Sendo Microsoft´a Dava Açtı

0
FZ
İngiliz cep telefonu üreticisi Sendo, eski ortağı Microsoft'a dava açtı. Sendo'ya göre, Microsoft kendilerine ait teknik sırları Sendo'nun rakiplerine vermiş.

BBC'deki habere göre Sendo şirketi bir Texas mahkemesinde bulunan belgelere dayanarak Microsoft'un diğer telefon üreticileri ile de bilgi paylaştığını iddia ediyor.
Kasım ayında, tam da Windows üzerinde çalışan bir akıllı telefon (smartphone) çıkarmak üzere olan Sendo firması, Micorosoft ile olan tüm işbirliğini iptal etmişti.

O esnaya kadar Microsoft'un cep telefonu pazarına girmesi için anahtar ortaklarından biri olarak görülen Sendo firması ortaklığı bitirme gerekçesi olarak Microsoft'un kendisine kaynak kodu sunmadığını ve bu yüzden de araçlara uygun yazılım geliştirilmesinin çok zorlaştırıldığını öne sürmüştü.

Sendo firması Microsoft'la anlaşmasını iptal ettikten sonra Microsoft'un cep telefonu konusundaki rakipleri olarak bilinen Symbian ve Nokia firmaları ile çalışacağını açıkladı.

Görüşler

0
cazz
M$'in avukatlari da artik $ bakiyorlardir! ;P
tamam,tamam cok gayri ciddi oldu...
0
elrond
Gerek Telco gerek IT sektorunde çalışan biri olarak sizi aydınlatmak isterim. Sendo'' un yaptığına en basit anlamda terbiyesizlik denir. Bu arkadaşlar esamesi okunmayan ufak bir şirket iken M$ bunlara el atıp yaklaşık 1,5 sene önce SmartPhone konsepti için partner yaptı. Ilk smartphone bu markayla çıkacaktı. M$ in telcoya girmesi nedeniyle tutuşan Nokia bu arkadaşlarla kimse tarafından bilinmeyen bir deal yaparak Series60 platformuna geçmelerini sağladı. (Series60 ilk olarak 7650 de kullanılan Symbian tabanlı bir platformdur. Ortak geliştirme tooları, SDK, GUI filan.7650 OS`i Sektorün Win3.0 dan beri gördüğü en berbat OS tir.)7650 de WEB browser yoktur. Kendini nasıl MobileINTERNET in merkezi sanar kimse bilmez. (Üzerine Opera kurup her türlü taskı kapatırsanız belki 2 dakika kadar bağlanabilirsiniz Internete.) Laptop'' unuza bağlayana kadar her türlü işkenceyi çekersiniz, contactlarımı sync edeyim dersiniz hepsinden 2 tane olur vs.. Boot time 30sn dakika sürer.


Sana OS bazında hayatında görmediğin kadar know-how 2 sene boyunca pompalansın ondan sonra benim phone dizaynım gitti diye ağla. $endo nun dava sebebi Orange'' ın benzer bir telefonu M$ ile çıkarması sonucunda yaptığı çamurdur. Orange bu telefonu sanki Sendodan görerek 2 haftada yaptı ya!! arkadaşlar ağlıyor bizim design çalındı diye. Ki ben bunların Ispanya`da bir fuarda yaptıkları maymunlukları ve yalakalıkları yakından gören bir şahsiyetim.

Sonuçta bu OS opensource değildir ticari bir üründür parayla satılır. (Lütfen burda open/close tartışmasına girmeyelim konu o değil!) Sen buna erişme hakkını alıpta rakip bir firmayla deal yaparsan ticari tabirle senin defterin dürülür ayıptır. Yaptığın tüm NDA leri sen çiğne ondan sonra dava aç ne güzel, bravo. M$ ten önce $endo markasını bilen varsa bir adım geri gelsin...




