Google: Aziz mi Şeytan Mı?

0
anonim
Artık Google ile ilgili haberleri okumaktan biz usandık fakat Google yeni ürünler çıkarmaktan usanmadı. Google'ın çıkardığı son son ürün Google Homepage API yardımıyla istenildiği şekilde web sayfaları düzenlenebilecek, tabii ki ajax ve atom teknolojileri üzerinden.

Detaylı bilgi için buraya, APIiçin buraya bakabilirsiniz.
Son bir yeniliği de Google Transit, bunun ilgili detaylı bilgiyede burdan ulaşabilirsiniz.

Bu yenilikleri tekip ederken karşıma çıkan bir yorum oldukça dikkatimi cezb etti;

"Sonunda Google da şeytan haline gelecek fakat şu anda aziz, zaten şeytan da başlangıçta melek değil miydi?", üzerinde sağlam fikirler üretilebilecek bir düşünce bence.

Görüşler

0
hayy
yanlış bilgi bağdat'a kadar gider mi bilmem ama giderse kapıdan döneceği aşikar. işin teknik kısmını bırakıp melek-şeytan kavramıyla ilgili birşey söyleyeyim: melek nurdan bir varlık, şeytan ise ateşten bir varlık, dolayısıyla şeytanın daha önceden melek olma durumu yok, o hep şeytandı.
0
ttk
Dediğiniz doğru ama şeytan başlangıçta iyi iken sonradan kötü oldu. Ondan öncesinde şeytan değildi.

Yani beşer şaşar veyahut azar azar "azar" (azabilir.) Hepsi mümkün. Kendimize bile sonuna kadar güvenemeyecekken başka birisine (bu tip Google vb. üzerine tartışmalar temenni sebebi ile gibi geliyor insana, yani "aman öyle olmasın" diye bir istekten dolayı gibi) olmaması gerektiği derecede güven duymaya kalkmak veya sadece şüphe ve potansiyel üzerine güvenilmez ilan etmeye kalkmak...

Temkinli olmak lazım her zaman.
0
auselen
fazlamesai nin rss ini ekleyince hoş göründü.
0
FZ
Peki ya Google melek mi? diye sorsam...
0
feran
Ben de neden "melek mi", "şeytan mı" diye ille de ilahi kavramlara sokmaya çalışılıyor? diye sorsam. Belki de sıradan bir fanidir. Doğar-hızla gelişir, hatalar yapar ve ölür gider. Çok da iz bırakırsa bazı faniler gibi uzun yıllar hayırla yad edilerek sürer gider!
0
feran
Yazmış olduklarımın tercümesi; Ne olursa olsun Google da sistemin bir ürünü (hizmeti). Elbet o da oyunu kuralına göre ya da (dayatıldığı) şekilde oynayacak. Bence teoriler üretmek işin oyalamacası.
0
yboyacigil

Google'ın 10 kuralından birisi: "Don't be evil" buna Şeytanlaşma diyebiliriz. Bu ve bunun gibi kuralların google için ne kadar değerli olduğu ve bunlara sıkı sıkıya bağlı olduklarından dem vururyorlar.

Ama yaptıklarına değişik açılardan bakarsak hem şeytani hem de meleki açıdan değerlendirebiliriz google'i.

Açık kaynak kodu benimsemesi ve desteklemesi, bedava ya sağladığı oldukça kaliteli hizmetlere bakınca bu kadar iyiliği neredeyse hiç karşılık beklemeden yapmaları onu melekmiş gibi algılamamız için yeterli.

İşin öteki tarafında ise google basit bir arama motorundan hareketle tüm interneti tekeline alacak şekilde dev adımlarla ilerliyor. Bu bile aslında bizleri ürkütmek için yeterli olmalı. Bilgi çağının metası olan bilgi onun kontrolünde. Mesela google arama sonuçlarını manupüle edebilir. Böylelikle belirli kaynaklara ulaşma imkanını elimizden alabilir yada bizi kendi istediği veya birilerinin istediği bilgi kaynaklarıyla sınırlayabilir. Bu tam anlamıyla şeytani bir yaklaşım olur.

