Microsoft Java kullanmaya mahkum oldu

0
cazz
Sun Microsystems tarafından geliştirilen Java dilini kullanmaya `mahkum oldu`. Baltimore mahkemesi Frederick Motz, kararında, `kamu yararını göz önünde tutarak, Microsoft'u, ürünlerinde Java yazılım dilini kullanmaya mahkum ettiğini` bildirdi.

`Sun` firması, Microsoft aleyhine açtığı davada, `adı geçen şirketin, Windows işletim sisteminin dünyadaki bilgisayarların yüzde 90'ında kullanılmasından yararlanarak, kendilerine karşı haksız rekabette bulunduğunu` öne sürdü. Sun avukatları, `Microsoft'un ürünlerinde, Java'nın uyumsuz eski sürümlerini kullanarak haksız rekabet yaptığını` söylediler.Microsoft .net platformunu gelistirdikten sonra ürünlerinde Java'ya yer vermeyeceğini duyurmuştu.

Ancak bu davranış, davaya bakan yargıç Motz'u tatmin etmedi ve yargıç kararında `(.net) Java'dan daha üstün bir ürünse, zaten kendini kanıtlar ve piyasada hak ettiği yeri alır. Dolayısıyla Microsoft'un tekelciliğe başvurarak kendine haksız avantaj sağlamasına izin verilemez` dedi.

(bkz.Hurriyet ve CNET sagolsun ;-) ..)

Görüşler

0
elrond
Burası daha detaylı


Lafa bak ...Sun''''s most current Java runtime environment to be installed by default on any product containing .Net, including Windows XP...and Internet Explorer...

En basit cevap: anan güzel mi? Kardeşim sen kendin bilmiyorsun ki most current environment`ın ne! Adamlar işi gücü bırakacak sevgili SUN acaba bugün yeni ne virtual machine yazmış diye bakacak ve bunu ship edecek. Ne güzel yahu. 2 gün sonra Adobe'''' ta ulen MS; Acrobat`ı ship edecen benim için sen OS tekelisin yoksa döverim seni der artık. Yargıç biraz cahilmiş galiba bakalım ne olacak hayatımda gördüğüm en komik karar. Adam kendi virtualmachine` ini zaten ship ediyor manyak mı elalemin VM ini ship etsin? Çok isteyen gider download eder. Ayrıca ben user olarak makinamda SUN VM görmek istemiyorum. Bana tek getirisi problem. En basitinden her VM için her Java uygulaması için regional setting değiştirmekten kusacağım artık.

2. olarak şunu söylemek isterim dünya üzerinde SUN dışında SUN VM in default geldiği bir ürün yoktur. Ne Opera`da(Javasız 3 MB Javalı 12 MB :-))) gelir ne Netscape te. (Yeni jenerasyon hariç) Hatta bir ara Netscape SUN logosunu Help/About ekranından çıkarmıştır. Symantec JIT kullanmıştır. Bir ara 6.0, 6.2 RedHat lara Java kuracağım diye kan kusmuştum. Hata SunUltra bilmemnede CiscoWorks çalıştırmak için Java kuralım dedik hayatımız karardı el insaf yani.(Nedense Solaris te default gelmemişti Java. Denenen 100. VM de CiscoWorks çalıştı) Zaten MS in yeteri kadar stabilite sorunu var artık SUN-VM ile iyice suyu çıkar :-)

SUN avukatlarını kutlarım nasıl bir ajitasyon yaptılarsa iyi kandırmışlar yargıcı.


Son olarak CNET`e bağlanmaya üşenenlere:
The central issue in this case is who is responsible for the failure of Java, and it is clear to anyone in our industry that Sun is responsible for that failure, not Microsoft, said the group''''s president, Jonathan Zuck. Rather than take responsibility, they turn to the courts to pin the blame on others and force Microsoft to carry their product.




