Türkler Uzaya Gidiyor

0
FZ
"ATA-1: Sivil, Barışçıl ve Bilimsel Amaçlı Bir Fırlatma Aracı İçin Sistem Tasarımı"

Yanlış okumadınız, İTÜ, ODTÜ, BÜ, Bilkent Ü., Dokuz Eylül Ü., Ankara Ü., Çukurova Ü. gibi üniversitelerimizden bir grup gencin oluşturduğu SpaceTurk grubunun hedefi TÜBİTAK ile tüm Türkiye'den aldıkları ve alacakları destekle 2007 yılının 30 Ağustos sabahı ateşleme düğmesine basmak ve yerden yaklaşık 500 km. yükseklikteki yörüngeye bir uyduyu yerleştirmek.
Böyle bir çalışmanın hedefine varması için elbette pek çok zorluk var, yani gerekli parayı bulmaktan tutun da gerekli teknolojileri geliştirmeye kadar ancak görünen o ki bu topraklardaki çalışkan ve zeki gençler dört elle konuya sarılmışlar.

Söz konusu proje hedefine vardığı takdirde uyandıracağı yankı, yaratacağı etki ve kışkırtacağı yeni fikirler, yöntemler, teknolojiler, ilham vereceği başka projeler, benzer projelere diğer gençleri teşvik edecek oluşu... düşünmesi bile insanın tüylerini diken diken ediyor.

Ayrıntılı haber için Bilim ve Teknik dergisinin Haziran sayısını okuyabilirsiniz.

Görüşler

0
larweda
Aklıma direk bir ara internette dolaşan Türkler uzaya gitse neler olur şeklindeki geyik mail'ler geldi, hani `Mahmut abi, mekiğin karbüratörü meme yapmış, kaputu bi açıver de ben dışardan bi bakıverem` şeklinde muhabbetlerin olduğu..


Şaka bir yana, bu deneme de ilk türk arabası (adını hatırlamıyorum, ama 30-40 sene önceki hikayeydi) gibi olmaz umarım.
0
anonim
Bugün Türkler kendileri orjinal araba üretmiyorlar ama bunu yapmak dışında her şeyi yapıyorlar ;-)

Belki 10-15 yıl sonra vızır vızır kendi roketlerimizi yolluyor olamayabiliriz ama bu tip projelerin getireceği vizyonlar, insanlarda açacağı ufuklar çok enteresan olabilir.

Söz konusu projeler çok farklı alanlardaki çok farklı insanlara ihtiyaç duyuyor: yazılımcılar, makina mühendisleri, elektronikçiler, haberleşmeciler, malzeme bilimciler, kimyagerler, vs. Ayrıca bu tip bir projeyi gerçekleştirirken o esnada pek çok yöntem, teknoloji geliştirilebilir, patentler alınabilir falan. Bu bile heyecanlanmak için yeterli.

Tabii bu proje hedefine varırsa, Avrupa'da ve dünyanın geri kalanındaki haberler konusu apayrı bir konu. Ayrıca Türk gazeteleri bunu nasıl verirdi bunu da merak ediyorum ;-)

Çok daha önemli bir nokta da şu: O roket havaya fırladığı anda düşse dahi, bu başarısızlık bile büyük bir başarı olacaktır, IBM'den Thomas Watson'ın şu sözünü hatırlayalım: Başarılı olmak istiyorsanız hata oranınızı iki katınıza çıkarın.
0
anonim
aslında siyasetten hiç anlamam ama gönüllü insanların yürüttüğü bir projede bize roket, moket satan ülkelerin projeyi çaktırmadan durdurun yoksa yardım etmeyiz gibi yaptırımları olmaz herhalde.
0
cadas
Bu kadar disa bagimli bir ulkenin kendi roketini uzaya firlatmasi... Hmmm...

Sponsorlar kim olur acaba?

Bir Turk Genci'nin NASA'ya gidip calismasiyla yine bir Turk Genci'nin Turkiye'de bir grup kurup uzayla ilgili calisma yapmasi arasinda, bu kadar Amerika bagimlisi bir ulke icin bir fark goremiyorum. Ayni derecede gururlandirdim.

Acikcasi Turkler Uzay'da gibi birsey beni cok heyecanlandirmayacak da. Bu bir bakima Futbol'da Dunya Kupasini aldik gibi olacaktir.
0
anonim
Biraz gec yorum ekliyoruz ama...

