Özgür Yazılım Günleri ve Açık Kaynak Günleri Başlıyor.

0
vst
Bilgi Üniversitesi'nde 4 Mart Cuma ve 5 Mart Cumartesi günboyu sürecek olan "Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri/2005" başlıyor. Gnome ve Mono projelerinin kurucusu Miguel de Icaza, Avrupa Özgür Yazılım Vakfı Başkanı Georg Greve ve OpenOffice.org proje grubu yöneticisi Louis Suarez-Potts'un katılımlarıyla gerçekleşecek etkinliğe herkes davetli. Etkinliğin web sitesinden ayrıntılı bilgiye ve etkinlik programına ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
Challenger
Malesef yine gelemiyorum. Geçen sene tam gelecekken apar topar askere götürdüler, bu sene de tam gelecekken fazla mesai yapmam gerekti :(
0
xenomorph
Gerçekten güzel bi program şu anda bu mesajı PARDUS un standından Etkinlik içerisinden canlı olarak yayınlıyorum :)
Kaçıranların kesinlikle üzülmesi gerektiğini düşünüyorum.
Beni en çok mutlu eden ise Ulusal işletim sistemi üzerinden bu etkinlik hakkındaki düşüncelerimi sizinle paylaşmak...
0
FZ
Miguel de Icaza gerçekten de epey esprili bir sunum yaptı. Özellikle soru cevap kısmı çok eğlenceli idi. Icaza, karşısında kafayı yazılım patentlerine takmış kitleyi görünce:

- Yahu bunu neden bu kadar dert ediyorsunuz, yazdığınız program 100 satırdan uzunsa zaten büyük ihtimalle birinin patentini ihlal ediyorsunuzdur. Eğer bu kadar korkuyorsanız bilgisayar sektörünü bırakın, sosis ya da ayakkabı satın ama o zaman bile çok başarılı olmamaya çalışın çünkü dava açarlar. Herkes herkese dava açabilir. Gogleplex lafını üreten adamın torunu da Google'a dava açtı, isimden esinlendiler bana milyon dolar tazminat versinler! diye. Yani bu kadar dert etmeyin patent konusunu.

MONO ve patent konusu ile ilgili hemen hemen aynı soru 4. kez (!) sorulunca Icaza gülümseyerek cevap verdi:

- Bu soru daha önce sorulmuştu galiba, biri arkadaşa Türkçe olarak açıklayabilir mi?

Bir başka enteresan nokta da Miguel de Icaza'nın günlük yazılım geliştirme ortamı olarak Emacs kullandığını söylemesi idi ancak soru cevap seansında Icaza küçük bir örnek vermek için hangi editörü çalıştırdı dersiniz? VIM! Evet, vim çalıştırdı ve uzun zamandır görmeye alışık olmadığımız bir hızda basit bir C# programını klavyeyi yakarcasına hızlı yazıp derledi, sonra da MONO için derlenmiş kodu native Linux binary koda nasıl dönüştürdüğünü gösterdi filan...

Icaza'ya gelen sorulardan biri de MONO'nun bazı kısımlarının GPL lisasından X11/MIT lisansına geçirilmesinin problem yaratıp yaratmayacağı, mesela Stallman'ın buna kızıp kızmayacağı idi. Icaza her zamanki esprili tavrı ile cevapladı:

