Fonksiyonel Geometri, Lisp, Escher, Postscript: Sanat ve Bilgisayarlar

0
FZ
Daha önce FM'de bir Mars programlama projesi yarışması bağlamında adı geçen Frank Buss bu sefer de gündemimizi Peter Henderson'ın makalelerinden uyarladığı ve Common Lisp kullanarak gerçekleştirdiği bir fonksiyonel geometri uygulaması ile meşgul ediyor. Fonksiyonel programlamanın grafik uygulamalarını kullanarak anlaşılması bakımından çarpıcı bir örnek. Program çıktısını Postscript olarak üretiyor.

Söz konusu grafik yapılar pek çok matematikçinin ve diğer bilim insanlarının da hayranlığını kazanan Hollandalı meşhur sanatçı M. C. Escher'in yapıtlarından esinlenerek hazırlanmış.
Bütün bunlara yol açan makalelere ise buradan ve buradan erişebilirsiniz. Ayrıca yine Henderson'ın ilk makalesini kullanarak Scheme dili ile bir uygulama örneğini çok güzel anlatan MIT'den hocaların rol aldığı bir videoyu da bu adresten çekip izleyebilirsiniz (sanırım 4. ya da 5. bölüm idi).

Not: Lisp geliştirme ortamına nasıl kavuşacağını merak eden FM takipçileri bu makaleden faydalanabilir.

İlgili Yazılar

Diyelim Ki Elimizde Nesneye Yönelimli Bir Dil Yok - Alice Nesneler Diyarında

FZ

Elinizdeki programlama dilinde nesneye yönelimli (OO - Object Oriented) programlama imkanı olmasa idi ne yapardınız? İki seçenekten biri gelirdi aklınıza herhalde:
  1. OO desteği veren bir dil kullanmaya başlamak.
  2. Elinizdeki dile OO desteği katmak için uğraşmak.
Bu kısa yazıda Peter Norvig'in PAIP (Paradigms of Artificial Intelligence Programming Case Studies in Common Lisp) kitabının 13. bölümündeki birkaç kısa örnekten yola çıkarak "eğer Common Lisp dilinde CLOS (Common Lisp Object System) gibi bir şey olmasaydı bunu nasıl gerçekleştirebilirdik?" sorusunun cevabının ilk bölümüne göz atacağız.

Meta-programlama sanatı

tongucyumruk

IBM DeveloperWorks'te yayınlanan makalesinde Jonathan Barnett meta-programlama ve makro işleme konularını incelemiş. Yazının içinde CPP ve M4 gibi çeşitli makro dillerinden örnekler ve son olarakta Scheme ile yazılmış makrolardan bahsediliyor. Özellikle diğer dillerdeki makrolar ile Lisp ailesindeki dillerin makroları arasındaki farkı anlayabilmek için okunması gereken bir makale.

Yeni Allegro Common Lisp Eğitim Videoları

opheus

Franz Inc. Allegro Common Lisp eğitimleri bölümü altında "Specialized Components of Lisp" başlığında yeni eğitim videolarını yayınladı. Aynı sayfada bir önceki konu ve videolara ulaşılabilmekte. Dosyaların boyutları 25 - 40 MB arasında değiştiginden dolayı kotalı ADSL kullanıcıları içinde sorun olmayacağını düşünmekteyim.

Son olarak daha önce yayınlanmış olan video dosyaları ve Allegro CL eğitim videolarını bir çalışma gurubu kurarak alt yazı ile türkçemize kazandırmak güzel olmaz mı?

More Lisp—For Free ve Birkaç Lisp Makalesi

FZ

O'Reilly her ne kadar Lisp kitabı basmak istemese de O'Reilly yazarları Lisp'ten daha sık bahsetmeye başladı. En son Christopher Roach, More Lisp—For Free başlıklı bir yazı yazmış.

Lisp ile ilgili bir başka makale: Generating HTML with Lisp - a tutorial for new programmers. Gene Michael Stover'ın diğer Lisp makaleleri de okunmaya değer.

Gelin Hep Birlikte Kodlayalım Çağrısı

FZ

Aycan İrican'ın cs-lisp e-posta listesine attığı bir e-postaya dikkat çekelim:

Selam,

Nasıl anlatabilirim bilmiyorum ama, bu listede common lisp programlama yapmak isteyen var mı acaba? Bir grup kütüphane ve buna bağlı bir web sunucu yazdık biz.