Futbol basarisi ile pek baglanti kuramadim.. Afrika yamyamlarida mac kazaniyor simdi. ATA-1 projesi, yan teknolojiler icin fitilleyici bir ortam olusturacak. Ortada bir hedef olunca, o hedefi gerceklestirmek icin yazilimcilar, makina muhesndisleri pratik dusunup, uygulamaya elverisli teknikleri gelistirecekler. NASA''da turk calismasi ile ayni sey olurmu? NASA''da yaptigin NASA''da kalir! Kimse zaten Turklerin basarili olup olmayacagini tartismiyor. O kac kere ispatlandi zaten. Istedigimiz, Turk topraklarinda kendi idare yeteneklerimizi kullanarak kendimiz bu projeyi basaracakmiyiz.

Ayrica, bu proje bilimin Turkcelestirilmesinde yararli olacak bence.

Saygilar,






0
anonim
Durun hele bir hayırlısıyla ANKA-1 'i (ITU'nun bir turlu uctugunu goremedigimiz helikopteridir bilmeyenler için) bir ucursaydık yahu bu ne acele once yerden bir 500 m havalanın sonra 500 km dusunursunuz degil mi ama.
Gencleri tesvik, yeni fikirler tamam ama eh helikopter alanında yapacak yenilik yok muymuş? Once eldeki isleri bir bitirsek daha iyi olur.
0
FZ
Helikopter o kadar gaza getirici değil ;-) Roket daha çok gaza getirici :) Olayımız gaz!

Bu arada ben 1994 yılında İTÜ'ye kayıt için gittiğimde, şimdiki Literatür kitapçısının olduğu salonda bir tane acayip şirim, tombik bişi vardı, balona benziyordu, sonra öğrendim ki bir helikopter prototipi imiş. Biraz terkedilmiş bir görüntü çiziyor bu bakımdan hüzün uyandırıyordu bende. ANKA-1 o muydu acaba?
0
anonim
Evet o ANKA-1 idi sonra cila atildi kendisine Turk bayragi motifi ile suslendi, ama simdi ne olmustur akibeti mechul, google'da ve itu sayfasinda yapilan aramalardan cikmadi kendisi

gaz konusunda kesin haklisin tum karamsarlimiza ragmen elimizden birsey gelirse yapmak boynumuzun borcu o ayri ;)
0
anonim
Turk gibi basla Alman gibi devam et Ingiliz gibi bitir diye bir atasozu var mi yoksa ben simdi mi uydurdum :)
0
anonim
Bir uzay mühendisi olarak hem şaşırdım hem de sevindim. Böylesi devasa bir projeye 4-5 kişi bile olsa gençlerin girişmesi, düşünce bazında bile olsa cesaret etmesi son derece güzel. Proje sunumlarında kulaklarına gelen fısıltıları, gülüşmeleri gayet iyi biliyorum. Oysaki okuldayken ''robot yapıcaz'' dediğimizde bize gülenler, alkışı en önde almak için birbirlerini paralıyorlardı. Ardından ''uydu fırlatabiliriz'' teklifimize bir taraflarıyla gülenler de aynı kişilerdi. Yazıkki adam olamayan bilimcilerimiz hayatımızı kirleten bir başka etmen olarak tarihimizde yerlerini alıyorlar. Tek umudum gençlerin okul/üniversite denen beladan sıyrılıp hayalleri ve cesaretleri ile projelerine girişmeleri. Eğer böylesi gençlerimiz varsa bilsinlerki onlar gibi pek çok dostları aynı ateş ve inançla hep yanlarında olacaklar. Ummadıkları destekleri ummadıkları yerlerden ummadıkları zamanda alacaklar. Yüreğiniz açık olsun arkadaşlar.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Başından sonuna kadar gözlemlenen ilk SuperNova

conan

Bir supernova patlamasının başından sonuna görüntülenmesi gerçekten de bilim adamları için görsel bir ziyafet olsa gerek. San Diego Üniversitesi ve Weizmann Bilim enstitüsü bilim adamları dünya üzerinde bu olayı ilk defa görüntüleyen ekip olarak bu zevki derinden tatmayı başardılar :)

Yaklaşık 50 güneş büyüklüğündeki bu supernova'nin patlaması ve içe çöküşünü bu ayki Nature dergisinde yayınlayan ekip, patlamanın ilk anından kara delik oluşumuna kadarki görüntüleri elde ederek bir ilke imza attılar.

