Eylem 2.0 ile internet sansürcülüğüne son!

0
anonim
BarCamp İstanbul'un forumlarında bir beyin fırtınasıdır gidiyor. Türkiye'de son dönemde yaşanan internet sansürcülüğüne karşı bir tavır alınmasının tartışıldığı forumda ortaya atılan fikirler:

# izinli bir eylem yapılması,
# sahibi olduğumuz sitelerde eksisozluk gibi siyah kurdele uygulamasına geçilmesi (fazlamesai de bunu yapabilir)
# ve başka çözümlerin araştırılması.
Eyleme katılacak olanlar Eylem 2.0 adlı gruba davet ediliyor. Eylemin BarCamp'ciler tarafından gerçekleştirilmesine gerekçe olarak da "biz yapmazsak kimse yapmaz" fikri öne sürülüyor.

Böyle bir etkinliğe fazlamesai'ciler arasından katılım nasıl olur?

Görüşler

0
Tarık
Katılım olur. İnsanlar gelir ve giderler. Fakat hiçbir faydası olmaz. Bir sivil toplum kuruluşu maskesi edinmezseniz ve elinizde tuttuğunuz istekleriniz muhataplarınızca somut olarak algılanamazsa, iktidardakilerin işine gelmezse yaptıklarınız zaman/para kaybından öteye gitmez. Argümanları güçlü tutup ne demek istediğinizi tam olarak ifade edebileceğiniz bir tüzük+sorumlulara sunulabilecek somut ve gerçekçi işe yarar çözümler.
0
zzveyz
bütün büyük internet siteleri türkiyeden yapılan irişleri engellesin google'a bile giremeyelim bi kaos olsun yani rica edelim internet devlerinden engellesinler türkiyeyi
0
ali_deren
Eylemin bu "izinli" kısmına takıldım..
Çok enteresan bir alışkanlık olmuş. Dilimizede maalesef böyle yerleşmiş.
0
emresokullu
Arkadaslar yakinda "izinli" eylemlere basliyoruz (izinli belirtiyorum, yoksa bazilari muhtemel hukuki sorunlardan katilmaktan cekinebilir) - sessiz kalmayalim, katilacak olanlar gruba lutfen uye olsun, eylem planina cok yakinda basliyoruz, ayrintilar oradan paylasilacak.
0
birisi
Bence bir günde 1 milyon kişi adsl aboneliğini iptal ederse, Telekomdan sorduklarında da sebebini belirtirse sorun hallolur.
0
tejas
Bildiğim kadarıyla telekomun bu konuda yapabileceği bir şey yok. Mahkemeden emir geliyor, onlar da mecburen yerine getiriyor.
0
mow
Ülkenin bütün kıymetli varlıkları satıldı, suyu bile satılıyor şehzadelerimin internetine sansür koyulduğu zaman ancak eylem yapmak aklına geliyor.

Not: Durumdan memnun olduğum gibi saçma şeyler anlaşılmasın.

0
sami
Olay Türk Telekom'dan bağımsız bir şey. Geçtiğimiz yıl çıkan ve 2007 nin güz döneminde (tam tarihi hatırlamıyorum) yürürlülüğe giren 5651 SAYILI İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA KANUN ile ilgili yaptırımlar aslında. 5651 sayılı kanun der ki:
Erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi MADDE 8- (1) İnternet ortamında yapılan ve içeriği aşağıdaki suçları oluşturduğu hususunda yeterli şüphe sebebi bulunan yayınlarla ilgili olarak erişimin engellenmesine karar verilir: a) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan; 1) İntihara yönlendirme (madde 84), 2) Çocukların cinsel istismarı (madde 103, birinci fıkra), 3) Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (madde190), 4) Sağlık için tehlikeli madde temini (madde 194), 5) Müstehcenlik (madde 226), 6) Fuhuş (madde 227), 7) Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (madde 228), suçları. b) 25/7/1951 tarihli ve 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar.
için erişimin engellenmesini zorunlu kılar. Kanunun diğer madde ve fıkralarına http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=1.5.5651&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch= adresinden erişebilirsiniz. Kanunu yazmamın sebebi olayın Türk Telekom, Smile ADSL vs gibi kuruluşlardan bağımsız olduğunu göstermekti. Çözüm önerileri için kendi fikrimi kısaca söyleyeyim. #izinli bir eylem yapılması,
Şu ana kadar eylemlerden izlediğim kadarıyla amacına ulaşan doğru düzgün yok gibi. Gördüğüm en büyük eylem cumhiryet mitingi deniyordu sanırım. Binlerce insan bayraklarla sokaklara döküldü. Sonuç AKP hala başta, cumhurbaşkanını AKP belirledi. Konuya siyasi bir örnek verdim affola. Aklıma ilk gelen buydu.