Para için savaşa hayır. Savaş insanlık suçudur.
0
conan
> Sonuçta bu OS opensource değildir ticari bir üründür parayla satılır.
hmm Sen open source konusunda hicbir bilgiye sahip degilsin. Ya da bilgin oldukca zayif. Bu cumlenden belli. Sana biraz GNU, FSF, Richard Stallman, NUÑEZ gibi konularda google`dan search yapmani tavsiye ediyorum. (tabii eger ogrenmek istiyorsan)

Sana burada ticari bir cok open source proje gosterebilirim. Kodun kapali olmasi ticari olmasi manasina gelmedigi gibi, acik olmasi da ticari ol(a)mamasi manasina da gelmez. M$ Office kapali kodlu ve ticari bir yazilimdir, Internet Explorer ise kapali kodlu ve parasiz (ticari olmayan diyebilir miyiz bilmiyorum ama) bir yazilimdir, RedHat acik kaynak kodlu ve ticari bir yazilimdir, Apache ise acik kaynak kodlu ve ticari olmayan bir yazilimdir. Bu ornekler dogrultusunda yazinin o kismini duzeltmeni senden rica ediyorum.

Tesekkurler
0
elrond
Şöyle söyliyeyim o zaman; MS Software geliştirir ve satar bundan para kazanır, NYSE te halka açık bir şirkettir bilançosunda revenue kaleminde görünen şeyler yazılımdır. Buna ticari yazılım denir bu iş bu kadar basittir. Hangi şirketin gelirler kaleminde opensource X bir ürün = 1M $ yazar bunu söyliyebilir misin? Benim ticari yazılımdan anladığım budur ve tekrar: bu bu kadar basittir. Bahsedilen şey opensource ürünlerle yapılan projeler değildir. RedHAT satarsan yazılım lisansında para kazanamazsın GNU/GPL de yazdığı gibi sadece packaging, distribution, support vs için fee alırsın yazılım ın kendisi için değil.
0
Maverick
> yazılım lisansında para kazanamazsın

Özgür yazılım temelinde buna karşı zaten. Ama para kazanmanın tek yolu yazılım lisansından kar elde etmek değildir ki zaten ? Ticari bir yazılım para kazanmak için (lisansından veya değil) yazılmış yazılımdır, bir şeyden para kazanmanın tek yolu onu başkalarına yasaklamak değildir. Özgür yazılımda yazar haklarından toplum yararına vazgeçmiş gibi görülebilir ama bu hakkından vaz geçerken bütün dünyadaki özgür yazılım projelerinden yararlanabilme hakkını kazandığı için aslında birey açısından da kazançlıdır. İdealde hem toplum hem de birey kazanır, kaybedenler tekelci şirketler olur sadece..
Bu ön bilgiden sonra gnu.org da verilen bir örneği aktarmak istiyorum. GNU Compiler Collection`ın Ada front-end`i ticari bir amaçla yazılmıştır (Yazan takım bu işi para için yapmıştır). Yine GCC`nin ve genelde Linux`un ticari amaçlarla Redhat ve IBM tarafından desteklendiğini de biliyoruz. Peki bu Linux ve GCC`yi ticari bir ürün mü yapar ? Hem evet, hem hayır. Bunun ayırımını yapmak güçtür ve gerekmez bence..
0
anonim
>Ama para kazanmanın tek yolu yazılım lisansından kar elde etmek değildir ki zaten
Bazıları için öyle ama. Problem de o.
Elrond.
0
conan
Simdi kesinlikle emin oldum ki sen open source ile beles programi karistiriyorsun.

Ben simdi ticari yazilimla ne kastettigini anladim, ama senin kastettigin seye ticari yazilim denmez. Bir yazilim para getiriyorsa, bu yazilim para karsiligi satin aliniyorsa ve bundan gelir elde ediliyorsa buna ticari yazilim denir. Yazilimin ticari olmasi icin gelir kaleminde 1 Milyon $ yazmasina gerek yoktur. Senin ticari yazilimdan anladigin bu olabilir ama ticari yazilim senin anladigin sey degildir genel manada.

