Hakia'dan Sonra Tanbul

0
anonim
Türk arama motorları zincirinin en son halkası, Tanbul. İlk defa yabancı bir sitede gördüğüm Tanbul'u bu sefer de eHub'da görünce Türkiye'de de duyurmak istedim. Ancak Tanbul Hakia gibi arkasında milyon dolarlar olan hırslı bir proje değil; daha çok Turkix'den tanıdığımız Emre Sokullu'nun hobi amaçlı, henüz konsept aşamasındaki bir araştırma projesi. Tanbul'un ABD'den patentli teknolojisinin -pek de ipucu vermeyen- bir özetini şu adresten bulmak mümkün.
Özetle Tanbul mevcut arama motorlarının arama algoritmalarının önüne bir önişleme safhası koyuyor. Bu aşamada, kullanıcı tarafından girilen anahtar kelimeler semantik olarak incelenip, direkt kelimeleri aramak yerine kullanıcının niyetlendiği kavram aranıyor. Ama bahsedilen kısıtlamalara göre bu aşamada henüz katedilecek çok yol var.

Görüşler

0
turkix
Teşekkürler bu haber için..
0
necdeath
google bile Türkçe kullanılabiliyorken 5 cümlelik metnini Türkçe yazamayanlara hayret ediyorum.
0
K_A_R_I_N_C_A
Emre beye sitemlerimdir. İngilizce özentisi yapmayalım kardeşim edasında bir azı olacaktı ama vazgeçtim. Şahsen elimden geldiği kadar dikkaet ediyorum ama özellikle Böyle güzel işler çıkartmaya aday insalarımızın ingilizce özentisine anlam veremiyorum Neden Neden ?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Açık Kodlu Özgür Yazılım: Minik Bir Vaka Analizi

FZ

Kısa bir süre önce FM kurucu editörlerinden sundance bana FeatherLinux (kuştüyü linux :-P ) isimli çok hafif ve bir mini CD´ ye sığabilen bir GNU/Linux dağıtımından bahsetti. Söz konusu dağıtım Debian GNU/Linux ve Knoppix dağıtımlarından yola çıkarak hazırlanmış epey pratik bir şeydi.

Dağıtımı olabildiğince küçültmek için dokümantasyon çıkarılmıştı, yani man sayfaları CD´de mevcut değildi. sundance ile bunu tartışırken aklıma şöyle bir şey geldi: Eğer bu CD ile boot ettiğim bilgisayarın Internet bağlantısı varsa neden komut satırından alışık olduğum şekilde man sayfalarına erişmeyeyim? ``Aaa iyi fikir yaa!´´ şeklinde karşılıklı mesajlaşmadan sonrası açık kodlu özgür yazılım dünyasında insanların pratik problemlere pratik çözümleri nasıl geliştirdiklerine dair güzel bir vaka analizi (mini case study) olarak okunabilir.

Rüyanda Görürsün

butch

KDE 3.2 ``Stable´´ Sürüm Hazır

kaankaisen

Uzun süredir beklenen, üzerinde oldukça fazla çalışılan ve beta sürümleri çeşitli dağıtımları süsleyen KDE 3.2 stabil sürüm sonunda indirilmeye hazır: http://www.kde.org

Türkiye'nin internetteki en büyük süpermarketine hoşgeldiniz!

anonim

Başlıktaki slogan son bir kaç gündür gündemde olan Gima'ya ait. Konu şöyle gelişiyor, Gima'ya ait veritabanına elektronik olarak sızılmış ve firmanın depoladığı kredi kartı bilgileri çalınmış.

Üstelik olay firma bilgi işlemi tarafından değil, bankalar tarafından, çipli kartların manyetik olarak yoğun kullanıldığı için ortaya çıkartılmış.

Karikatür Robotu

redogre