3D Model Tasarımı ve Mirai

0
FZ
Rainer Joswig, 1999 yılında Mirai ile bir model tasarlayan Bay Raitt'in çalışma seansını yansıtan bir video sunuyor.

Mirai, 3D grafik tasarımı için kullanılan bir yazılım. Common Lisp ile yazılmış ve Allegro Common Lisp üstünde çalışıyor. Yazılımın temelleri daha önceki Symbolics Graphics süitine dayanıyor.

Videoyu buradan indirebilirsiniz.

Kaynak: Planet Lisp

Görüşler

0
darkhunter
Mirai, 15 yıldır geliştirilen bir gerçek zamanlı modelleme aracı. "3D grafik tasarımı" yazılımın işlevinin yanından pek geçmemiş. Ayrıntılı bilgi burada.
0
FZ
Videoyu seyrettim, saygı duydum, derin bir tefekküre daldım ;-)
0
fsniper
Güzel bir yazılım ve yetenekli bir sanatçı kombinasyonu. Ancak çok da ön plana çıkacak bir yazılım sayılmaz. 3D animasyon çevresinden bakınca Genel olarak karakter animasyonu ve düşük seviye poligon modelleme için gerçekten uygun bir yazılım. Ancak iş daha ileriye gelince pek bir çekiciliği yok.

Ancak gerçek zamanlılık konusu bir çok yazılımuın bir adım önünde olmasını sağlıyor. Ancak buun yanı sıra Blender ile yapılmayacak bir şey sağlıyor diyemem.

Karakter modelleme ile ilgileniyorsanız da ZBrush'ı muhakkak duymuşsunuzdur.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GNU GO, AJAX ve Common Lisp

FZ

SWGo arka planda GNU Go isimli Go moturunu kullanan, Common Lisp ile geliştirilmiş AJAX tarzı bir web arayüzü. Kaynak kodlarına buradan erişmek mümkün. Kodu geliştiren yazılımcı sadece birkaç aydır Common Lisp ve JavaScript ile uğraştığını söylüyor.

More Lisp—For Free ve Birkaç Lisp Makalesi

FZ

O'Reilly her ne kadar Lisp kitabı basmak istemese de O'Reilly yazarları Lisp'ten daha sık bahsetmeye başladı. En son Christopher Roach, More Lisp—For Free başlıklı bir yazı yazmış.

Lisp ile ilgili bir başka makale: Generating HTML with Lisp - a tutorial for new programmers. Gene Michael Stover'ın diğer Lisp makaleleri de okunmaya değer.

Nasıl Bir Emacs?

FZ

Daha önce özgür yazılım etkinliklerindeki seminerleri ile tanıdığımız COR3 ekibinden Aycan İrican, cs-lisp e-posta listesinde paylaştığı bir mesajla Common Lisp ile ilgilenmeye başladıklarını ve bununla ilgili belge oluşturma çabasına giriştiklerini belirtti.

İlk çıkan belgelerden biri Nasıl Bir Emacs başlıklı bir tür Emacs kılavuzu. Diğeri ise Emacs yapılandırma dosyası (.emacs) ile ilgili güzel ipuçları içeren .emacs belgesi.

Enterprise Uygulamalarda Common Lisp Faktörü

FZ

cs-lisp grubunca geçen sene Eylül ayında başlatılmış olan Lisp toplantıları serisi uzunca bir aradan sonra Ekim ayında yeni bir toplantı ile devam ediyor.

31 Ekim 2006, Salı akşamı 18:00'da İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsünde düzenlenecek olan toplantının başlığı Enterprise Uygulamalarda Common Lisp Faktörü.

Toplantının detayları şöyle:

R6RS Yayınlandı

tongucyumruk

1970'lerin sonunda özellikle eğitim alanında rahatça kullanılması ve o dönemde Lisp ailesindeki (daha sonra Common Lisp olarak standartlaşan) benzer dillerin karmaşıklığından uzak durması planlanarak tasarlanan Scheme dilinin yeni standardı R6RS resmileşti. 1998 yılında duyurulan R5RS'in ardından birçok güncelleme geçiren dil standardı buna karşılık temel tasarım hedeflerini aynen koruyor.

Hepimize hayırlı, uğurlu olsun.

Not: Slashdot'tan, Google News'ten, hatta Schemers.org'dan önce fazlamesaide!