Jamd Linux İncelemesi

0
ghanthar
Jamd Linux dünyasının en başarılı masaüstü dağıtımlarından, kanımca. Linux'a yeni adım atanlar için iyi bir başlangıç olabilir.
Söz verdiğim gibi J.A.M.D incelemesini yayımlıyorum.

Jamd, Just Another Modified Distribution, yani tam çeviri yaparsak “Sadece Değiştirilmiş Bir Başka Dağıtım” anlamına geliyor. Buna bakarak Jamd nin iddiasız bir dağıtım olduğunu sanabilirsiniz ancak bu pek doğru değil. Aslında Jamd nin adında söylediğininden çok daha fazlası olduğunu söylemek mümkün. Jamd Red Hat 9 üzerine kurulu bir dağıtım. Aslında Jamd nin ismi burada doğrulanıyor çünkü Jamd için Red Hat ın değiştirilmiş bir versiyonu demek RH üzerine kurulu demekten daha doğru olur. Bir örnek vermek gerkirse: Ximian Uygulama Yükleyicisini Çalıştırıp Evolutionun son 1.4 sürümünü yüklemeye çalıştığınızda yükleyicinin dağıtımı RH 9 olarak gördüğüne şahit oluyoruz. Aynı denemeyi Gelecek Linux ta yaptım ancak RH 7.3 yazmadı, dağıtımı tanıyamadı. Bu durumda şu soru gelebilir aklımıza: “Madem bu kadar çok RH 9 benziyor neden RH 9 kurmuyorum?” Bu soruya verebilecek ilk cevap Jamd nin yeni kullanıcılara/ son kullanıcıya yönelik olarak hazırlandığı. Yani bu dağıtım Linux Gurularına hatta orta düzey linux kullanıcılarına çok uygun olmayabilir, en azından onlar için yapılmadığı kesin. Eğer masaüstü bir dağıtıma ihtiyacınız var ise Jamd size göre. Diğer tarftan Jamd Windows u seven ancak daha sağlam ve tutarlı bir sistem isteyen ve bilgisayar bilgisi az olan ve daha fazlasınıda edinmek niyetinde de olmayan kullanıcılara da hitab ediyor. Bu cümleyi okuyan deneyimli Linux kullanıcılarının aklına Xandros veya Lindows gelebilir. Ancak Jamd nin bir başka güzelliği ise bu dağıtımlara benzememesi yani Windows arayüzünü taklite kalkışmaması. Xandros, Lindows ve Lycoris in yaptıkları aslında Windows u seven ancak daha sağlam bir sistem isteyen kullanıcıları çekmek için mantıklı bir davranış olabilir ancak Linux a gönül vermiş biri olarak Kde nin ve Linux masaüstünün tanınmayacak hale getirilmesine tahammül edemiyorum. Jamd bunu yapmıyor karşınıza çıkan masaüstü cicili bicili olsada sonuçta güzel bir tema kullanılmış Kde den başka birşey değil, ayrıca değiştirme şansınada sahipsiniz. Ayrıca yine bu win imsi dağıtımların aksine Jamd ticari bir dağıtım değil tamamen açık kaynaklı bir proje ve istenildiği gibi dağıtılabiliniyor (yukardı bahsettiğim diğer dağıtımlar özgürce dağıtılamıyorlar). Jamd için illa ki Linux bilgisi olmayan edinmekte istemeyenler için uygun demiştik ancak bu eğer isterseniz Jamd de Linux a alışıp daha fazlasını öğrenemeyeceksiniz anlamına gelmiyor, sadece sistemi verimli kullanabilmek için illa Linux bilginiz olması gerekmiyor. Jamd yi Lindows, Lycrosis vs den ayıran bir noktada bu, bu da onun diğerlerinden den daha geniş kitlelere hitab ettmesini sağlıyor.

Yazının devamı için lütfen tıklayın

İlgili Yazılar

Gentoo Derlenip Toparlanıyor

cbc

Gentoo projesi iç yapısını değiştiriyor.

Şu ana kadar varolan yapıda her şey direkt olarak Daniel Robbins'in onayına -ve diretmelerine- bakarken, projeler geliştirilirken zaman sınırlandırıcı faktörler devrede değildi; tamamen rahat çalışan ekip için artık yeni bir yapılandırmaya girişiliyor. Düzenli olarak raporlar hazırlayacak, düzenli toplantılar yapacak olan ekip yine Daniel Robbins'in başkanlığında proje gruplarına bölündü.

Tux + Gnu/Linux Baskılı T-shirtlerimiz Hazır!

parsifal

Beyaz T-Shirt üzerine 25cm'lik dev penguen(tux)+ Gnu/Linux baskılı T-shirtlerimiz hazır. L ve M beden olarak hazırlanan ürünün satış fiyatı 8 milyon TL olup linux34.com'dan sipariş verebilirsiniz.

SUSE Novell tarafından satın alındı!

sundance

Dünyanın önde gelen IT firmalarından Novell, Ağustos ayında Ximian'ı satın almasının ardından bugün SUSE ile anlaşmaya vardığını açıkladı.

Böylelikle ilk defa milyar dolar seviyesinde sermayeye sahip bir firma kendi Linux dağıtımını geliştirip yaymaya başlayacak. Anlaşmanın bedeli olan 210 milyon doların mali yılın ilk çeyreği içinde SUSE'ye verilmesi bekleniyor.

Amavis

tunc

Amavis uzun zamandır piyasada olan SuSe'ci ler tarafından geliştirilen bir open source mail scanner. Her ne kadar SuSe tarafından fazla support desteği verilmese de yararlı bir program. Amavis qmail, sendmail, postfix gibi MTA destekleri verebiliyor. Ayrıca hem gelen hemde giden mailleri scan edebiliyor.
http://www.amavis.org

Ext4 Dosya Sistemi Geliyor

Guardian

Slahdot'dan gelen rss haberlerinde karşılaştığım linux-watch.com'daki haber göre hard disk'lerinin terabyte sınırlarına ulaşmasıyla ext3 dosya sisteminin 21. yüzyıl hard disklerinin kapasite gereksinimlerini karşılayamayacağına ilişkin açıklamalar çıkmış. Bunun üzerine kernel geliştiricileri ext4 dosya sistemi yapısının deneme sürümünü çıkarmışlar.

İyi bir kernel programcısı olarak bilinen Andrew Morton, 10 Ekim'de Linux kernelleri arasına ext4 dosya sistemini eklemiş.