Daha fazla bilgi icin:
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090323092717.htm
http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrenfull/nature07934.html (Parali kayit gerektiriyor)

Linux ile Mars´a Yolculuğa Çıkalım!

ckaptan

www.mandrakelinux.com'daki bir haber sayesinde Nasa'nın kullandığı Maestro yazılımının kamuya açık sürümünü indirdim. mars.telascience.org adresinden indirilebilen ve tamamiyle Java ile yazılmış olan bu yazılım sayesinde Spirit'in Mars'a inişine dair fotoğrafları bazıları 3 boyutlu olmak üzere izleme şansına sahip olabiliyor ve bu insanlık açısından oldukça önemli yolculuğa ait fotoğrafları Linux masaüstümüzden izleyebiliyoruz.

Yeni Türk Uydusu: RASAT

FZ

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), teknoloji transferiyle ürettiği BİLSAT uydusunun ardından, büyük oranda Türkiye'de yapılacak 'RASAT' uydusu için çalışmalara başladı. TÜBİTAK Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Araştırma Enstitüsü (BİLTEN) Müdür vekili Uğur Leloğlu, RASAT'ın yüzde 80 yerli üretim olacağını belirterek şöyle konuştu: "Üretim ODTÜ Kampüsü'ndeki BİLTEN laboratuvarlarında gerçekleştiriliyor. BİLSAT 12 metre ve 26 metre çözünürlükte dört bantlı kameralar taşıyor. RASAT ise daha yetenekli olacak. RASAT 5 ile 8 metre çözünürlükte görüntü toplayabilecek" dedi.

Yeni uydunun yurtdışından istenen modüllerinin gelmeye başladığını belirten Leloğlu, "Yerli modül üretimine de başlandı. Uydunun hızlı haberleşme sistemi, lityum pil modülü, gelişmiş kamera sistemi BİLTEN'de üretilecek. Modüller denendikten sonra isteyen ülkelere satabilecek" dedi. RASAT uydusunun 5 ila 8 milyon dolara mal olacağı hesaplandı. Leloğlu, yeni uyduda çözünürlüğün yüksek olmasıyla BİLSAT uydusu aracılığıyla görülemeyen pek çok ayrıntının artık görülebileceğini anlattı.

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/veriler/2004/10/09/haber_130629.php

Uzaylılara iPod reklamı

cbc

Apple, ürünlerinin kalitesinin dünya standardını aştığını farketmiş olacak ki uzaylılar için reklam yapmaya karar vermiş ve devasa bir iPod inşa etmiş.

Haberin devamında reklamın ve haber kaynağının linkini bulacaksınız.

Astronot Olamadım Diye Üzülmeyin! ;-)

FZ

Bugün görevim ekip üyelerimle uzay mekiğini emniyetle yörüngeye oturtmak. Uzay yürüyüşünü ve gerekli bilimsel deneyleri tamamlamak için zorluklarla mücadele etmemiz gerekecek. Yarın tasarladığımız Mars kolonisini diğer takımlara sunmak için hazırlanmalıyız. Meraklanmayın, bir başka bilimkurgu rüyasından uyandırılmam gerekmiyor. İzmir'deki Uzay Kampı öğrencileri için bu gerçek hayat.

Öğrencilerin fen bilimleri ve teknoloji konularına ilgilerini geliştirmek amacıyla kurulmuş Türkiye Uzay Kampı. İlginç bir kuruluş öyküsü var. Ege Serbest Bölgesi'nin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Kaya Tuncer çocuklar için bir şeyler yapmak istediğine karar verince yakın dostu ve eski NASA görevlisi, Apollo Proje Mühendisi İsmail Akbay uzay kampları hakkında kendisine bilgi vermiş. Böylece dört sene önce Amerika'dan getirilen eğitim amaçlı son teknoloji ürünü cihazlarla donatılmış Ortadoğu, Güney Avrupa ve Türkiye'nin ilk ve tek uzay kampı İzmir'de öğrencilere açılmış. Talebin beklenenin altında olması üzerine Tuncer'in desteği ile iki yıl önce bir burs programı eklenmiş ve bu amaçla ABD'de Uzay Eğitimi ile Küresel Dostluk (Global Friendship Through Space Education) adlı bir vakıf kurulmuş, kamp bütün dünya gençlerine açılmış. Bu sene 15 ülkeden 850'yi aşkın öğrenci katılıyormuş kampın sunduğu programlara. Amaç kamp aracılığıyla gençler arasında uluslararası dostluklar geliştirmek.

Haberin devamı: http://www.radikal.com.tr/ek_haber.php?ek=cts&haberno=3675&tarih=12/08/2004&ek_tarihi=07/08/2004