linux üzerindeki php ile mssql 2000(veya 7.0 veya 6.5...)e bağlanmak istersek

0
roots
İlla da MySQL kullanacak değilsiniz ya, roots kardeşimiz bize PHP connectivity konusunda bir tecrübesini aktarmış.

Allah oldurmasın ama bir gün icap ederde başınız sıkışırsa ve siz mssql 2000'e linux üzerinde çalışan bir webserverdan php ile bağlanmak zorunda kalırsanız aşağıdakiler sanırım işinize yarayacaktır.

http://www.freetds.com'dan güncel tds sürümünü çekelim. RPM çekebilirsiniz kolay çözüm olarak. Ben tgz olarak indirdim ve...
./configure --prefix=/freetds --with-tdsver=7.0 --enable-msddlib make;make install

ile kurdum.

Daha sonra

export SYBASE=/freetds

şeklinde SYBASE libleri için freetds dizinini set ederek doğruca php source dizinimize yollandım.

php derlemesi sırasında ihtiyacınız olan diğer parametreler yanında --with-sybase-ct=/freetds olarak girdiğimizde php mssql ve sybase ilgili gereken libleri yükleyecek ve ilgili fonksiyonları açacaktır.

Bu arada ld.so.conf'umuz içerisine de /freetds/lib'i eklemeyi ve ldconfig'lemeyi unutmamız gerekiyor bu derleme sırasında...

Php ile birlikte artık kullanım şeklinize göre apache'yi de yeniden derlemeniz gerekebilir(ben so kullanıyordum düz restart yeterli oldu)

freeTDS'i kurduktan sonra çalışır mı acaba diye merak edenler olursa tds içerisinde tsql adında bir binary mevcut.

tsql -S 192.168.1.2:1433 -U sqlusername -P password

şeklinde bir komut ile gerçekten çalışırlılığını test edebilirsiniz.

Bağlantı hatası veya sql sunucudan gelecek başka hataları ayıklamanızda yardımcı olabilir.

Bu arada sağda solda php içerisinden mssql'e baglanabilmek için sybase standart sql server çekilmelidir, hatta kurulmalıdır ekstradan sybase tds çekilmelidir ayarlanmalıdır gibi saçma sapan yorumlar veya yöntemler görürseniz sakın ola inanmayın kanmayın aldanmayın.

FreeTDS bu konudaki ihtiyaçlarınızı sorunsuz olarak karşılayacaktır.

(not1: halen toplamda 2 milyon kayıt bulunan, günde 10 milyon kadar access sağlanan bir mssql sunucusuna ortalama 40 bin civarında uniq hit alan bir web sitesi arayüzünü linux üzerinde apache-php ve FreeTDS ile gayet mutlu bir şekilde çalıştırmaktayım)

(not2: FreeTDS'in sahibi bana bu mesajı yazmam için para vermedi. yani reklam değildir :))

PHP

İlgili Yazılar

PHP 5.2.1 Çıktı

Onur_Yerlikaya

PHP'de hareketlenmelerin ardından PHP Geliştirici takımı 5.2.1 versiyonunu bugün yayınladı. PHP 5.2.1'de bir çok güvenlik güncellemesi var ve şiddetle öneriyorlar geçmemiz için. Hafıza limiti başta açılmış durumda geliyor artık. str_replace() fonksiyonundaki olabilecek overflow hatası da giderilmiş. Genelde baktığımda bir çok overflow hatası gördüğüm değişiklikler var. Daha fazla ayrıntı isteyenler buraya tıklasın.

Symfony Projesinin Takım Kaptanı Fabien Potencier ile Röportaj

xYroN

php|architect ‘in php-podcast sitesinde Marcus Whitney tarafından yapılmış bir röportaja rastladım. Röportajdan Symfony ile ilgili pekçok bilgiyi almak ve geliştirici gözünden projeye bakışı değerlendirmek mümkün. Aşağıdaki linklerden dokümana ulaşabilirsiniz.

http://podcast.phparch.com/podcast/audio/20060210.mp3

PHP 5.2 Duyuruldu

Ono

* Zend Motoruna daha iyi ve verimli performans sağlayacak yeni bellek yönetimi.
* Giriş eklentisi varsayılan olarak eklendi.
* JSON eklentisi varsayılan olarak eklendi.
* Zip eklentisi artık zip dosyaları oluşturup editleyebiliyor.

PHP ile Güvenlik Odaklı Programlama

FZ

PHP Güvenlik Konsorsiyumu tarafından hazırlanmış olan PHP Security Guide, derli toplu şekilde PHP kullanan programcılara güvenlik odaklı programlamayı nasıl yapabileceklerini, dikkat edilmesi gereken şeyleri, saldırı yöntemlerini ve tedbirleri anlatıyor.

Nahoş sürprizlerle karşılaşmaktan hoşlanmayan programcıların başucu kaynaklarından biri olabilecek gibi görünen bu belge dileriz ilgili insanlar için faydalı olur, hatta Türkçeye çevrilse daha çok insan faydalanabilir.

Blog tutmanın GMail'cesi

abakana

Bu müthiş icadı yapan kişi Jonathan Hernandez. GMail' de "Starred" durumunda olan mesajlar Blog entrylerini onlara verilen cevaplarda yorumları oluşturuyor. Blog' un diger özellikleri ise, Gmail Label' lari kategoriler olarak değerlendirmesi, GMail davetiyesi olup olmadığını ve blog hesabının Gmailin yüzde kaçını kullandığını belirtmesi oalrak karşımıza çıkıyor.

Bu icadı denemek isteyenler burdan gerekli dosyaları indirip deneyebilir, yaşayan halini görmek isteyenler http://jaws.com.mx/gallina/gallina/index.xml adresini inceleyebilirler.

Editörün Notu: Google sessiz ve derinden evrensel bilgi işlem platformu olma yolunda ilerliyor. Amazon da benzer yolda. İnsan Tim O'Reilly haklı mı acaba diye düşünmeden edemiyor: http://tim.oreilly.com/opensource/paradigmshift_0504.html