Müzik ve Psikoloji

0
FZ
Boğaziçi Üniversitesinin Uludağ Üniversitesi ve TÜBİTAK ile birlikte düzenlediği bir etkinlikte konuşacak olan ve Max Planck Enstitüsü'nden gelen bilişsel bilim araştırmacısı Peter Keller'in 23 Kasım Cuma günü saat 15:00'da Kriton Curi salonundaki konferansına müzik, psikoloji ve bilişsel bilimler ile ilgilenen herkes davetlidir.
JOINT ACTION IN MUSIC PERFORMANCE

Peter Keller
Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences, Leipzig, Germany

Abstract

Ensemble musicians coordinate their actions with remarkable precision. The ensemble cohesion that results is predicated upon group members sharing a common goal; a unified concept of the ideal sound. I will present research addressing three cognitive processes that enable musicians to realize such shared goals while engaged in musical joint action. The first process is auditory imagery; specifically, anticipating one's own sounds and the sounds produced by other performers. The second process, prioritized integrative attending, involves dividing attention between one's own actions (high priority) and those of others (lower priority) while monitoring the overall, integrated ensemble sound. The third process relates to adaptive timing, i.e., adjusting the timing of one's movements in order to maintain synchrony in the face of tempo changes and other, often unpredictable, events. The results of a new study that investigated how these three cognitive processes interact to determine coordination in piano duos will be reported.

İlgili Yazılar

Sözcükleri Koklamak ya da Kokulara İsim Vermek...

FZ

Güle gül demesek yine de güzel kokmaz mıydı o çiçek? *

İngiliz nörologların son çalışmalarından birine göre bir kokunun isimlendirilmesi onun algılanışını etkiliyor.

Örneğin deneklere aynı koku önce "kaşar peyniri" olarak etiketlenip sonra "vücut kokusu" olarak etkiletlenip sunulunca, "kaşar peyniri" olarak sunulan kokunun "vücut kokusu" olarak sunulana kıyasla daha iyi koktuğunu söylemişler.

Oxford Üniversitesi'nde gerçekleştirilen araştırmaya göre kokunun ismi belli bir beyin bölgesini harekete geçirebiliyor. fMRI (functionaol Magnetic Resonance Imaging) yöntemi ile görüntülenen beyinlere bakıldığında ilginç şeyler göze çarpmış.

Dünyanın Akademik Bilgisi Slovenya'ya Göç Ediyor

FZ

Ekim ayında MIT (Massachusetts Institute of Technology) elindeki tüm eğitsel video içeriğini meşhur VideoLectures.NET web sitesine taşıdı. Son birkaç sene içerisinde muazzam atılım yapan, mühendislik ve bilim dünyasının YouTube'u ve daha fazlası olma yolunda ilerleyen sitenin başarıları bununla sınırlı değil elbette.

ODTÜ Robot Günleri : 6-7 Mayıs 2005

anonim

Türk Robotçular ve Robotları ODTÜ'de Buluşuyor! Türkiye'nin ilk ve tek robot organizasyonu olan ODTÜ Robot günleri'nin ikincisi, ODTÜ Robot Topluluğu ve Türkiye Zeka Vakfı işbirliği ile 6-7 Mayıs 2005 tarihlerinde ODTÜ Kültür Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecektir.

Bermuda şeytan üçgeninde yeni canlılar

melitical

Bermuda'da bilimadamları denizin 5 km altında topladıkları örneklerden elde edilen 100 kadar canlının çoğunun daha önce bilinmeyen türler olduğunu açıkladı: ntvmsnbc

Ian Wright Ferrari'yi solladı

sefalet

Bilişim alanının tanınan simalarından Ian Wright, yaratıcılık ve fark yaratmanın güzel bir örneğini gösterdi. Ian Wright'ın özel yapım arabası Sacramento'daki drag araba yarışlarında Ferrari 360 Spider ve Porsche Carrera GT'ye bir kaç araba boyu fark attı.Hadi adamın parası var özel araç yaptırmış diyebilirsiniz fakat işin can alıcı tarafı bu bilişim destekli arabanın elektrik ile çalışıyor olması.Arabanın Wright ve mühendisleri tarafından geliştirilen en önemli özelliği elektrik enerjsini bir yarış otomobilinde çok yüksek verim elde edecek şekilde kullanabilmeleri.