Microsoft'un yeni söylemi: Cihat

0
anonim
Microsoft "Get The Facts" adıyla yeni turlarına başladı. Silicon.com'un bu süreci teknolojik olduğu kadar politik bir "savaş aracı" olarak nitelendiriyor. Söylemlerin birçoğu yeni değil. Windows'un, açık kaynak kodlu rakibi kadar ucuz ve güvenli olduğu, karşı tarafın ise sanılan kadar güvenli ve ucuz olmadığı vs.

Ama Londra'daki "road show"da yeni bir söylem dikkat çekiyor. MS bu sefer Linux destekçilerini Microsoft'a karşı cihat yürütmekle suçluyor. "Cihat" söyleminin özellikle seçildiğini belirtmeye gerek yok sanırız. Malum bu günlerde bu kelimenin, özellikle ABD ve Avrupa'da negatif bir popülerliği var. Silicon.com'un bu konuya ilişkin yorumu da okunmaya değer.

Görüşler

0
cayfer
Pazarlamacılık mesleğinde ilk öğretilen, rakipleri karalamaktan kaçınmaktır çünkü ilk hatanızda "yalancı" durumuna düşer, çalıştığınız şirketi zor durumda bırakırsınız. Silicon.com'un yorumunda da belirtildiği gibi "bizim ürünümüz daha iyi" demek doğaldır. Ama "onların ürünü iyi değildir" demek tehlikelidir. Rakibinizin ürünü tek bir konuda sizin ürününüzden daha iyiyse ve müşteri adayınız bunu biliyorsa, o andan itibaren söyleceklerinizin hiç bir değeri olmaz.

Micros~1 zaten "Get the Facts" kampanyasıyla yeteri kadar komik duruma düşmüştü; bu son "cihat" lafı da tuz biber ekmiş. Bazı insanlar üzerinde istenen "Linux lafını duyunca tüylerin diken diken olması" etkisi oluşturulacaktır elbette ama aklı başında kesim tarafından (bkz. silicon.com'un yorumu) yöneltilecek eleştirilerle kazandığından daha fazla puan kaybedecektir.

Bir kaç gün önce "Neden Micros~1 Life Okumuyorum.." diye bir yazı yazmak gelmişti içimden de sonra "boşver " demiştim kendi kendime.

Herhalde biryerlerde görmüşsünüzdür. Micros~1 (sanırım) A3 boyutunda, oldukça etklileyici kağıt ve baskı kalitesi olan "Microsoft Life" isimli bir dergi çıkarıp (doğal olarak) ücretsiz dağıtıyor.

Buraya kadar herşey normal ve iyi ama derginin içine baktığınızda bilişim sektörü hakkında ahkam kesenlerin şarkıcılar, meşhur köşe yazarları olduğunu ve bunların bilişim sektöründeki görüşlerinin de "internette dolaşmayı çok seviyorum"dan öte gitmediğini görüyorsunuz. Bunları söz konusu sanatçıları eleştirmek ya da küçümsemek için söylemiyorum. Nasıl benim müzik/filim endüstrisi hakkında işe yarar görüşlerim olamazsa, bu insanların da "çok seviyorum", "boş vakitlerimde kitap okumayı ve tiyatroya gitmeyi severim" gibi yanıtlar vermesi de doğaldır.

Son birkaç sayıdır Micros~1 Life bilişim sektörümüzün arabesk bir parçasını oluşturuyor. Hiç bir işe yaramayan, hiçbir mesaj içermeyen, kendi reklamını dahi yapmayan, tümünü 1 dakikadan kısa zamanda okuyabildiğiniz bir dergi. Meşhur insanların Microsoft kullandğını görüp, "bari ben de Micros~1 ürünü kullanayım" demesini bekliyorlar herhalde milletin. Serdar Ortaç MS ürünü kullanıyorsa vardır bir bildiği...

Bu dergiyle müşteri kitlesini genişletmeyi uman bir halkla ilişkiler anlayışının "cihat" lafı etmesi belki de normal.

Derginin hedef kitlesini bilemiyorum elbette ama içeriğine şöyle bir bakınca bilişim teknoljisini kenarından kullanan, belki bir takım kuruluşların yönetiminde olması sayesinde bilişim politikalarını etkileyebilecek insanlar olduğunu tahmin ediyorum.

Yani kısacası teknik olmayan insanlara... Oysa MS olarak bu insanlara anlatacak ne kadar çok şey var! Virüs nedir, worm nedir, neden nasıl bulaşır, nasıl önlenir gibi şeyler anlatsalar. Neyse, onu da biz mi düşüneceğiz yaaaaa.