Bunun yanında google rakipleriyle tam bir savaş içerisinde. Bu söylendiği gibi sadece google'ın rakiplerinin onun büyümesinden duyduğu rahatsızlıktan değil bazen de (bu aralar çokça) google'ın kendisinden kaynaklanıyor.

Mesela geçenlerde M$'in bir elemanını çaldı ve kıyamet koptu. M$'in CEO'su bunu öğrenince sandalyeler havada uçuşmuş M$ karargahında. Google'dakiler bizde böyle şeyler olmaz diyorlar. Gülelim mi? Acaba aynı şey kendilerine olmuş mu? O zaman ne yaparlardı? Hariçten gazel okuyorlar.

Sonuca gelecek olursam bana göre google'da şeytan yani bizim şeytan diye kızdıklarımızdan, nefret ettiklerimizden mesela M$ gibi farklı değil. Ama kesinlikle M$'den akıllı. Ya da şartlar google'ın yanında da ondan öyle algılıyoruz.

Eskilerin kullandığı bir deyim var: Şeytan sadece soldan değil sağdan da yaklaşır. Kastedilen şeytan, iyi diye bilinen/kabul edilen şeylerle de insanın kanına girer onu kandırır. Bana kalırsa google sağdan vuracak gibi!

0
tecnop
Tipik film seneryolarının iskeletini oluşturan bir durum diyebilirim. Film başlarında iyi niyetle yapılan veya yapınıldığı savulunan şey filmin sonunda suçun nedeni olur. Biraz abartı belki ama sonuçta tekelciliği hedeflediğini seziyorum başka firmaları yıkma hırsı... Büyümek için büyümek sadece bir kanser hücresinin ideolojisidir. Genel gayesi ne onu anlamadım. başka firmaların zati ne olduğunu biliyoruz ama aynı yolu izlemesi onu aynı sonuca ulaştıracak gibi...

Öte yandan da Açık kodu kullanmaları , yaptığı stratejilerin adını : rakip firmaların zamanında yaptığı oyunları tekrar onlara kullanıyor diye de koyabilir.
0
rafet
Bence de Google in seytan (ya da tekel , ikisi de ayni anlama gelir) olmasi icin sartlari elverisli gorunuyor.Amerkan gizli servislerinin bunu gormezlikten gelecegini, Google'a el atmayacaklarini dusunemiyorum(eger halen boyle bir bag yoksa). Hemen hemen tum bilgisayar dunyasini izlemek, tek elden yonlendirmek, gerektiginde mudahale etmek..Kacmaz bir firsat. Sagolasin Google derdim ABD nin yerinde olsam.
0
kesken
tekellik Allah'a mahsus :)
0
sefalet
Google şeytan mı melek mi ya da Google dünyayı ele geçirecek filan gibi laflar kanımca internet efsanesinden başka bir şey değil.

Her zaman söyleniyor Google yeni bir teknoloji ortaya koymuyor sadece kullanıcıyı düşünen ve işlevsel ürünler, hizmetler ortaya koyuyor diye.Google'ın bu kadar konuşulması ve kullanılmasının ana nedeni nedir o zaman? Bence dünya genelinde elde ettiği marka güvenilirliği.Yoksa başka arama motoru ya da anında mesajlaşma yazılımları mı yok kullanıcak.Güvenilirlik ile dünyayı ele geçirmek epey ilginç bir durum olur bir o kadar da az ihtimal.

Bu tartışmaların neden çıktığını düşününce insanların güvenilir ve onları düşünen hizmetlere pek alışık olmaması bir neden olarak akla geliyor hemen.Hüsnü kuruntu da diyebiliriz bu duruma.Her zaman şüphecilikte fayda vardır ama bir yere kadar.Mevcut durum sevgi verilmemiş bir çocuğun ilgi ile karşılaşınca gösterdiği tepkiye benziyor.

Saygınlık ve Güvenilirlik kolay kazanılmayan ama çabuk kaybedilebilen özelliklerdir, o bakımdan bu konularda başarılı olacakların sağlam bir felsefe üzerinden yola çıkması gerekir.Görüldüğü kadarı ile Google bu konuda istim üzerinde.

