O'Reilly'den Open Books

0
sundance
Bilgisayar yayıncılığı alanında önde gelen firmalardan OReilly aynı zamanda Özgür Yazılım dünyasına büyük katkılarda bulunan web siteleri ve düzenlediği organizasyonlarla "toplumdan aldığını topluma geri verme" konusunda en başarılı şirketlerden biri olarak, Open Book Project'i başlattı.

Öncelikle, yeni baskısının yapılması pek karlı gözükmeyen fakat yine de insanların ihtiyaç duyduğu kitaplara erişebilmelerini sağlamak amacıyla başlayan bu proje kapsamında bir çok kitaba web üzerinden özgürce erişilebilecek ki bunlar arasında Learning Debian GNU/Linux ve Free As In Freedom gibi kitaplar da bulunmakta.
Not: Asıl merak ettiğim, sözkonusu kitapların Türkçe'ye çevrilip yayınlanması konusunda da bu kadar Özgür yaklaşırlar mı ;) Eğer olursa Fazlamesai için bu bir proje olabilir

Görüşler

0
oktay
Öncelikle Oreilly tarihi itibariyle Özgür Yazılım akımını değil Open Source'u destekler. "Open Source" tabirinin icat edildiği (uydurulduğu) toplantıya Richard Stallman'ı çağırmayan kişiler, Oreilly'nin sahibini çağırmayı daha uygun bulmuşlar zamanında.

İkinci olarak da, zaten örnek olarak verilen kitaplara uzun süredir ücretsiz olarak ulaşmak mümkün. RMS hakkındaki Free As In Freedom kitabı yayınlandıgı günden itibaren ücretsiz olarak ulaşılabiliyor. Biyografisinde yardım etmeye şart olarak RMS kitabın ücretsiz de yayınlanmasını istemiş. Bu arada aynı kitap belgeler.org'un müdavimleri tarafından fazlamesai.org/ceviri altında çeviriliyor. Ayrıca, diğer dillere çevirilierini takip eden bir de web sitesi mevcut.

Bu arada yanlış anlaşılmasın. Tabi ki güzel bir olay yaptıkları. Bunun aksini ispatlamak için yazmadım (zaten yazdıklarım aksini ispatlayan nitelikte değil).

Başarılar.

Oktay
0
sundance
Düzeltmeler için teşekkürler, bunun belirtmesi gerçekten önemliydi, öte yandan O'Reilly'nin Özgür Yazılım dünyasına katkıda bulunmadığını söylemek de çok mümkün değil sanırım.

Bir de yorumun sonundaki başarılar kısmını sevmedim. Hani tamam o kadar görüşemiyoz ama, ayran içtik ayrı düştük modunda böyle bir hayatta başarılarımsı ifadeye kırıldım bilesin ;)

0
oktay
Bir tek sana değil herkese başarılar :) Sahiplenmişsin hemen hehe.

Bu arada.. Her Özgür Yazılıma hizmeti olmuş şirketi/kurumu sevmek zorundayız diye birşey de yok. SCO, Caldera iken Linux sürümü çıkarıp buna zaman ve para harcıyordu. IBM, Novell gibi şirketler babalarının hayrına olmasa da özgür yazılıma katkıda bulunuyorlar. Oreilly de kanımca bu gibi şirketlerden sadece birisi. Zaten şirketlerin kuruluş amacı kâr olduğuna göre şaşıracak pek birşey yok :)

Bize düşen, mümkün olduğunca bu şirketleri baskı altında tutup birbirlerine kırdırmak. Yani bunları yönlendirerek bize de faydalı işler yapmaya zorlamak.

Oktay
0
sundance
Bir de hatırlatmak isterim (benim de senden öğrendiğim gibi) O'Reilly sitesinde yayınlanan makalelerin telifini (telif ücreti ödemesine rağmen) almıyor! Tek beklentileri bir makalenin ilk defa O'Reilly'de yayınlanması, ondan sonra istediğin yerde yine yayınlatabiliyorsun.

Bu da güzel bir şey.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Fazlamesai yurda döndü

butch

Cezayir depremi ve devamında gelişen olaylardan en çok FM etkilendi. Yavaşlık sizin de dikkatinizi çekmiştir sanırım. Fazlamesai bir süreliğine(belki de sürekli) ülkemiz sınırları içine taşındı. Artık hızlandık. Ancak fazlamesai.org domaini altında durduğu için cookieleriniz durumdan hoşlanmayacak. Haberiniz ola!!!

Mahkeme

butch

FM ne kadar teknik ?

sundance

FM yayına başladığından bu yana yaklaşık üç yıl geçti. Bu süre içinde, hayatımızda bir çok değişiklikler oldu, birçoğumuzun evine Internet girdi, yeni teknolojiler gelişti, cep telefonlarımız, cep bilgisayarlarına dönüştü vs.

Bu hal ve gidişat içinde, FM okurlarının sitenin mevcut yapısını nasıl bulduklarını merak ettik. Sizce FM gerektiği kadar detaylı ve teknik bir şekilde, Internet ve insan konularına eğiliyor mu ? Yoksa aşırı teknik bir şekilde antin-kuntin mevzularda kayıp mı oluyor ? :)

fazlamesai.net TRT2´de...

acemi_

Pazar günleri saat 11:10'da TRT2'de yayınlanan Internet TV programında, bu hafta fazlamesai.net tanıtıldı. Canlı olarak sunulan programın Site Önerileri bölümünde, siteden görüntüler verildi ve sitede yer alan bölümler kısaca tanıtıldı.

Programın web sitesi olan internettv.gen.tr adresinden, program hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz. Geçtiğimiz hafta yayınlanan bölümle ilgili bilgilere, bir süre sonra arşiv bölümünden ulaşabilirsiniz.

Schrödinger'in Kedisi

redogre