Ama bence en önemli gelişme Micros~1'un en temel pazarlama ilkesini bir kenara bırakıp saldırıya geçmiş olmasıdır. Başka çaresi kalmamış bir kedinin bir doberman köpeğe saldırması görüntüsü oluşturuyor kafamda.

Gelişmeleri merakla izleyeceğiz.

Sevgiler
0
FZ
Zaman zaman dünyanın en büyük firmalarının böyle bir pazarlama hatasını gerçekleştirdiklerini görmek beni de şaşırtıyor (daha önce de Chrysler mi yoksa başka bir araba firması mı, diğer araba firmasının arabalarını açık açık kötüleyen bir reklam yayınlamıştı ve sonra geri çekmek zorunda kalmıştı diye hatırlıyorum).

Ancak MS bunu ilk defa mı yapıyor? İşletme ve bilgisayar dünyasına FUD teriminin kazandırılmasında en önemli pay yine MS´in enteresan ve bir süreliğine başarılı olmuş taktikleri değil mi? FUD: Fear, Uncertainty, Doubt. Yani KBŞ: Korku, Belirsizlik, Şüphe. Eğer bizi satın almazsanız, bizim ürünlerimizi kullanmazsanız, karışmayız ha, öcüler gelir, bilgisayarınız bozulur, kalp krizi geçirirsiniz, ülke güvenliğini tehdit edersiniz, bizi kullanırsanız güvendesiniz. Biz dostuz, paranızın karşılını verirsiniz. Onlar ise kimbilir kim!

Ha bu arada ben en son yaşadığım örneği anlatayım: Ofisteki arkadaşlarımdan biri W2K Server üzerinde C:Inetpub dizinine Admin.in her hakkını kaldırıp Everyone´a okuma yazma hakkı filan veriyor. OK demeden önce MS uyarıyor: Unintended actions may happen! falan filan. Bizimki OK diyor, en kötü ne olabilir ki? Neyse işlem gerçekleşiyor, başka bir kullanıcı ile giriyor dizine bakıyor falan, sonra diyor tamam eski haline çevireyim. Gidiyor Admin.e yine haklarını veriyor falan sonra bir de bakıyor ilgili dizinin altındaki tüm dizinler, dosyalar silinmiş, yerlerinde yeller esiyor! Kurcalıyor falan, acaba hidden dosya falan mı oldu, değişik kullanıcılarla giriyor falan, yok yok yok! MS´nin ``unintended´´ yani istenmeyen durumlar oluşabilir dediği buymuş! Bana biraz mafya tarzı geldi (bak delikanlı bazı istenmedik, beklenmedik şeyler olabilir, kimsenin üzülmesini istemeyiz) ;-)

Ha bu arada, canım çekti ya, ben de MS Life´ta yazmak istiyorum, bana da yazı yazdırırlar mı? Söz MS ürünlerini kötülemiycem :) Çok enteresan şeyler yazabilirim :)
0
Nightwalker
>Ha bu arada, canım çekti ya, ben de MS Life´ta yazmak istiyorum, bana da yazı yazdırırlar mı? Söz MS ürünlerini kötülemiycem :) >Çok enteresan şeyler yazabilirim :)



MS life Türkiye için şöyle bir düşünüyorumda: FZ vs Serdar Ortaç İlginç olacağı kesin :)
0
cayfer
>> ben de MS Life´ta yazmak istiyorum, bana da yazı
>> yazdırırlar mı?

Yazdırmazlar... yazdırsalar bile siz o kadar boş şeyler yazamazsınız. :)
0
gabriel
Amerika + ingiltere + israil uclusu ; bircok sacma sapan hatta absurd iddia yi ortaya atmislardi. mesela demislerdiki ; Nato icin yeni hedef islamdir ve hedef renk yesildir; Amerikaya kopeklik yapan kose yazarlari, liberal ozgurlukcu dur fekat amerikan emperyaline ve dunya siyon devleti nin kurulmasina ve BOP a direnen ulusal ve milli degerleri koruyanlar, vatanseverler terorist dir Mesela Salvador allende Bakir madenlerini amerikaya yedirmedigi icin, kendi milletinin degerlerini amerika ya peskes cekmedigi icin , terorist ama 100 binlerce masumu iskencelerden gecirerek olduren Agusta pinose liberal ozgurlukcu bir diktatordur(pinose bakir madenlerini hemen amerikalilara geri vermisti) CIHAT= terorizm MUCAHIT = terorist ISLAM = teror diye Bar bar bagiran Amerikanyali dallamalar hakikaten Esegin kulagina su kaciracak kadar abartiyorlar artik bu isi.... yakinda turkiyenin 51 inci eyalet oldugunu kabul etmeyeni de terorist ilan ederlerse sasmayin :-)
0
gabriel
Amerika + ingiltere + israil uclusu ; bircok sacma sapan hatta absurd iddia yi ortaya atmislardi. mesela demislerdiki ; Nato icin yeni hedef islamdir ve hedef renk yesildir; Amerikaya kopeklik yapan kose yazarlari, liberal ozgurlukcu dur fekat amerikan emperyaline ve dunya siyon devleti nin kurulmasina ve BOP a direnen ulusal ve milli degerleri koruyanlar, vatanseverler terorist dir Mesela Salvador allende Bakir madenlerini amerikaya yedirmedigi icin, kendi milletinin degerlerini amerika ya peskes cekmedigi icin , terorist ama 100 binlerce masumu iskencelerden gecirerek olduren Agusta pinose liberal ozgurlukcu bir diktatordur(pinose bakir madenlerini hemen amerikalilara geri vermisti) CIHAT= terorizm MUCAHIT = terorist ISLAM = teror diye Bar bar bagiran Amerikanyali dallamalar hakikaten Esegin kulagina su kaciracak kadar abartiyorlar artik bu isi.... yakinda turkiyenin 51 inci eyalet oldugunu kabul etmeyeni de terorist ilan ederlerse sasmayin :-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