# sahibi olduğumuz sitelerde eksisozluk gibi siyah kurdele uygulamasına geçilmesi
Köşedeki ufak kurdelenin yeterince dikkat çekeceğini sanmıyorum. Bence sitemizin açılışına koyacağımız bir javascript (ya da işi iyi bilenlerin önereceği bir method) ile sitemizi 10 snliğine karartalım. Tabi ekrana gerekli açıklamaları yazarak. Katılım sayısı 1000lere ulaşırsa ve yoğun ziyaret alan siteler de katılırsa dikkat çekeceğine inanıyorum.
0
zzveyz
eylem dediğin taşla sopayla olur yok kıçımıza kurdale takalım yok lambaları karartalım, sitemize yazıları tersten yazalım bunlar boş işler
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

22 Yıllık En Büyük E-Devlet Projesi Çöktü mü?

FZ

Türkiye’nin en büyük e-devlet projesi olan 22 yılın emeği MERNİS (Merkezi Nüfus İşletim Sistemi) adeta çöktü. 130 milyon kaydın yer aldığı ve yaklaşık 30 milyon dolara mal olan sistemde bulunan kayıtların yüzde 25’ten fazlası hata veriyor.

Skandal, Mersin’de meydana gelen sahtekarlık olayı ile ortaya çıktı. Emniyet Genel Müdürlüğü kayıtlarına da giren skandala konu olan ilde nüfus müdürlüğünde görevli bir personelin, hazırladığı nüfus kağıdına rahatlıkla TC Kimlik Numarası girebildiği ve bunu resmileştirebildiği fark edildi.

Türk bilim insanı Japonlar'ı dolandırdı

anonim

Geçtiğimiz yıllarda 4 üniversitede yaşanan intihal olayını yeni unutmuşken bu kez de Tokyo Üniversitesi bir Türk bilim insanının doktora derecesini iptal etti. Karar 130 yılını devirmiş üniversitenin tarihinde bir ilk.

MEB’den şaşırtan cevap: Açık kaynak kodlu program kullanamazsınız!

Sabutay

Pek alışık olduğumuz bir olay daha gerçkleşti. Aynen şu şekilde:

Güzel ülkemizin güzide şehirlerinden birindeki, düşünceli bir formatör (diğer öğretmenlere bilgisayar eğitimi veren) öğretmenlerimizden biri boş boş durmak yerine, eğitime katkım olsun diyerekten PHP kullanarak bir ‘quiz’ programı hazırlamış. Kendince güzel olduğunu düşündüğü bu programı kullanmak için de izin istemiş. Ancak Ankaradan gelen cevap aynen başlıkta aktardığımız gibi olmuş: “PHP ile hazırlanan programları kabul etmiyoruz, illa ki ASP olacak, açık kaynak kodlu program kullanamazsınız!”


Yazının tamamını okumak için Mürekkep.org'daki yazıya buyrun

Türk Mühendislerden Hidrogaz Sistemi

FZ

Türk mühendisler geliştirdikleri 'hidrogaz' sistemiyle araçlarda yüzde 30 yakıt tasarrufu sağladıklarını söylüyor. Sistemin maliyeti 1000-1500 YTL.

Temiz ve çevreci özelliğiyle bilinen hidrojen enerjisi, Türk mühendislerinin geliştirdiği bir sistem sayesinde kamyondan belediye otobüsüne, ticari taksiye kadar 250'ye yakın araçta kullanılmaya başlandı. 'Hidrogaz yakıt tasarruf sistemi' adı verilen sistem üzerinde yaklaşık 15 yıldır Ar-Ge çalışması yürüten Eroğlu Mühendislik İnşaat Otomotiv Enerji İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited şirketi Genel Müdürü Fazlı Eroğlu, sistemin yararlarını değerlendirdi.

Kaynak: Radikal

Vatandaşlık, Kişisel Bilgiler, 250 YTL Ceza ve Bilgi İşlem...

FZ

Bilgi almak, bilgi vermek. Devletin vatandaştan bilgi alması ve vatandaşın devletten bilgi alması. Garip bir asimetri. Söz gelimi artık adresinizi bildirmezseniz 250 YTL'den başlayan para cezasına çarptırılacaksınız.

Bir başka habere göre ise İçişleri Bakanlığı, başlangıçta sadece nüfus kayıtlarının doğru düzgün tutulmasını amaçlayan Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'ndeki (MERNİS) bilgileri, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu hizmeti veren kurumlarla paylaşacak. Kimlik Paylaşımı Sistemi Uygulama Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Elektronik fişleme tartışmalarını yeniden gündeme getiren yönetmelik şöyle işleyecek.

Uzun yıllar ABD'de yaşamış bir tanıdığımın deyişi ile: "11 Eylül sonrası ABD'de yabancı pasaportlu Müslüman olmak burada vatandaş olmaktan daha az kayıt ve bürokrasi gerektiriyor."