İnternet Sözleşmelerini Okumadan Kabul Etmeyin!

0
anonim
İnternetteki programların üyelik ve kullanım sözleşmelerinin okunmadan kabul edilmesinin verilen kişisel bilgilerin ve bilgisayarda kayıtlı bulunan belgelerin güvenliğini ortadan kaldırdığı bildirildi.
Türk İnternet Birliği Kurucu Üyesi Cemil Alpay Sünnetçi, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle yabancı şirketlerin internet kullanıcılarının hizmetini sunduğu sohbet ve e-posta programlarının, üyelik ve kullanım sözleşmelerinin okunmadan kabul edildiğini söyledi.

Bu sözleşmelerin verilen kişisel bilgiler ile bilgisayarda kayıtlı bulunan belgelerin güvenliğini tehlikeye soktuğunu ifade eden Sünnetçi, şunları anlattı:

''MSN ve ICQ gibi sohbet programlarının üyelik ve kullanım sözleşmeleri, farklı dil seçenekleri olmasına rağmen genellikle İngilizce olarak yazılıyor. Hiç kimse bu programlara üye olurken kullanım ve üyelik sözleşmesini okumuyor. Ancak, bu sözleşmeler kullanıcılara bazı yükümlülükler getiriyor. En önemlisi ise kişisel bilgilerin güvenliği konusudur. Örneğin Türkiye'de de yaygın olarak kullanılan ICQ programının sözleşmesinde İngilizce olarak 'Avrupa Birliği ülkelerindeki ICQ kullanıcıları, kişisel bilgilerin Amerika Birleşik Devletleri'nde işlenmesini kabul eder ve onaylar' diyor. Kimse buna dikkat etmeden sözleşmenin bütün şartlarını kabul ediyor. Türkçe olan 'ICQ Lite' programının sözleşmesinde de bu şart aynen yer alıyor.''

Sünnetçi, bilgisayara yüklenen ICQ programını kullanabilmek için sunucuya bağlanıldığında öncelikle ICQ numarasının ve parolanın alındığını belirterek, şöyle devam etti:

''Program sunucusuyla bağlantı kurulduğunda istenirse bilgisayarınızda kayıtlı bulunan size özel bilgiler de şifrelenerek alınabilir. Bilgilerinizin alındığından haberiniz olmadığı gibi üyelik sözleşmesini kabul ettiğiniz için hiçbir yasal hak iddia edemezsiniz. Bunun yayında siz Windows'u güncellemek istediğinizde bağlandığınız 'www.windowsupdate.com', bilgisayarınızdan bir takım bilgiler almaktadır. Ama, bunların neden şifrelenip alındığı bir açıklığa kavuşturulmamıştır. Bunun, özellikle ülke güvenliği açısında çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü, birçok resmi kurumda, çalışanlar işyerlerindeki bilgisayarlarına bu tür programları yüklüyor ve kullanıyorlar.''(AA)

Kaynak: www.cehennem.com

İlgili Yazılar

Bilgisayar Korsanlarına Beş Yıla Kadar Hapis Cezası

FZ

Adalet Bakanlığı'nın bilişim suçlarına ilişkin hazırladığı kanun tasarısında, bilgisayar korsanlarına 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve adli para cezası verilmesi öngörülüyor. Bakanlık, "Bilişim Ağı Hizmetlerinin Düzenlenmesi ve Bilişim Suçları Hakkında Kanun Tasarısı"nı görüşlerini almak üzere diğer Bakanlıklar ve bakanlıklara bağlı kuruluşlar ile yüksek mahkemeler, üniversiteler, barolar, adli tıp, noterlik, bankalar, adli komisyon başkanlıklarının aralarında bulunduğu 100'den fazla kurum ve kuruluşa gönderdi. Bakanlık, söz konusu kurum ve kuruluşların görüşleri doğrultusunda değişik yaparak tasarıya son şeklini verecek.

Tasarıya göre, bilgisayar korsanlarına 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve adli para cezası da öngörülüyor. Buna göre, bir bilişim ağı aracılığıyla; bilişim sisteminde bulunan verileri veya programları hukuka aykırı olarak bozan, silen, değiştiren, yok eden, erişilmez kılan veya sisteme veri veya program yerleştiren, ekleyen, veri veya programlara zarar veren kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve adlî para cezası alacak.

Tarayıcınıza güvenlik testi

Soulblighter

Internet tarayıcınız güvenli mi? Güvenlik firması ScanIT bunun için online çalışan bir güvenlik testi hazırlamış.
http://bcheck.scanit.be/bcheck adresinden ulaşabilirsiniz...

Test uygulaması, kullandığım Firefox 1.0.1 tarayıcısında herhangi bir hataya rastlamadı. :)

Wikileaks kurucusu tecavüzle suçlandı/suçlanmadı!

sundance

Sızdırılmış dökümanları bütün dünyaya yayarak, özgür basının idol sitelerinden biri olan Wikileaks'in sözcüsü Julian Assange hakkındaki tecavüz suçlaması İsveç makamları tarafından geri çekildi.

Daha önce Bilderberg toplantı raporlarını, 9/11 sırasındaki 575,000 SMS kaydını ve son olarak da Afganistan'daki savaşla ilgili 92,000 belgeyi halka duyuran Wikileaks ve sözcüsü, popülaritenin artması ile çeşitli saldırılara maruz kalmışlardı.

Yeni bir solucan: W32.Sasser.B.Worm

larweda

Aylar önce ortalığı kasıp kavuran Blaster solucanı gibi yeni bir solucan daha duyuruldu: W32.Sasser.B.Worm
Bu solucan Windows NT4SP6A, W2KSP2 ve 2003 Server sürümündeki işletim sistemleri üzerinde etkili oluyor ve LSASS (NT LM Security Support Provider) üzerinden bulaşarak ağdaki rastgele IP'li makinalara kendisini bulaştırıyor. Microsoft'un bu konudaki güvenlik makalesi ve uygulanması gereken yamalar burada. Konuyla ilgili Symantec'in ve McAfee'nin duyuruları da buralarda: Symantec ve McAfee. Hem Symantec hem McAfee bu virüsün bulaşmış olduğu sistemleri temizlemek için araçlar da sunuyorlar.
Tam da MEB ve Steve Ballmer haberinini üzerine pek de güzel denk geldi bu haber doğrusu ;)

108 Bitlik Şifre Çözme Yarışı Sona Erdi

FZ

Certicom tarafından düzenlenen ve belirli bazı 108bitlik şifreleme sistemlerin güvenliğinin test edilmesini amaçlayan 10.000$ ödüllü ECC2K-108 şifresi çözüldü.