M$ ve yeni güvenlik arayışları

SHiBuMi

Microsoft, 25 Ekim'de yeni Windows XP'sini çıkarmaya hazırlanıyor. Her ne kadar bizim bilgisayar dergileri XP'nin tanıtımını yapmaktan çok Microsoft'un basın reklam bültenine yer ayırmışsa da (Dergilerden biri şöyle demiş: Windows XP, yeni görünümüyle ve yöntemleriyle kullanıcılara yaratıcılık, bağlantı ve iletişim özgürlüğü veren heyecanlı deneyimler sunuyor.), üzerinde durulmaya değer birkaç konu var. Onlardan birisi de Microsoft'un uygulamayı planladığı yeni kullanıcı kontrol sistemi.

Babadan kalma! Google

sundance

Malesef bilişim dünyamızda Micros~1 Türkçe'si diye bir kavram var, genelde terimlere çok da iyi araştırmadan, zorlama karşılıklar bulunması ile oluşturulmuş eğreti bir sözlük dağarcığından oluşuyor.

Peki MS İngilizcesi, yani bazı şeylerden bahsetmek içn MS'in ürettiği terimler nasıl acaba? Mesela ISV (Bağımsız Yazılım Üreticisi) lafına "Microsoft olmayan yazılım firması" anlamını yüklemiş durumdalar. Daha eğlencelisi ise "legacy (miras, babadan kalma)"lafı. Micros~1 bu kelimeyi yine kendisinin olmayanları karalamak için kullanıyor. Cümle içinde kullanımı ise "Legacy search engine Google" şeklinde

Lütfen Fazlamesai yine taraf tutuyor diye bizi suçlamayın, bu sözler uzun yıllar MS'da çalışmış yazılarının birçoğu Türkçe'ye de çevrilen Joel Spolsky'e ait.

Microsoft WinCE kaynak kodunu açıyor

tongucyumruk

Microsoft Windows CE'nin kaynak kodlarnı açacağını duyurdu. Bunun diğer "Microsoft kaynak kodunu açtı" haberlerinden farkı ise Microsoft'un ilk defa kod üzerinde değişiklik yapmaya izin veriyor olması. Yeni "Paylaşılmış Kod" sistemine göre kodu alanlar kodu düzenleme ve bu değişikliklerle yayınlama haklarına sahip olacaklar. Microsoft'un açıklaması ve yeni lisanslama modeliyle ilgili detaylı bilgiye WindowsForDevices.com'dan ulaşabilirsiniz.

Ne dersiniz Micros~1 bir gün ışığı görür mü?

Bilgisayar Konusundaki Batıl İnançlar!

anonim

Murat Yıldırımoğlu'nun sitesinde gördüğüm bu yazının bir bölümünü burada paylaşmak istedim. Amacım yeni bir "flame war" a sebep olmak değil. Yalnızca farklı bakış açılarına da bu sitede yer vermek ve tanımak.

"Ne kendini ne karşındakini tanımıyorsan her zaman kayberdersin. Kendini tanıyor karşındakini tanımıyorsan, bir kazanır bir kaybedersin. Hem kendin, hem de karşındakini tanıyorsan, her zaman kazanırsın."
Sun-Tzu; Savaş Sanatı

M$ Ve Oyunları

anonim

Aşağıdaki yazı bir üniversite öğrencisi tarafından yazılmış, serbest yazılımın yaygınlaşmamasının uzun vadedeki etkilerinden birini gösteren bir yazıdır.

-bana dokunmayan yılan bin yaşasın ve bu dünya kimseye kalmaz dert etmeyin takılın diyenlere adanmıştır-