Kutup noktasının doğusu bulundu!

0
gismo
ntvmsnbc'nin büyük keşfi. ntvmsnbc'de yer alan bu habere göre "Mars’ın coğrafi olarak güney kutup noktasında kar yağışı oluşmuyor. Buzullar coğrafi kutup noktasının 150 km doğusunda yer alıyor. Kutup bölgesindeki iki ayrı klimanın etkisiyle, buz kütlesi coğrafi kutup noktasından doğuya doğru kayıyor."

Şimdi ben de sormak istiyorum. Kutup noktası güney ya da kuzey farketmez, tek bir noktadır. Doğu, kutup noktasından farklı bir noktada güneşin doğduğu yöndür. Eğer kutup noktasındaysanız bir doğudan söz edilemez. Orada artık her yön güneydir.
Bu ntvmsnbc'nin ilk bilimsel dil yâresi değil. Aklımda kalan diğer örnekse güneşin ağırlığı. Ağırlık herhangi bir cismin dünya ile kütle çekiminden ortaya çıkan kuvvettir. Yani F = m x g (kuvvet=kütle X yerçekim ivmesi). Ağırlık, dünya üzerinde bulunduğunuz yere göre değişir; Everestin tepesindeki ağırlığınızla deniz seviyesindeki ağırlığınız aynı değildir. Güneşin ağırlığından değil, kütlesinden bahsedilebilir.

Görüşler

0
jai
"kutup noktasının doğusu" mu? valla ayıp...
0
bio
NTVMSNBC'nin bilimsel hatası yok, belki kötü bir Türkçe denilebilir. Bu tamamen keyfi bir isimlendirmeden kaynaklanıyor. Nasıl Dünya'da Greenwich'in doğusuna "doğu", batısına "batı" deniyorsa; Mars üzerinde de böyle bir çizgi var. Yani gezegen doğal ekvatordan güney ve kuzey yarımküre diye bölündüğü gibi, keyfi bir düzlemle doğu ve batı yarımküre diye de bölünüyor. Haberde bahsedilen "doğu" da aslında iklimsel kutup noktasının, coğrafi kutup noktasından doğu yarımküre tarafına kaymasını kastediyor.

Benzer şekilde iklimsel güney kutup da güney kutuptan batı yarımküreye kaymış:

http://www.allheadlinenews.com/articles/2232508574 [www.allheadlinenews.com]

"The eastern hemisphere of the south pole region gets very little snow, and clear ice forms over the Martian soil there," Colaprete said.
0
FZ
NTVMSNBC'nin bilimsel hatası yok.

Var.

Bu tamamen keyfi bir isimlendirmeden kaynaklanıyor. Nasıl Dünya'da Greenwich'in doğusuna "doğu", batısına "batı" deniyorsa; Mars üzerinde de böyle bir çizgi var. Yani gezegen doğal ekvatordan güney ve kuzey yarımküre diye bölündüğü gibi, keyfi bir düzlemle doğu ve batı yarımküre diye de bölünüyor. Haberde bahsedilen "doğu" da aslında iklimsel kutup noktasının, coğrafi kutup noktasından doğu yarımküre tarafına kaymasını kastediyor.

Yukarıda da belirtildiği gibi bir çizginin bir eksenin doğusu, batısı vs. olabilir. Greenwich noktasının doğusundan ya da batısından değil Greenwich noktasından geçen boylamın doğusundan ya da batısından bahsederiz. Yani bir noktadan (kutup noktası olmayan bir nokta) geçen bir hat referans alınıp ona göre doğu ya da batı denmesi söz konusu. Dolayısı ile kutup noktasının batısı ya da doğusu diye bir şey söylemek yanlış.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Özgür yazılımı anlamaya daha çok yolumuz var!

fkoksal

Bugün gözüme bir blog girdisi takıldı. Blog sahibi "Açık kaynak" hakkında bilgi vermek istemiş. Yazının bir bölümünü paylaşmak istedim.

...Açık Kaynak yazılımların diğer bir ortak özelliği de ücretsiz dağıtılmasıdır. İlk açık kaynaklı yazılım 1998 yılında Netscape tarafından yayınlanan Navigator‘dür ve Mozilla adı altında lisanslanıp dağıtılmaya başlanmıştır...

Buradan buyrun

Konuşan Solucan ( Proudly Turk :) )

anonim

Dünyanın ilk konuşan virüsü bir türk tarafından yazıldı. news.com'un haberine göre Microsoft Speech Engine'i kullanan virüs Windows XP bilgisayarlarda açılış müziğinin hemen ardından devreye girerek şöyle konuşuyor;

"How are you. I am back. My name is Mr. Hamsi. I am seeing you. Haaaaaaaa. You must come to Turkey. I am cleaning your computer. 5. 4. 3. 2. 1. 0. Gule gule."

Buradan Karadenizli bir vatandaşımız tarafından yazıldığı tahmin edilen Amus solucanı hakkında F-Secure'dan virüs araştırma direktörü Mikko Hypponen'ın yorumu şöyle "Bu konuştuğunu gördüğüm tek solucan ancak çok gelişmiş olduğunu söyleyemeyeceğim çünkü Visual Basic'de yazılmış"

Yaşamın Kıyısından...

parsifal

Yatağıma yatarken dedim ki: "Hadi bir de şu TV'yi açayım, seyrede seyrede uyurum. Son 1 saattir yatakta kıvranıyorum.
En sonunda dayanadım. Buyrun...

ATV'de bir program, Yaşamın Kıyısından, anladığım kadarıyla Beyoğlu civarlarında gece turlarına çıkıp ilginç haber yakalamaya çalışıyorlar.
Kavga çıkaranlar, sarhoş olanlar, polis, hastane vs. Beyoğlu ve civarında yaşayanlar için günlük görüntüler(hele birde kuş bakışı ise)...
Neyse programın sonunda Internet bölümü var.
Bu bölümde bir çoklarımızın postalarına gelen ilginç, komik vb. mpeg'ler mevcut.
İşte sigorta bu noktada atıyor...

Gwins

darkhunter

Az önce ofise gelen bir paket ile irkildim!

Bir arkadaşımın yılbaşı hediyesi elime henüz ulaştı. Ben şöyle birşey beklerken, kendisi bana bunu göndermeyi uygun bulmuş :)

"Güzelim Tux'u ne hale getirmişler, acaba M$'in parmağı var mı bu işte?" diye düşünürken paketten çıkan ThinkGeek broşürü herşeyi aydınlattı. Şu adreste ayrıntılı olarak inceleyebileceğiniz bu maskotlar 7.99$'dan satılıyor.

Eğlenceli bir dekorasyon nesnesi yada hediye arayanlara duyurulur :)

Komik Pencereler

sametc

Artık GNU/Linux kullanıyorsunuz ama o eski mavi ekranlı anlamsız hatalarıyla dolu windows işletim sisteminizi de arada bir yad etmek istiyor, o günleri hatırlamak istiyorsunuz. İşte size çok güzel bir adres: http://www.deanliou.com/WinRG/winrg.htm

Fazla bir şey söylemeye gerek yok gidin görun. ;)