Mozilla Ubiquity

0
xelon
Firefox Ubiquity eklentisinin duyurulması ile blogosferde ortalık karıştı. Eğer dün bu eklentiyi duymadıysanız işte size fırsat!

Mozilla'nın tanımı ile Ubiquity, kullanıcıların web ile etkileşimini arttıran yeni bir deneysel Firefox eklentisi. Birçok özelliği ile Launchy ve benzeri yazılımlara benzeyen Ubiquity belirli komutlarla internet üzerinde yapılan işlemleri kolaylaştırmayı hedefliyor.

Windows üzerinde CTRL+Space (MAC için Option+Space, Linux üzerinde şimdilik çalışmıyor) ile etkinleştirilen Ubiquity ilk olarak Firefox'un sol üst köşesinde siyah bir ekran ile karşımıza çıkıyor. Bu ekrana yazılan komutlarla internet üzerinde yaptığınız birçok şeyi kısa zamanda yapabiliyorsunuz. Yeni komutların kullanıcılar tarafından eklenebilir olması ve geliştirmesinin oldukça kolay olması Ubiquity'e ayrı bir güzellik katıyor.

Şimdi birkaç örnek verelim
  • Örneğin Pair Programming konusunu araştırmak istediniz. Ubiquity eklentisini etkinleştirdikten sonra (CTRL+Space) "wikipedia Pair Programming" yazmanız yeterli. Hatta "w pair programming" yazmanız da yeterli oluyor.

  • Bulunduğunuz şehrin hava durumunu mu öğrenmek istediniz? "weather izmir"

  • Bir firmanın internet sitesinden adresini öğrenmek istiyorsunuz. Adresi buldunuz fakat kafanızda tam nerede olduğu canlanmadı. Web sitesinde yazılan adresi seçili duruma getirin. Daha sonra Ubiquity'i etkinleştirip "map" yazın. Ve işte harita karşınızda.

  • Slashdot'ta yazan bir yazıyı arkadaşınıza göndermek mi istiyorsunuz? Metni seçiili duruma getirin ve "email to arkadasim@example.com" yazın. Bu kadar basit.
Karşılaştığınız bir kelimeyi ya da bir metni çevirmek mi istiyorsunuz? Ya da youtube'da bir video'yu aramak mı? Anlamadığınız bir kelime ile mi karşılaştınız? Twitter'a mesaj mı yazacaksınız? Ajandanıza bir randevu mu eklemek istiyorsunuz? Bu ve bunlara benzer birçok komut ile Ubiquity sörf deneyiminizi biraz daha hızlı ve biraz daha keyifli hale getirecek. Özellikle klavye aşıkları için...

Birkaç hafta önce konuşulan Aurora'ya benzer internet gezginlerini kullanmaya az mı kaldı dersiniz?

Tanıtım filmi için Ubiquity for Firefox

Ubiquity ile ilgili yazılar: [1] [2] [3]

Benzer projeler için [1] [2]

Görüşler

0
cubic-meter
Linux'ta Alt+Space tuş kombinasyonu ile kullanılabiliyor ve bu kombinasyon değiştirilebilir durumda. En azından benim Debian makinede böyle.
0
fenniEleman
adres satırına about:ubiquity yazıldığı zaman açılan sayfadan kısayol kombinasyonunu değiştirilebilinir.Var olan komutlar görülebilinir. İstenirse yeni komutlar da eklenebilinir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Firefox Kullanıcıları Daha 'Eğitimli'

baRRacuda

comScore'un yaptığı istatistiğe göre eğitim, teknoloji, kitap gibi içeriğe sahip sitelere Firefox kullanıcıları, Internet Explorer kullanıcılarından daha çok ilgi gösteriyor.

Firefox 3.5 RC 3 Çıktı

anonim

Mozilla Foundation nihayet Firefox Release Candiate 3'ü yayınladı. http://ftp.ankara.edu.tr/mozilla adresinden indirebilirsiniz

IE Geliştirici Takımından Firefox Geliştiricilerine Kek Sürprizi!

vst

Az önce Slashdot'a düşen habere göre IE Geliştirici Takımından Firefox Geliştiricilerine Firefox 2.0'ı kutlamak amacıyla kek gönderilmiş. Haberde kekin zehirli(!) olmadığı da vurgulanmış.

Firefox Geliştiricilerinin cevabı nasıl olacak, acaba? Malum; bizde komşunun getirdiği tabak boş iade edilmez.

SpreadFirefox.com'a 2. Saldırı

butch

ZDNET'te verilen bilgiye göre, sadece birkaç ay içinde yapılan ikinci saldırı site sunucularında kurulu Twiki yazılımdaki bir açık kullanılarak gerçekleştirilmiş. Saldırıyı gerçekleştirenlerin ele geçirdikleri önemli bir bilgi yok ancak bu saldırı SpreadFirefox.com'un 15 Ekim tarihine kadar kapalı kalmasına sebep olacak.

Chrome Eklentilerini Mobil Cihazlarda Çalıştırmak!

Zakkum

Murat'ın fazlamesai.net “hızlı paylaşım” eklentisini görünce, eklentileri mobil cihazlarda nasıl çalıştırırız meselesi gündeme geldi. Eklentileri chrome ile değil ama firefox içinde çalıştırabiliriz. Bunun için önce “Chrome Store Foxified” eklentisini kuruyoruz. Daha sonra ister imzalı ister “fazlamesai hızlı paylaş” eklentisinde olduğu gibi imzasız bir eklentiyi çalıştırabiliriz. İmzasız...