Linux Kullanılabilirlik Raporu

0
anonim
Birine Linux'a geçmesini önerdiğinizde alacağınız ilk cevap muhtemelen "Ama kullanması çok zor değil mi?" olababilir. Bilgisayarla fazla ilgili olduğumuz ve teknoloji kullanımı konusunda çabuk uyum sağlayabildiğimiz için Windows kullanmaya alışmış bir kişinin Linux'a geçmekte yaşayacağı problemleri gözardı mı ediyoruz? Eğer "Özgür Yazılım" kavramının yaygınlaşmasını biraz olsun önemsiyorsak bunun için masüstü kullanımda çoğunluğun Linux'a geçmesi gereğini inkar edemeyiz. Bunun "İsteyen kalsın kardeşim Windows'da sürünsün, kimse Windows'da yaptıklarının karşılığını Linux'da aramasın, burası Linux yok öyle!" tavrıyla gerçekleşmeyeceği kesin. Bu durumda Windows ve Linux'un masaüstü kullanılabilirliğini, ciddi ve objektif olarak karşılaştırıp avantaj ve dezavantajların belirlenmesi ve Linux masaüstü çalışmalarının bu yönde sürdürülmesi gerekiyor.

Relevantive adlı bir Alman firması Linux'a geçişler konusunda oldukça ayrıntılı bir kullanılabilirlik raporu hazırlamış.
Rapor temel olarak Linux üzerindeki masaüstü uygulamalarının şirketler ve kullanıcılar için kullanılabilirliğini temel alıyor. 80 kişilik bir denek grubu üzerinde gerçekleştirilen araştırmanın temel sonucuçları şunlar:
- Linux yüklü bir sistemin masaüstü uygulamarı konusundaki kullanılabilirliği Windows XP ye hemen hemen eşit.
- İşlem zamanı olarak Windows un sadece biraz gerisinde olan Linux, bir çok uygulamada kolaylık ve hız yönünden Windows'a eşit veya daha üst bir performans sergileyebiliyor.
-Daha önemlisi denekler Linux kullanmayı eğlenceli buluyor ve bir hafta gibi bir süre içinde eski sistemlerindeki hakimiyet seviyelerine ulaşabiliyorlar.
-Linux/Kde'nin sağladığı yüksek özelleştirelebilirlik kullanıcıların Linux'a oldukça pozitif yaklaşmalarına sebep oluyor.

Çalışma bu umut verici sonuçların yanı sıra Linux'un masaüstündeki kullanımı konusunda bazı önemli problemleri de ortaya koyuyor. Bunların başında programların ve arayüzlerin anlatım konusundaki zayıflığı geliyor. Bunun yanında menülerin ve arayüzlerin yeterince açık olmaması ve sistemin kendi desteğinin kısmen yetersiz veya yeterince açık bir anlatıma sahip olmaması geçişte yaşanan diğer önemli problem olarak ortaya konuyor.

Görüşler

0
Nightwalker
" olababilir = olacaktır " yazım hatasından dolayı özür dilerim
0
caglar_onur
Raporu şimdi indirmeye başladım yani henüz okumadım ama bu ne demek yaw?

>İşlem zamanı olarak Windows un sadece biraz
>gerisinde olan Linux, bir çok uygulamada kolaylık
>ve hız yönünden Windows'a eşit veya daha üst
>bir performans sergileyebiliyor.

0
caglar_onur
Çözdüm :)

İşlem Zamanı = Test edilen kullanıcıların test konusunu bitirmek için harcadıkları zaman yani kullanıcıların beceriksizliği :) ( şaka şaka )
0
Nightwalker
Bütün raporu indirmeden önce özetine bakarsan sondan bir önceki paragrafta bulabilirsin ifadeyi.
Ve bu şu demek: Genel performansta toplam işlem zamanı yönünden windowsun biraz gerisinde kalan linux.
Tek tek uygulamalar göz önüne alınınca bazı uygulamarda win i geçebiliyor veya bir çoğunda eşit performans sergiliyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

SCO hikayesinin sonu

sundance

Federal mahkeme, uzun bir süredir devam eden "SCO'nun Unix haklarına sahip olması ve Linux kodunda bu hakların bir kısmının izinsiz olmasına dair (aslına bakarsanız olabileceğine dair, çünkü SCO davanın başından beri bir kanıt sunamamıştı) davada önemli bir karar verdi.

Unix'in hakları hiçbir zaman Novel tarafından SCO'ya devredilmemiş! Dahası SCO bu konuda bugüne kadar yasadışı olarak elde ettiği gelirlerin %95'ini Novel'e devretmek durumunda.

Düzenli İfadeler ve Kullanım Alanları Semineri

caglar_onur

Linux Kullanıcıları Derneği, 2 Haziran 2004 Çarşamba günü Ankara'da bir seminer düzenliyor. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kırmızı Salon'unun ev sahipliği yapacağı seminerde, karmaşık metin işleme ihtiyaçları için biçilmiş kaftan olan düzenli ifadelerin (ing. regular expressions) ne olduğu, nasıl kullanıldığı, nelerle kullanıldığı gibi sorulara yanıt verilmeye çalışılacaktır. Seminerde bir verinin evirip çevirilerek bambaşka bir biçime sokulması ve başka amaçlarla kullanılması, yoğun verinin içinden sadece ihtiyaç duyulan bilginin alınması, verinin kullanıcı tarafından yanlış biçimde verilmesinin önlenmesi ayrıntılı olarak örneklenecektir. Seminere katılan izleyicilerin düzenli ifade yazma becerilerinin arttırılması ve günlük hayatta düzenli ifadelerden faydalanmaları hedeflenmektedir.

Linux How To: Videolu Belgeler

talat

GNU/Linux altında HOW-TO belgelerinin çokluğu ve bunların başarısı hepimiz tarafından biliniyor. Ben de bu "HOW-TO" belgelerine farklı bir yaklaşımla, video formatında belgeleme gibi bir çalışma yapmayı planlıyorum. Çalışmamımın ilk denemeleri Linux Video Öğrenme.

Vector 3.0 çıktı

anonim

DistroWatch'un haberine göre Vector Linux 3.0 versiyonu cikti. Bu versiyonda önemli yenilikler var. Tamamen Slackware tabanlı hale getirilen dağıtımda ayrıca Slackware'in paket araçları pkgtools da bulunuyor. Bu sayede Slackware için olan her paketi (ve update'leri) yükleyebilirsiniz. Ayrica LSB uyumlu ve versiyon 2.5'a göre sadece 20MB daha büyük !

Matrix de UNIX Kullanıyor!

sundance

Evet, yanlış okumadınız, bahsettiğimiz Neo'nun kral olduğu Matrix evreni. Linux Security.com'da yeralan haberde, Trinity'nin bir sistemi kırmak için bir Unix terminalden nmap ve ssh v1 kullandığı gözüküyor

Nmap'i bir filmde göreceğimi tahmin etmezdim açıkcası :) Tabi ssh v1'ın ortadan kalkalı bir müddet olması ve Matrix'in güvenlik listelerini takip etmeyip, script kiddielere davetiye çıkartması üzücü :)