Free as in Freedom

0
FZ
Sam Williams'ın GNU hareketi ve Richard Stallman üzerine, bu yılın Mart ayında kaleme aldığı "Free as in Freedom" adlı kitabın tamamına Internet üzerinden de erişebilirsiniz.

Kitabın belki de en zevkli bölümü 1. bölüm: Bu bölümde 80'li yılların başında MIT yapay zekâ laboratuvarında çalışan Stallman'ın bozuk bir XEROX yazıcının yazılımına düzeltmek için müdahale etmek istemesi ama XEROX'un kaynak kodunu vermemesi ve sonrasında gelişen olaylar anlatılıyor. Önce efendi ve nazik bir dille derdini anlatmaya çalışan Stallman, insanların "hadi len, biz burada ticari iş yapıyoruz, yok sana kaynak kod, mod, ne halin varsa gör!" demesi üzerine ufaktan bir şok geçiriyor ve "sizin allahınız, kitabınız var mı üleennn!" diye elini kolunu sıvıyor ve GNU isimli organizasyonu kuruyor. (Ve bugün çoğumuzun bu organizasyona ait olduğunu bilmeden, Linux ve benzeri sistemler üzerinde kullandığımız bir ton çok önemli yazılım geliştirilmeye başlanıyor.)
Çok güzel bir dille yazılmış olan bu kitabı herkese tavsiye ediyorum. Kitapta "hackerlık" yani olumlu anlamı ile "bir sistemi kurcalama, ıncığını cıncığını öğrenme ve sistemi daha iyi hale getirme, katkıda bulunma" kavramı ve bu kavramı hayatının merkezine oturtan insanların etkileşimleri, öyküleri de çok güzel bir dille anlatılıyor. İngilizce bilmeyenlerden de özür diliyorum, 240 sayfayı tercüme etmek için şu anda elimde yeterli kaynaklar yok ama yani ilgilenen varsa kitabın yazarı ile temas kurmasını öneririm.

Kitabın basılı bir kopyasını edinmek isteyenler buraya bakabilir.

Görüşler

0
m1a2
Mükemmel...
Sundance`ın ilgileneceği bir versiyonu da var bu arada :)
0
conan
pdf versiyonu
(Sagol cazz) ;)
0
cazz
reca ;-)
0
Maverick
>... GNU isimli organizasyonu kuruyor.

Uhm, GNU projesini başlatıyor desek daha doğru olmaz mı? Organizasyonun adı FSF bildiğimiz gibi..
0
FZ
Haklısın, hata için üzgünüm. Kafa karıştırıcı olabilir yani GNU ve FSF diye iki farklı organizasyon yok benim de bildiğim kadarı ile. Free Software Foundation yani FSF'nin GNU (Gnu is Not Unix) isimli projesi var. Biraz acele yazınca bu noktayı yanlış aktarmışım.
0
Maverick
Sorun değil, ufak bir hata zaten. Haber için teşekkürler; bu daha önemli ;)
0
FZ
Stallman olsa ufak mufak dinlemez kafadan girerdi ;-) Neyse, ucuz atlattık :)
0
Maverick
LOL :^)
0
Maverick
http://www.stallman.org/saintignucius.jpg
0
m1a2
Sen şimdi onu bırak da bi yardımcı ol bakiym :) Tez elden baş-göz etmemiz lâzım üstadı...
I`d like to meet a woman with varied interests, curious about the world, comfortable expressing her likes and dislikes (I hate struggling to guess), delighting in her ability to fascinate a man and in being loved tenderly, who values joy, truth, beauty and justice more than success--so we can share bouts of intense, passionately kind awareness of each other, alternating with tolerant warmth while we`re absorbed in other aspects of life.

My 19-year-old child, the Free Software Movement, occupies most of my life, leaving no room for more children, but I still have room to love a sweetheart. I spend a lot of my time traveling to give speeches, often to Europe, Asia and Latin America; it would be nice if you were free to travel with me some of the time.