- Eğer özgürlükten bahsediyorsanız ve kendi tavrınızı mecbur kılıyorsanız o zaman bu çok fazla bir özgürlük sayılmaz. MONO'yu kullananlar açık kodlu veya kapalı kodlu ürün geliştirebilirler. İçiniz rahat olsun, MONO kullanarak geliştirdiğiniz .NET uygulamalarının kodunu kimseye vermek zorunda değilsiniz. Stallman'a gelince, o zaten kızgın bir adam.
0
ahmetaa
Bence o kadar soylenene ragmen patent konusu, hele karsinizdaki sirket Microsoft olunca yabana atilacak bir sey degil. Icaza her ne kadar saka yollu, ya da yari-kacamak cevaplar versede. Microsoft resmen cikip : .Net'in GPL ya da BSD bir klonunu yazabilirsiniz (dikkat C# demiyorum) demedikce de cogu kimseyi ikna edebilecegini sanmiyorum. ben ikna olmadim, bu gidislede olmayacagim. Bu is aptal birisinin googleplex icin tazminat benzetilmeyecek kadar ciddi. Elbette icazayi anlamak lazim, adam yeterince gelistiriciyi cekememekten muzdarip ama ipin ucunu microsofta verdigi icin derdine yansin diyorum.
0
bm
Katiliyorum. Bunlar bize komik geliyorlar ama insanara avukatlardan 'bu yaptiginiz isi derhal durdurun' diye mektuplar gittigi zaman kimse gulemiyor sonra. 'Ozguluk' kavraminin anlami hakkinda soyledigi dogru, populer bir agizdan bunun TR'de duyulmus olmasi da faydali bence.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

4. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği başlıyor!

loker

Linux Kullanıcıları Derneği'nin her yıl düzenlediği Linux ve Özgür Yazılım Şenliği 19-22 Mayıs 2005 tarihleri arasında Ankara Milli Kütüphane Konferans Salonları'nda gerçekleşiyor.

Ankara'da CETURK Java Teknoloji Günü

ksevindik

13 Haziran'da ODTÜ Kültür Kongre Merkezi A Salonunda, İnnova Bilişim Çözümleri'nin ve i-Con'un desteği ile "CETURK Java Teknoloji Günü-2 – Ankara" etkinliği gerçekleştiriyoruz. Etkinlikte Java Teknolojilerinde Uzman konuşmacılar bilgilerini katılımcılarla paylaşacaklar. Etkinliğe katılım her zamanki gibi ücretsiz olacak. Ayrıca her zaman olduğu gibi etkinliğe katılan kişilere çekiliş ile kitap hediye edilecek. Etkinlik konuları ve konuşmacılar şöyle:
  • Hasan Türksoy - GWT İle Web Uygulamaları Geliştirmek
  • Mustafa Demir & Mustafa Daşgın - Spring Web Servis Frameworkü
  • Kenan Sevindik - Spring AOP ve Hibernate ile Servis Düzeyinde Audit Loglaması
  • Ümit Vardar - EJB 3.1
  • Mehmet Gursul - OSGI (The Dynamic Module System For Java)
Katılım için gerekli bilgiye etkinlik sayfasından ulaşabilirsiniz.

Trabzon´da Akademik Bilişim Konferansı´nda Linux Seminerleri

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği, her sene farklı bir şehirde düzenlenen Akademik Bilişim Konferansı'nda gene tüm konferans boyunca seminerler düzenliyor. Trabzon'da 11-13 Şubat tarihleri arasında OpenOffice'ten Tek Disketlik Linux'a, PL/pgSQL'den Yedekleme Sistemleri'ne kadar birçok konu ele alınacak. - Ayrıntılı Bilgi -

Düzenli Linux seminerleri yaz dönemi takvimi açıklandı

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği'nin Ankara ve İstanbul'da düzenlediği Linux seminerlerinin yaz dönemi seminer programı duyuruldu. Haziran ayı ile beraber seminerler artık Ankara için her ayın ilk Çarşamba'sı, İstanbul için her ayın ilk Cumartesi'si düzenleniyor. Multimedya uygulamalarından kütüphane otomasyonuna, php-mysql programlamadan saldırı tespitine birçok konuda seminer yaz aylarında linux severleri bekliyor. -Ayrıntılı Bilgi-

Türkçenin Etimolojisi Semineri

FZ

2 Mayıs 2006 tarihinde 13:00 ile 15:00 saatleri arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Kuştepe Kampüsü'nde Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünün davetlisi olan Sevan Nişanyan tarafından Türkçenin Etimolojisi başlıklı bir seminer düzenlenecektir.

Sevan Nişanyan'ın meşhur etimolojik sözlüğüne buradan erişebilirsiniz.