Robotlar Yarışıyor - Ödül: Bir Milyon Dolar

0
malkocoglu
İleri Savunma Araştırma Proje Bürosu DARPA, Internet'ten sonra yapay şöförlerde mi sanayiye kazandıracak? Umarız öyle olur. Şu bir gerçek ki, bir yarışma ve hedef kadar mühendisleri motive eden bir şey olamaz. DARPA'nın koyduğu yeni hedef, 300 millik bir arazinin bir robot araç tarafından kendi başına geçmesini öngörüyor.
Bu amacın ilk seferde başarılacağı beklenmese de, her sene düzenlenecek ve hazır bekleyen 1 milyon dolar muhakkak birilerini kamçılayan bir teşvik olacak.

DARPA'nın bu projesini, Amerikan ordusunun şöförsüz askeri araç atılımını desteklemek için başlattığı biliniyor. Pilotsuz uçaklarda elde edilen başarının, yer araçları için de tekrarlanabilmesi umuluyor.

Yarış, Las Vegas çevresinde şimdilik gizli tutulan bir arazide gerçekleştirilecek.

Newsweek

Büyük Yarışın Sitesi

The Register

Görüşler

0
realist
Daha yeni izledim. Sanırım TRT'deydi. Böyle bir yarıştan ve kimsenin tamamlayamadığından bahsedildi. Görüntüleri de vardı. Üç yüz metre bile ilerleyemeyecek durumdaydılar maalesef. Sanırım bir hata sonucu uzaktan kumanda edilen araçlar olarak aktarıldı. Ama hallerinden yapay zeka denemesi oldukları belliydi. Madem tümseği algılayamadın, bari düz gitmeyi becerseydin :)
Hemen ardından Discovery'nin sonu gelmez tekrarlarından biri denk geldi. Henüz ancak "gerizekalı bir hamamböceğinin beyin loblarından birini kaybetmiş hali" kadar akıllı makineler üretebildiğimizden bahsediliyordu. (Benzetme ekranda görünen bilim adamına veya çevirmene aittir.)

Yeri gelmişken Amerikan ordusunun robotlarla saldırabilecek duruma gelmesi olasılığından delicesine korktuğumu da söyleyeyim
0
malkocoglu
Saldiran robotlar korkunc olur hakikaten...

Bu yarista, dediginiz gibi oldukca cuvalladi. Durum sayfasina (http://www.grandchallenge.org/statusboard/) bakilirsa, en ileri giden 7 mil gidebilmis, o robot ta Kirmizi Takim denen Carnegie Mellon'in Robotics takimindan. Robotlarina 3 milyon harcadiklarini okumustum, isi parasi icin yapmadiklari belli, cunku odul 1 milyon $ :). Prestij daha onemli herhalde, cunku bir kazansalar, yagsin havadan (devletten) arastirma fonlari...
0
malkocoglu
Saldiran robotlar korkunc olur hakikaten...

Bu yarista, dediginiz gibi, robotlarin hepsi cuvalladi. Durum sayfasina (http://www.grandchallenge.org/statusboard/) bakilirsa, en ileri giden 7 mil gidebilmis, o robot ta Kirmizi Takim denen Carnegie Mellon'in Robotics takimindan. Robotlarina 3 milyon harcadiklarini okumustum, isi parasi icin yapmadiklari belli, cunku odul 1 milyon $ :). Prestij daha onemli herhalde, cunku bir kazansalar, yagsin havadan (devletten) arastirma fonlari...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Her çocuğa bir dizüstü

cbc

Daha önce bahsettiğimiz laptop sonunda hazır. Prototipini görüp incelemiş birinin hazırladığı bu yazıdan cihaz üzerinde Red Hat çalışacağını, Squeak ve Logo barındıracağını öğrenebilirsiniz.

Ayrıca bu cihazı satın almak mümkün olmayacak, sadece öğrencilere dağıtılmak şartı ile piyasaya verilecek.

Kaynak: /.

İlk YZ Hızlandırıcı Çip: Intia Processor

FZ

Grafik hızlandırıcı mikroçipleri barındıran video grafik kartları artık bir PC kullanıcısı için sıradan ürün kategorisinde.

Peki ya oyunlar başta olmak üzere pek çok program için önemli olan yapay zeka (YZ) algoritmalarını hızlandıracak özel bir mikroişlemcinin, YZ kartlarının zamanı gelmedi mi?

AIseek isimli bir şirket dünyanın ilk YZ işlemcisini çıkardığını duyurdu. Intia Processor isimli YZ çipi şu anda oyunlardaki etmenlerin (agent) daha akıllıca ve hızlı hareket edebilmesi için kullanılıyor. Şirketin açıklamasına göre Intia YZ hızlandırıcısı düşük seviyeli YZ işlerini normal bir işlemciye kıyasla 200 kat daha hızlı gerçekleştirebiliyor.

Linus Torvalds´a Göre Itanium İşlemcisi: Kötü Tasarım!

FZ

GNU/Linux işletim sisteminin çekirdeğinin yaratıcısı Linus Torvalds'a göre Intel'in son işlemcisi Itanium çok kötü tasarlanmış durumda.

Conexant sorunu bitiyor

demonic

Eğer PCI modeminiz Conexant HSF ya da HCF çipsetli bir modemse dertleriniz bitiyor. http://www.linuxant.com kısıtlı sürücülerinin aksine vereceğim adresteki sürücüler modemin tüm hızını kullandırtıyor.

http://aslan.no-ip.com/~iphitus/linux/download.php?list.3 adresinden indireceğiniz sürücüler. Mandrake Users Board'a ve Freenode IRC sunucusunda #musb kanalındaki iphitus'a teşekkürler.

Google Search Appliance

FZ

Gene Google, gene güzel bir fikir. Adamlar Internet'i aradığınız hızda ve kalitede neden şirket ağınızdaki tüm HTML, Office, PDF, Postscript belgelerini ve daha bir sürü ıvır zıvırı arayamayasınız ki demişler ve şöyle hafif ancak marifetli bir alet yapmışlar adını da Google Search Appliance koymuşlar.

Intel tabanlı, Linux temelli bu şirin aleti fişe takıyor, networke bağlıyorsunuz ve sonra da bu alet 10 GB'a kadar olan veriyi (150.000 doküman!) arka planda sizi rahatsız etmeden indekslerken şirketinizdeki elemanlar da güzel güzel arama tarama yapabiliyorlar.