI'de istatistik kullanimi ilginc: Bu fikrin daha ilkel bir sekli, tarihi belgelerin yazarlarini bulmak icin kullanilmisti diye hatirliyorum. ABD'de ilk cikan politik dergilerde gunun onemli adamlari takma isimlerle yazilar yayinliyorlarmis. Bu makalelerin yazarlari tarihi ispatlardan sonradan bulunabilmisti, fakat bazilarinin kim oldugu bir turlu anlasilamadi. Bunun uzerine tarihciler, zamanin unlu adamlarin ozel mektuplarindaki "the", "a", "in" vs gibi kelimeleri sayarak, bu sayilari anonim makaleler ile karsilastirdilar, ve yazarlari tespit ettiler. Kullanilan kelimelerinin sayisinin insandan insana degismesi ilginc, ama biraz dusununce mantikli geliyor. Hepimizin favori kelimeleri var demek ki! (Mesela bu yorumda mesela "bu" kelimesini 5 kere kullanmisim)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kabalcı Kapandı

butch

Beşiktaş ve aslında bütün İstanbul sakinleri için simge mekanlardan biri, Kabalcı Kitabevi kapandı.

Kabalcı'yı özellikle, yayınladığı pek çok “niş” nitelikteki kitap ve tabi belki bizim için en önemlisi Otostopçunun Galaksi Rehberi'ni tekrar basımıyla severek anıyoruz. Yaklaşık 30 yıldır kitap severlerin önemli bir durağı, İstanbul sakinlerinin buluşma yeriydi Kabalcı. Kapanışının...

Kitap Eleştirisi: Süper Hesap Uzmanları

FZ

Makine öğrenmesi konusu ile ilgilendiğim için askere gitmeden önce Ian Ayres'in 'Süper Hesap Uzmanları : Sayılarla Düşünmek Neden Zeki Olmanın Yeni Bir Yoludur' kitabını okumuştum. 2008 yılının Mart ayında Türkçesi yayımlanmış kitabın makine öğrenmesi, veri madenciliği ve genel anlamda istatistiğin gücü ile ilgilenen herkesin okuması gereken türden bir kitap olduğuna inanıyorum. Yani işadamları da bilgisayar yazılımcıları da çözmeye çalıştıkları problemleri daha iyi anlamak ve daha akıllıca çözümler geliştirmek için bu kitaptan feyz alabilirler.

Her ne kadar söz konusu kitap (Freakonomics'in yazarlarıdan) Steven D. Levitt gibi yazarların övgüsüne nail olmuşsa da hem içerik hem de çeviri konusunda bazı eleştirileri hak ediyor. Kitabı okurken not ettiğim bazı noktaları aşağıda listeledim:

Batan Geminin Malları

SHiBuMi

Yer uygun mu bilmiyorum ama söz konusu 14 tane bilgisayar kitabı olunca FM'ye göndermenin en iyisi olacağını düşündüm. Elimdeki 14 adet bilgisayar kitabını satıyorum, hepsi İngilizce ve yurtdışından (çoğu Amazondan) alınmış kitaplar. Hepsi iyi durumda ve kullandığım süre içersinde hepsi bana oldukça faydalı oldular. Artık programlama ile uğraşmayacağım, ama bu kitapların da boşu boşuna kütüphanemde durmasını istemiyorum, ben bu kitaplara zaman içersinde kendi çapımda ciddi paralar ödedim, aranızda bu konularla ilgilenen ve bütçeleri yüzünden bu kitaplara ulaşamayanlar var mutlaka, bu en azından bir fırsat olabilir. Kitapların listesi Word dosyası olarak http://www.angelfire.com/linux/kitap/kitaplar.doc adresinde mevcut, ilgilenenler bana serdar_soydemir@hotmail.com adresinden ulaşabilirler.

C++ için goto kullanımı

anonim

Eskiden beri goto terimi ile programcıların arasında ne olduğunu merak ederim. Hemen her kitapta goto teriminden neredeyse bir küfürmüş gibi bahsedilir ama yinede kullanımı anlatılır. Sonunda merakımı gideren cevabı Bruce Eckel'in Thinking in C++ kitabında buldum. Bu kitabın goto kullanımı ile ilgili kısmını aşağıda bulabilirsiniz.

Kent Pitman Lisp ve ötesi ile ilgili soruları yanıtladı - Bölüm 1

FZ

Kent Pitman, 2001 yılının sonuna doğru Slashdot camiasının Lisp/Scheme, standartlar, yazılım geliştirme ve diğer konulardaki sorularını cevapladı, merakları nı giderdi. Bir hayli detaylı olan bu soru cevap seansı uzunluğundan ötürü iki bölümde yayınlandı. Birinci bölüm huzurlarınızda...