Linux on CD - 2:Knoppix

0
sundance
Yaklaşık bir hafta kadar önce şu anda ismini hatırlayamadığım ;) bir Linux dağıtımını tanıtmıştım. Bunun üzerine hain Linux meraklılarından m1a2, Debian tabanlı Knoppix linkini göndermişti yorumlara.

Knoppix'de CoolLinux gibi CD üstünde kurulu bir dağıtım. Çalıştırmak için harddiske kurmanıza gerek yok Knoppix ile CoolLinux arasındaki benzerlik sanırım burada bitiyor. Zira Knoppix 700Mb sıkıştırılmış program içermekte. Ve bu programlar arasında kesinlikle yok yok...
Dahası, Knopix o kadar hızlı kendini konfigüre ediyor makinanızdaki herbirşeyi tanıyor ki şaşırıyorsunuz.

Bende resmen hiçbir tuşa dokunmadan kabloneti tanıyıp bağlandı, X-Windowsu konfigüre etti, KDE'i açtı. Tek yapmam gereken aynı windowsdaki gibi aşağıdan KDE ayarlarından Türkçe'yi seçmek oldu ve Türkçe desteği de canavar gibi çalışıyor.

Bu vesileyle KDE 3.0 ve Konqueror'ı da deneme fırsatı bulmuş oldum. İkisi de gayet iyi ;) (bu haberi adet olduğu üzere bu CD'den yazıyorum) Opera'nın türkçe submit sorunu bile yok burada.

Yaklaşık olarak CoolLinux'un üç katı kadar yazılım içeren KNOPPIX tam anlamıyla inanılmaz bir dağıtım. Güvenlik açısından da fena gözükmüyor, herşeyden önce sistem root olarak açılmıyor, inetd kapalı vs.

Açıkcası anlat anlat bitmez, iyisi mi en kısa zamanda indirip kullanın, yanınızda laptop taşımaktan bile iyi bir çözüm bu :)

M1A2'e not, yazıyı düzenliyoruz, bugün yayına giremeyebilir, panik olma, kalbimizdesin ;)

Görüşler

0
anonim
E peki nerden bulcez bu CD'yi?
0
anonim
0
anonim
nvn
0
anonim
nereden bulacaz bu CD yi
0
FZ
PCWorld Kasım sayısını alırsanız derginin içinde Knoppix CD'si de çıkıyor.
0
anonim
Dün çektim ve denedim, bulup çıkaran, bizi haberdar eden arkadaşa sonsuz teşekkürler ve saygılar.
Bu tarz RunOnCD versiyon LNX dağıtımları ve Specialized dağıtımlarla ilgileniyorum ( sadece firewall, sadece web mail, sadece DNS...vs olabilen ve management arayüzü olarak bir web console kullanan dağıtımlar)
bildiğiniz, kullandığınız..önerileriniz.
...sevgiyle kalın
0
anonim
Valla güzel bir ürün ama Türkçe bende dediğiniz gibi problemsiz çalışmadı. Daha doğrusu tamam menüler vs. Türkçe oldu ama klavye bir türlü Türkçe'ye dönmedi garip karakterler basıyor, KDE çalışmadan önce sistem açılırken Trk Latin5 falan seçtim expert modda o da pek başarılı olmadı, sizin tam olarak ne yaptığınızı öğrenebilir miyim?
0
anonim
Merhaba öncelikle PcWorld dergisine böyle bir cd verdiği için çok teşekkür ederim.Dergiyi dün aldım ve hemen gelip kuruluma başladım ama nedense dergide yazılanlar bana pek öğretici gelmedi bende kendi kendime bir yöntem deendim ve oldu:=)

Öncelikte sisteminden bahsedeyim
işlemci=Amd athlon 800 mhz
Ram:128 sdr
Hdd=15 gb c ve d olarak ikiye böldüm

Neyce C sürücüsünde WinME kurulu D ise yedek olarak kullanıyorum.Nedense bana Knoppix i Cd den çalıştırmak pek uygun gelmedi sanırım benim cd-rom da biraz yavaş.Neyse bende Hdd ye yüklemeye karar verdim ama dergide yazılan komutları bir türlü yapamadım.Bende tüm cd deki bilgileri D sürücümün içine kopyaladım:Gerçi nasıl boot edeceğimi bilmiyodum Derken KNOPPİX klasörü içindeki mkfloppy.exe isimli dosya gözüme çarptı çalıştırınca diskete kopyalamam gerektiğini söyleyen bir uyarı çıktı boş bir disket takıp yaptım daha sonra bilgisayara restart attım ve o disketle başlattım çalıştı ilk defa Linux kurdum ve çok mutluyum.Gerçi hala bazı problemler var ama onlarıda çözerim yakında.Daha sonra Açılışta KDE ile başladım klavye ve diğer ayarları yaptım türkçeye çevirdim büyük bir çoğunluğunu?
SOnra KNOPPİX menüsünden ayarları boot yaptığım diskete kaydettim.Sonra tekrar restart yaptım boot ekranı gelincede knoppix floppyconfig komutu ile başlattım ve tamamen türkçe şekilde açıldı...


