Kendi Roketinizi Kendiniz Yapın, Hem de Kağıttan

0
Soulblighter
Evet evet, yanlış duymadınız. Kağıttan roket, hem de hava destekli fırlatma rampasıyla. Yapmanız gereken tek şey bu çizimleri indirmek ve burada anlatıldığı gibi yapmak. Ayrıca burada diğer kağıttan projeler de mevcut. Yaratıcılığın sınırı yok. Ne diyeyim...

İlgili Yazılar

Astronot Olamadım Diye Üzülmeyin! ;-)

FZ

Bugün görevim ekip üyelerimle uzay mekiğini emniyetle yörüngeye oturtmak. Uzay yürüyüşünü ve gerekli bilimsel deneyleri tamamlamak için zorluklarla mücadele etmemiz gerekecek. Yarın tasarladığımız Mars kolonisini diğer takımlara sunmak için hazırlanmalıyız. Meraklanmayın, bir başka bilimkurgu rüyasından uyandırılmam gerekmiyor. İzmir'deki Uzay Kampı öğrencileri için bu gerçek hayat.

Öğrencilerin fen bilimleri ve teknoloji konularına ilgilerini geliştirmek amacıyla kurulmuş Türkiye Uzay Kampı. İlginç bir kuruluş öyküsü var. Ege Serbest Bölgesi'nin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Kaya Tuncer çocuklar için bir şeyler yapmak istediğine karar verince yakın dostu ve eski NASA görevlisi, Apollo Proje Mühendisi İsmail Akbay uzay kampları hakkında kendisine bilgi vermiş. Böylece dört sene önce Amerika'dan getirilen eğitim amaçlı son teknoloji ürünü cihazlarla donatılmış Ortadoğu, Güney Avrupa ve Türkiye'nin ilk ve tek uzay kampı İzmir'de öğrencilere açılmış. Talebin beklenenin altında olması üzerine Tuncer'in desteği ile iki yıl önce bir burs programı eklenmiş ve bu amaçla ABD'de Uzay Eğitimi ile Küresel Dostluk (Global Friendship Through Space Education) adlı bir vakıf kurulmuş, kamp bütün dünya gençlerine açılmış. Bu sene 15 ülkeden 850'yi aşkın öğrenci katılıyormuş kampın sunduğu programlara. Amaç kamp aracılığıyla gençler arasında uluslararası dostluklar geliştirmek.

Haberin devamı: http://www.radikal.com.tr/ek_haber.php?ek=cts&haberno=3675&tarih=12/08/2004&ek_tarihi=07/08/2004

Türkler Uzaya Gidiyor

FZ

"ATA-1: Sivil, Barışçıl ve Bilimsel Amaçlı Bir Fırlatma Aracı İçin Sistem Tasarımı"

Yanlış okumadınız, İTÜ, ODTÜ, BÜ, Bilkent Ü., Dokuz Eylül Ü., Ankara Ü., Çukurova Ü. gibi üniversitelerimizden bir grup gencin oluşturduğu SpaceTurk grubunun hedefi TÜBİTAK ile tüm Türkiye'den aldıkları ve alacakları destekle 2007 yılının 30 Ağustos sabahı ateşleme düğmesine basmak ve yerden yaklaşık 500 km. yükseklikteki yörüngeye bir uyduyu yerleştirmek.

Ariane 5`in düşüşü

conan

Son nesil Avrupa uzay aracı olan Ariane 5-ESCA ilk görevinde ne yazik ki patladı. Roket bugün Türkiye saati ile yaklaşık gece 1 sularında fırlatıldığı Fransız Guyanası (Ginesi) uzay üssünden havalandıktan yaklaşık 3 dakika sonra infilak etti. İlk belirlemeler, Roketin Vulcain-2 motorlarından birisinde bir arıza oluştuğu yönünde. Roketin taşımakta olduğu yaklaşık 600 milyon euro değerindeki 2 tane haberleşme uydusu da roketle birlikte kül oldu.

İkinci bir karara kadar Ariane-5 lerin fırlatılması durduruldu. Bu da Ocak ortasındaki Rosetta misyonunu tehlikeye düşürdü. Rosetta görevi, bir kuyruklu yıldıza uzay aracı indirme içerikli bir görev. Rosetta görevinde kullanılacak olan uydu yaklaşık 8 yıllık bir seyahatten sonra Wirtanen kuyruklu yıldızına iniş yapacak. Yörünge kesişmelerinin sağlanabilmesi için Rosetta'nın yaklaşık 20 günlük dar bir fırlatma aralığı var. Ariane 5 problemleri cözülemezse Rosetta projesi için harcanan emek, zaman, ve para boşa gitme tehlikesiyle karşı karşıya. (Kuyruklu yıldızı inceleyememe de cabası tabii ki)

Bu görev Ariane-5-ESCA'nın ilk goreviydi, ve 28 kasımda bir bilgisayar programı hatasından dolayı ertelenmişti. Bu kaza Ariane-5 serisinin 96'dan beri çıktığı 14 görevde 3. kazası.

ESA Summer of Code in Space (SOCIS) 2012

coskung

Her yıl düzenlenen Google Summer of Code etkinliğine benzer şekilde, Avrupa Uzay Ajansı'da öğrencilere bir fırsat sunuyor. Uzay ile ilgili açık kaynak projelere öğrencilerin katkı sağlamasını amaçlayan projede, mentör organizasyonlar belirlenmiş ve öğrenci başvuruları 27 Temmuz'a kadar devam edecek.

Nasa`nın yeni robotu

urxalit

Eğer gelişirse ilginç bir alet olacak. Mekiğin içinde fanlarıyla kendi başına hareket eden bir alet... :)

Linkten detaylarını okuyabilirsiniz, PIII işlemci olacak ve işletim sistemi olarak tabii ki Linux kullanılacak. Robotlar küre şeklinde olacak, mekikteki basınç, sıcaklık, oksijen, karbondioksit gibi belirli şeyleri sürekli ölçecekmiş. LCD ekranı, fanları, kablosuz ağ bağlantısı varmış ve uzaktan kumandalı olacakmış.

Star Wars Episode 4'teki Luke'un gözlerini kapatıp ışın kılıcıyla antrenman yaptığı sahne gözünüzün önüne geldi mi? :)

ZDNet'teki habere buradan ulaşabilirsiniz.