Ext4 Dosya Sistemi Geliyor

0
Guardian
Slahdot'dan gelen rss haberlerinde karşılaştığım linux-watch.com'daki haber göre hard disk'lerinin terabyte sınırlarına ulaşmasıyla ext3 dosya sisteminin 21. yüzyıl hard disklerinin kapasite gereksinimlerini karşılayamayacağına ilişkin açıklamalar çıkmış. Bunun üzerine kernel geliştiricileri ext4 dosya sistemi yapısının deneme sürümünü çıkarmışlar.

İyi bir kernel programcısı olarak bilinen Andrew Morton, 10 Ekim'de Linux kernelleri arasına ext4 dosya sistemini eklemiş.
Yeni dosya yapısının bölüm (hacim,alan) başına 1024 Petabyte kapasite desteklediği belirtiliyor. 1 Petabyte = 2^50 (iki üzeri elli) byte.

Ayrıca yeni dosya sistemi "extent file writing" destekli. Bunun anlamı; bir dosya yaratıldığında bellekte dosyanın sonuna sonradan veri eklenebilir düşüncesiyle devamlılık sağlayacak bir alan ekleniyor, böylece dosyanın üzerine tekrar yazıldığında, veri bellekte ayrı alanlara dağıtılmak zorunda kalmıyor ve diskin performansını olumlu yönde etkiliyor.

Makaleye göre, diğer modern dosya yapıları gibi ext4 "journal file system" destekli, yani herhangi bir dosya değişikliğinde, değişiklikleri dosyanın yapısını değiştirmeden hemen önce bir günlüğe ekliyor. Böylece dosya üzerinde herhangi bir bozulma karşısında system dosyayı kolaylıkla onarıp bize tekrar sunabiliyor.

Makaleye göre ext4 dosya yapısı ext3 ile de uyumlu çalışabiliyor, yani ext4 dosya yapısına sahip bir diski ext3 olarak mount etmek istediğinizde herhangi bir sorunla karşılaşmıyorsunuz, sadece ext4 dosya yapısındaki "extent file writing" gibi yeni özelliklerden yararlanamıyor, diski sanki bir ext3 dosya yapısına sahipmişçesine kullanabiliyorsunuz.

Ext4 dosya sistemi şuan Linux 2.16.19rc1-mm1 aday kernelinde bulunmakta. Herşey yolunda giderse 6-9 ay içinde yeni dosya sisteminin tamamen hazır olacağı belirtilmiş.

Görüşler

0
sosgezbir
"extent file writing" çok güzel bir teknik olmuş.
0
sametc
ne anlama gelir o özellik?... teknik bir bilgi verebilirmisiniz ?
0
Guardian
Ayrıca yeni dosya sistemi "extent file writing" destekli. Bunun anlamı; bir dosya yaratıldığında bellekte dosyanın sonuna sonradan veri eklenebilir düşüncesiyle devamlılık sağlayacak bir alan ekleniyor, böylece dosyanın üzerine tekrar yazıldığında, veri bellekte ayrı alanlara dağıtılmak zorunda kalmıyor ve diskin performansını olumlu yönde etkiliyor.
yani kısaca yukarıda da belirtildiği gibi verinin hard diskte dağınık bir şewkilde değilde ardarda gelen bloklara yazılmasını sağlıyor. Böylece verileri biraraya toplayıp performansı hızlandırmak için disk birleştirme (defrag) gibi işlemlere ihtiyaç duyulmuyor.
0
tongucyumruk
Neden bilmiyorum fakat bu extent writing bana o kadar da muhteşem bir özelik gibi görünmüyor. 1998'den beri GNU/Linux kullanıyorum. Ext2, Ext3 ve XFS dosya sistemlerini aktif olarak kullandım ve şimdiye kadar hiç fragmentasyondan kaynaklanan bir performans kaybına rastlamadım. Açıkçası Ext3'ten Ext4'e hemen geçmek için bir sebep göremiyorum.

Ext2'den Ext3'e geçmek için Journalling gibi çok önemli bir yenilik söz konusuydu. Ext3'ten Ext4'e geçişte ise benim beklentim açıkçası kendi içinde volume manager, snapshots gibi ZFS'te olan bazı önemli bazı özelliklerin dosya sistemine eklenmesiydi. Ne yazık ki Ext4'te bu yönlerde hiçbir ilerleme görülmüyor. Neyse, nasıl olsa hala XFS var...
0
skoylu
Eğer diske erişim sıralı ise, diskte bilgileri bir arada tutmak faydalı olur elbette. Fakat, diske erişim sıralı değilse, o zaman ne olacak?