Ama bazı sorularım var umarım birileri yanıtlar.

1.Bir bölümde root parolası istiyor.Parola nedir bilen varmı acaba?
2.Ben pencere yöneticileri ile başlatamadım bir türlü mesela fluxbox u yada gnome yi hiç açamadım

Umarım bu yazdıklarım birilerinin işine yarar ve umarım sorunlarımı bir cevap verir...
saygılarımla

TheNorth
thenorth@mynet.com
0
FZ
Hacker sözcüğünü böyle insanlar için kullanmayı seviyorum ben! Yanlışsam yanlışsın deyin (değilsem susun :-P
0
sundance
Valla öncelikle elinize sağlık, süper yapmışsınız :)

Problemlere gelince. Bildiğim kadarıyla knoppixin root passwordu yok. Root gerektiren bir mevzu için gidip rootshell'den girmeniz gerekmekte. Bu güvenlik açısından da daha faydalı, çünkü tavsiye edilen pratik programları mecbur kalmadıkça (kalındığında ise sadece geçici olarak) root kullanmamak. Ama harddiske kurduysanız sistemi, passwordü kendiniz tayin edebilirsiniz. rootshell'e girip passwd dediginizde size sorar, soyle uzuncana guzel bir sey girersiniz. Bundan sonra passwordunuz bu olur.

Fluxbox calistirmakla ilgili kucuk bir sorun var. Bu yuzden soyle bir yontem izlemeniz gerekiyor (halbuki dergide anlatmistim bunu ?)

knoppix acildiginda /home/knoppix altında bir tane
.xinitrc dosyası oluşturun
ve bunun içinde exec fluxbox yazıp kaydedin

echo exec fluxbox > /home/knoppix/.xinitrc

komutu da bu dosyayı oluşturup içine exec fluxbox yazar

Bundan sonra artık makinayı açtığınızda fluxbox açılması lazım.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Cisco da ''Masaüstünde Linux'' dedi

sundance

Slashdot'da yer alan habere göre Cisco IT halihazırda şirket bünyesindeki 2000'den fazla masaüstü bilgisayarı Linux'a geçirmiş, önümüzdeki dönemlerde de başta laptoplar olmak üzere büyük ölçüde Linux'a geçmeyi planlıyorlarmış.

Bu geçişte temel sebebin, lisans maliyetleri değil destek maliyetleri olduğu belirtilmiş ve bir Windows admini ortalama 40 Windows PC'e destek verebilirken, bir Linux admininin 200 ila 400 arası Linux PC'e destek verebildiği belirtilmiş.

Linux'un toplam sahip olma maliyeti daha pahalı, çünkü Linux adminleri daha çok para istiyor, diyenlere duyrulur.

Linux Çekirdek Performans Projesi

Soulblighter

Bir süre önce Linux'un 2.6 çekirdeğinde, 2.4 çekirdeğine göre büyük performans kayıpları olduğu yolunda haberler dolaşıyordu. Hatta 2.6 çekirdeğinin kendi iç sürümleri arasında bile 10%'a varan ciddi performans farklılıkları olduğu da belirtilmişti.

Adım adım Linux'a geçiş

sundance

Niyam.com'da yayınlanan bu makale yedi aşamada GNU/Linux sistemlere geçmeyi ve mevcut gündelik işlerinizi orda gerçekleştirmeyi anlatıyor.

E-Lapis Dergisinin 2. Sayısı Çıktı

anonim

Bundan 1.5 ay önce, 1 Nisan 2005 tarihinde e-Lapis dergimizin ilk sayısını duyurmuştuk. Nasıl yaparız, becerirmiyiz, acaba olacak mı gibi sorular kafamızda dolanırken, hazırlıklara başlayıp 19 Mayıs'a 2. sayımızı yetiştirmeyi başardık.

Bu 2. sayımızı dolu dolu hazırlamaya çalıştık. Umarım severek okur ve destek verirsiniz.

İkinci sayımızdaki konu başlıkları:

SCO Dünyaya karşı!

sundance

SCO'nun Linux kodunun içinde binlerce satırlık Unix kodu olduğuna dair iddiası, 18 Ağustos'da yaptığı sunumla yeni bir boyut kazandı.

Eric Raymond'un konu hakkındaki detaylı analizi, enteresan meselelere değiniyor okumakta fayda var;
1)Alıntı yapılan kod i386 mimarisine değil, ia64 portuna ait
2)IBM'den değil SGI'dan gelmiş
3)2.4.19'da kernele girmiş 2.5'de çıkartılmış