If you are interested, write to me and we`ll see where it leads.

0
FZ
Anneme bir sorayım, kendisi sever böyle uluslararası çöpçatanlık işlerini (bizim aile biraz dağılmış durumda da çeşitli ülkelere :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeniden Düzenleme (Refactoring) Video Sunumu

malkocoglu

Yazılım mühendisliği dünyasında özellikle XP (eXtreme Programming) gruplarında, "Yeniden Düzenleme" (Refactoring) tekniği oldukça ilgi görmeye başladı. Birim testler mevcut ise, kodumuzun tasarımını değiştirmenin artık bir ismi, değişik teknikleri ve de destekleyen yardımcı programları var.

Emacs üzerine eklenti olarak kullanılan Xrefactory böyle bir program. Xrefactory kuruluşu, kullanılışı (ilk kez video ile) sitemizde yayınlandı.

Veri Yapıları ve Algoritmalar

polat

Veri Yapıları ve Algoritmalar (Program Tasarımı ve Yazılım Mühendisliğinde) program geliştiren, matematik ve mühendislik problemlerini bilgisayar ortamında çözmek isteyen, iş dünyasına yönelik yazılım tasarımları yapan her düzeyden programcı veya yazılımcılar için ciddi bir başvuru kitabıdır. Kitap, aynı zamanda, üniversitelerin bilişimle ilgili bölümlerinde okutulan Veri Yapıları ve Algoritmalar dersleri için bir ders kitabı özelliğindedir. Program ve yazılım tasarımında, ciddi bir bakış açısı yakalamak isteyenlere önerilir...

Firewall Engelini Aşıp Evden Çalışmak İsteyenler İçin: revinetd

FZ

Uzunca bir zamandır heterojen ağ ortamlarında, firewall idi, sistem yöneticisinin kaygıları idi, evden ofisteki ağa bağlanma idi, filanca yazılım falanca iş için uygun ama her şey için değil... vs. gibi dertlerle boğuşurken eMBA yazılım ekibimizden Ercümend Oyuktaş'ın keşfettiği minik bir yazılım ile dertlerimize son verdik.

Okuyacağınız kılavuzun işinize yaramasını ümit ederiz. Yazının orjinaline buradan erişebilirsiniz.

Nereden Geldik, Nereye Gidiyoruz?

oktay

"Multics'in giderek daha fazla şişmesi ve kullanılamaz bir beyaz file dönüşme emareleri göstermesi üzerine Bell Labs projeyi durdurdu (sistem daha sonra Honeywell tarafından ticari olarak pazarlandı fakat başarılı olamadı). Ken Thompson, özlediği Multics ortamının bazı fikirleri ile kendi fikirlerini eski bir DEC PDP-7 üzerinde denemeye başladı."

Zemberek Nasıl Çalışır? 1. Bölüm: Sözlük ve Kök Ağacı

FZ

Zemberek bir kelimenin Türkçe olup olmadığına nasıl karar veriyor? Bu basit sorunun cevabı "verilen bir kelimeyi Türkçe kök ve eklerine ayırabilirseniz Türkçedir, ayıramıyorsanız değildir". Kısacası bir kelimenin Türkçe olup olmamasını anlamak için morfolojik analiz yapabilmelisiniz. Türkçe yazım denetimi yapabilmek için önceleri en sık kullanılan kelimelerin bir dosyaya konulup gelen kelimelerin o dosyadan kontrol edilmesi gibi ilk bakışta mantıklı görünen ama biraz inceleyince pratik olmadığı anlaşılan yöntemler de düşünülmüştü. Bu tür yöntemlerin yetersiz olan %98-99 doğrulukla çalışması için bile milyonlarca kelimeyi içermesi gerekir.

Makalenin devamı: http://zembereknlp.blogspot.com/2007/02/zemberek-nasl-alr-1szlk-ve-kk-aac.html