0
mrtksn
google kuruluşundan itibaren sıradan bir ticari şirket gibi değil ve herkes bunun farkında. yani sıradan ticari şirketlerin yaptıklarını anlayabiliyoruz, ancak google ın ne yapmak istediğini gördüğüm kadarıytla anlayamıyoruz? e zaten insanlar da bilmedikleri şeylerden korkar değil mi ama? eminim ki google ın başındaki adamlar sıradan bir pazarlamacı mantığıyla en kötü hizmeti nasıl en yüksek fiyata en çok kişiye satarız da en çok para kazanırız diye düşünmüyorlardır. sanırsam microsofttan v.s farklı olarak pazarlama dışında başka tutkuları da olan , başka hayalleri de olan insanlar var ve kendi çevrelerine de o tür insanlar toplamaya gayret ediyorlar. eer google çalışanları çalıştıkları şirketten memnunsa, bunun tek sebebi rahat koltuklar, güzel yemekler ve dolgun ücretler olamaz. sonuçta insanların hayalleri vardır, ve google onlara hayallerini gerçekleştirme fırsatı da veriyor okuduklarımdan anladığım kadarıyla. sizce para sorunu olmayan bir mühendisin nasıl amaçları , nasıl hayaller olur? evet, o adamların hayalleri "iyiliğe" yöneliktir bence.
0
Zebani
Bazen insanlar gücü değil, güç insanları yönetir (başını döndürür). Bir önceki sahipler melek olsa bile, bazen de veliahtlar, varisler şeytan olabilir. Google için veya benzeri her büyük güç için bu tehlike var. Umarım böyle bir geleceği olmaz Google 'in. Umarım şu yeni oyak reklamındaki gibi "İyiler daima kazanır." :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

2GB+ : Gmail rakiplerine meydan okudu

xelon

Gmail halihazırda 1GB olan e-posta alanını ikiye katladı. Yahoo Inc. 'inde kısa zaman içinde 1GB'ye transfer olacağı düşünülürse e-posta şirketleri arasındaki rekabet iyice kızışacağa benziyor.

Google'dan Açık Kaynak Kodlu Projelere Destek

anonim

Google, Google Code adını verdiği hizmette artık açık kaynak projelerine destek veriyor.

Google Code hizmetinde görüldüğü üzere, Google tıpkı Sourceforge gibi bir açık kaynak projelerine ücretsiz hosting hizmeti veriyor. Böylelikle Google açık kaynak projelerine verdiği önemi ve desteği bir kez daha gözler önüne sermiş oldu.

GoogleMaps: Casus aracı mı?

sundance

Her yeni hareketi ile bizleri şaşırtmaya devam eden Google, bu sefer de GoogleMaps ile inanılmaz bir iş başarmış.

Benzerlerinden çok daha hızlı sonuç üreten ve Ajax Teknolojileri sayesinde interaktif çalışan haritalar üzerinde, özellikle Amerika başta olmak üzere bir çok bilgi edinebiliyor, en yakın tren istasyonunu , ya da belli bir adresten belli bir adrese araba ile nasıl gidilir gibi bilgilere kolayca ulaşabiliyor.

Bu güzel servisin kullanımına en iyi örneklerden biri ise Craiglist.org'un (Emlak listeleri sitesi) GoogleMaps'le birleştirilmiş hali.

Ama daha yaratıcı bir kullanım alanı ise askeri havaalanlarındaki stealth bombardıman uçaklarını 1 2 3 4 ve hatta Ufoları tespit etmek. ;)

Google Earth ile ILS deneyimi

nehuse

ILS(Aletli uçuş sistemi) bu kelimeyi yaşadığımız kazadan dolayı son günlerde çok fazla duyduk. Google earth'ün içinde bulunan flight simulator özelliğini kullarak ILS ile iniş deneyimi yaşamak isterseniz şu adresten kmz dosyasını indirebilir ve videosunuda seyredebilirsiniz.

Google Gmail ile Chat'i Birleştirdi

Skeleton

Google, Gmail kullanıcalarının ayrı bir chat programı gerektirmeden diğerleri ile metin mesajları gönderip/alabileceği bir servis olan Gmail Chat'i duyurdu. Bu yeni özellik ile Gmail içerisinde nerede olursanız olun, kontak listenizdekilerin durumunu görebilecek ve onlarla konuşabileceksiniz. Bunun yanında yaptığınız görüşmeleri Gmail hesabınıza kaydetme özelliği de mevcut.