Fragmentation, genel olarak, çok kullanıcılı/görevli sistemlerde bir sorun değildir. Çünkü, erişim "fragmented" dir. Yapılması gereken, dosya sistemini cahe ile birlikte verimli kullanıp, disk erişimini azaltmaktır.
0
afsina
ZFS ile kiyaslayinca genede sonuk kaliyor.
0
sleytr
Novel 6-7 yıldır öntanımlı dosya sistemi olarak kullandığı ReiserFS'den ext3'e geçmeye karar vermiş. Ayrıntılar için Suse'den Jeff Mahoney'in bu tercihin nedenlerini açıkladığı epostayı okuyabilirsiniz.
0
bm
Su anda ciddi ciddi ReiserFS kullanmayi planlayan varsa Hans Reiser'in en azindan bir muddet bu islerle ilgilenecek durumu olmayacagi yonunde alametler var.
0
sosgezbir
Anlamadığım zaten linux da defrag denilen şey yok şimdi ben ext3 kullanıyorum yani dosyalar benim diskte karışıklar mı?
0
bm
Evet, muhtemelen. Ne kadar karisik olduklarina dosya bazinda filefrag ile bakabiliyor olmaniz lazim. (Ornek de koydum buraya ama sistem yemedi).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Xbox üzerinde Linux

tongucyumruk

Bu Linux'çular gerçekten gıcık insanlar... Şimdide Bill'in sinirini bozmak için MS'in gülü Xbox üzerinde Linux kullanmaya çalışıyorlar. Yavaş yavaş ilerleme kaydeden arkadaşların ana Hedefi temel Linux uygulamalarını, kerneli ve X, Gnome KDE gibi sistemleri Xbox üzerine port edebilmek... Bu sayede Xbox makinaları kullanarak clustering yapmaktan bahsediyorlar ki bir Xbox'ın fiyatına oranla sunduğu işlem gücü düşünüldüğünde kulağa oldukça mantıklı geliyor. Ayrıca Linux yükleyip birde TV çıkışını VGA'ya çeviren adaptör kullanarak Xbox'ı bildik PC donanımlarıyla (klavye mouse vs...) kullanabilmek'te yapılabilecekler arasında... Şu an itibariyle önlerindeki en önemli problem Xbox yazılımlarının dijital imza mecburiyeti gibi gözüküyor... Eğer bu tip bir kontrol donanım tabanlı olarak yapılıyorsa işleri oldukça zor demektir.

283 telifi ihlal iddiası ve Münih´in GNU/Linux'tan geri adımı

anonim

Oldukça endişe verici bir gelişmeyi sizlerle paylaşmak istedim. Ntvmsnbc'nin bu haberine göre Public Patent Foundation (Kamusal Telif Vakfı) örgütünün Open Source Risk Management kurumu için yaptığı araştırmaya göre, ihlali söz konusu 283 telifin 98’i Linux’un iş ortaklarına ait. Açık kaynak işletim sistemi Linux 2.4 ve 2.6 çekirdekleri, IBM’den 60, HP’den 20 ve Intel’den de 11 adet telifi ihlal ediyor. Bunun ilk sonucu Münüh'in GNU/Linux'a geçişi askıya almasıyla yaşandı.

10 Milyona Suse 7.1-batan geminin malları

sundance

PC Net bu ay, bilişim sektörümüzden bazı firmaların da desteği ile özel bir sayı çıkardı. Büyük gazete bayilerinde halen bulabileceğiniz bu sayı SUSE Professional 7.1 sürümünü ve Türkçe bir installasyon ekini içeriyor.

\r\r\r \r\r\r Hem böyle bir harekete destek vermek hem de sizlere kılavuzluk etmek için alıp inceledik...

Adım adım Linux'a geçiş

sundance

Niyam.com'da yayınlanan bu makale yedi aşamada GNU/Linux sistemlere geçmeyi ve mevcut gündelik işlerinizi orda gerçekleştirmeyi anlatıyor.

Microsoft'un Linux Lab Yöneticisi İle Röportaj

vst

Microsoft'un Linux Lab Yöneticisi Bill Hilf ile yapılan ve Slashdot.org kullanıcılarının hazırladığı sorularla gerçekleştirilen bir röportaj yayınlandı. San Fransisco LinuxWorld'da bir konuşma yapacak olan Hilf'in ağzından: "Buradaki yöneticiler fazlasıyla teknik. Hiç birisinin ağzından 'Linux düşmanımızdır!' lafını işitmedim. Kimi zaman oturur Microsoft harici teknolojiler kullanırlar ve derler ki; 'Bu sorunlar beş sene önce çözülmemiş miydi?' ya da 'Katetmemiz gereken çok yol var...'"
Sorular çok güzel, cevaplar ilginç... Bir ilginç husus daha: Hilf cevapları yollamadan önce Microsoft'un Halkla İlişkiler Departmanı cevaplara şöyle bir göz atmış...