Savaşa hayır! Para için savaşa 2 kere hayır... Savaş insanlık suçudur.
0
elrond
Bir şey daha .NET ve Java yı karşılaştırmak nasıl bir zihniyettir; biri bir tablo yapıp sola .Net sağa Java yazarsa bu başlıkların altını nasıl doldurur ve nasıl bir karşılaştırma dökümanı çıkar ortaya. Bu nasıl bir kara cehalettir. Mesela Exchange.NET, Windows.Net server, Visula.J# .Net in java karşılıkları nedir. .NET bir konspettir, platformdur bunu bilmiyor mu bu adamlar. Çok enteresan.
0
elrond
erturk42 isimli yeni bir üyemiz olmuş. http://www.ziraat.web.tr.tc/ diye bir WEB sitesi PR ı yapmış gel görki:
VBS.Haptime@mm virusu koymuş siteye (muhtemelen bilmeden)tarla.htm file`ına bağlanamadım ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

M$ Linux Kasım 2003´te Geliyor

yuxel

Dün google'da yaptığım arama da www.mslinux.org adresini gördüğümde iki üç aydır gündemde olan M$-Linux birleşmesinin gerçekleşmesinin artık resmileştiğini gördüm. Kasım 2003 gibi piyasaya sürülmesi planlanan M$Linux 249.99$ gibi bir fiyatla satılacak. My Home ve My Configuration gibi yeniliklerle geleceği söylenen yeni dağıtımda Explorer'ın bi anlamda Linux versiyonu olduğunu düşündüğüm Xplorer ve yeni bi swap anlayışı olan intelliswap gibi yenilikler bulunacakmış. Apt-get benzeri bir paket yönetimi kullanacak olan M$Linux'un nereye kadar gideceği tartışılır (Bkz:Lindows) Yalnız şu açık ki Windows karşısındaki buzdağının ne kadar büyüdüğünün farkında .. MS'in linux çekirdeğini bu kadar serbest kullanabilmesi belki de linux felsefesini değiştirecek. Belki de linux GNU-GPL den uzaklaşmaya başlayacak.

Kaynak : www.mslinux.org

Editörün Yorumu: Çok eğlenceli, o yüzden bozmayayım dedim :)

Windows 95 10 Yaşında

sundance

10 yıl önce, 24 Ağustos 1995'de Şirket Windows 95'i büyük bir gala yemeği ile Windows 95'i duyurmuştu.

Opera'dan beş gün küçük olan Windows 95'in 10'uncu yılı ise Şirket'in Windows 95'e olan desteğini 31 Aralık 2000 itibariyle çekmiş olmasından dolayı duyurulmadı bile.

Microsoft DRM nasıl deşifre edilir?

FZ

Microsoft'un .WMA (Windows Media Audio File) tipindeki ses dosyalarını korumak (!) için geliştirmiş olduğu şifreleme sistemi olan MS-DRM (Microsoft Digital Rights Management) açık anahtar şifreleme için (public key cryptography) eliptik eğri yöntemini, blok şifreleme için DES algoritmasını, akış (stream) şifreleme için RC4 algoritmasını ve hash fonksiyonu olarak da SHA-1 algoritmasını kullanmaktadır.
Şimdi bu teknik detaylardan sonra diyebilirsiniz ki breh breh adamlar yapmış, yani çözmesi çok zor olsa gerek, bu sefer Microsoft sağlam iş çıkarmış.
Ancak eski dost Microsoft bizi yanıltmadı ve gene bir açık verdi. Yukarıda acayip karizmatik görünen sistemin nasıl deşifre edilebileceğine dair teknik bilgiler ve konu ile ilgili programlar + kaynak kodları isterseniz yapmanız gereken MS-DRM adresini ziyaret etmek.

C#, CLI ve Standardizasyon!

FZ

Microsoft firması, C# programlama dili ve CLI (Common Language Infrastructure) teknolojisi ile ilgili spesifikasyonlarını ECMA (European Computer Manufacturers Association) standardizasyon kurumuna sunmuş durumda. Bu kurum neyin nesi derseniz, JavaScript adı ile meşhur olmuş dilin bu kurum tarafından standardize edilip artık ECMAScript diye nitelendirildiğini söylemem sanırım yeterli olacaktır.

Micros~1 Hacker'lara Meydan Okuyor ! Hem de XP-SP2 ile

sundance

Register.com'un haberine göre Microsoft UK'in başı, Alistair Baker, bir hackerın Windows XP-SP2 kurulu bir makinayı ele geçirdiğini görmekten oldukça etkileneceğini belirtmiş.
Firmanın bu güncellemesinin "kuma çizilmiş çizgilerin ilki" [hani yere bir çizgi çizersiniz, burayı geçersen kötü olur dersiniz, sonra da dayak yersiniz ya] olduğunu belirttiği meydan okumaya, Register'ın yorumu oldukça ilginç; "... bize belasını arıyor gibi geldi!"