Benim verdigim ornege donersek Apache konsorsiyum`u da yazilim gelistirir ve bunu para ile satmaz, bunu ticari yazilim olarak gormemiz yanlis olur. Ama RedHat`e bakarsan, yazilim gelistirir, gelistirdigi yazilimi satar, bu yazilimdan da para kazanir yani ticari bir yazilim olan RedHat Linux`u pazarlar. Isletim sistemine deger bicer mi? BICER! Cunku ozellikle Advance Server sayilabilecek versiyonlarinda bir cok ticari yazilim barindirmaktadir. Arti gidip herhangi bir yazilim dukkanindan RedHat`i para vererek elde edebilirsin. (NYSE kod: RHAT bu arada halka aciktir, urunleri de halka aciktir) GNU/GPL bu lisans altinda yayinlanmis programlari baglar. Ornek Linux kernel`i. Servis, ozel cozumler, bakim, vs... RedHat`in ana kaynaklari olabilir, ama RedHat isletim sistemi yukarida acikladigim nedenlerden kesinlikle ticari yazilimdir.

Kaldi ki Free software`i (GPL) satabilirsin de. Ama tek kosulu var. Kaynak kodunu da yaninda vereceksin. Cunku Ozgur Yazilim tanimina gore bir yazilim asagidaki 4 kosula uydugu surece ozgurdur: (Ozgur Yazilim Nedir? safasindan alintidir)

  • Her turlu amac icin programi calistirma ozgurlugu (ozgurluk 0).
  • Programin nasil calistigini inceleme ve kendi gereksinimleri dogrultusunda degistirme ozgurlugu (ozgurluk 1). Program kaynak koduna erisim bunun icin bir onsarttir.
  • Yeniden dagitma ve toplumla paylasma ozgurlugu (ozgurluk 3).
  • Programi gelistirme ve gelismis haliyle topluma dagitma ozgurlugu (ozgurluk 4). Boylece yazilim butun toplum yararina gelistirilmis olur. Program kaynak koduna erisim bunun icin de bir onsarttir.

    Bir program, butun kullanicilari bu haklarin tumune sahip olduklari zaman ozgur bir yazilim olur. Yani, kopyalama, degistirme, aynen yada degistirerek parayla satma, herkese ve her yerde dagitma, ve bedava verme ozgurluklerine sahip olmalisiniz. Bu ozgurluklere sahip olmak, kimseden izin almamayi ve izin icin hicbir bedel odememeyi de icerir.

    Yani Ozgur yazilimin ticari yazilim olmamasi icin HIC BIR NE DEN YOK TUR! haa 1 M$ gelir kalemi olmasi ozgur yazilimla degil, sirketin ticari basarisi ile ilgilidir. Bu konudan bakarsak evet RedHat`in M$ kadar ticari basarisi var midir? Yoktur. Ama suphesiz bunun tek nedeni Ozgur yazilim pazarlayamamasindan degildir.

    Bir yazilimin kaynak kodunun halka acik olmasi onun ticari olmasini kisitlamaz. DR. EDGAR DAVID VILLANUEVA NUÑEZ`in Microsoft`a cevaben yazdigi uzun ve guzel mektubu bir kere okumani tavsiye ederim. Villanueva`nin benden bu konularda cok daha bilgili oldugu kesin. Dolayisiyla bu bahsettigin konularda olan aciklamalarini sanirim daha bilgi verici bulabilirsin.

    Oradaki bir yere alinti yaparak bu yoruma son vermek istiyorum. Bu paragrafin konuyu oldukca iyi acikladigini dusunuyorum. Belki bir kac insanin kafasindaki bazi soru isaretlerini ortadan kaldirabilecek bir paragraf bu:

    MS diyor ki: The bill uses the concept of open source software incorrectly, since it does not necessarily imply that the software is free or of zero cost, and so arrives at mistaken conclusions regarding State savings, with no cost-benefit analysis to validate its position. (Burada bill diye bahsedilen sey peru hukumetinin hukumet programlarinda FREE SOFTWARE kullanmasi konusunda verdigi onergedir)

    Villaneuva: This observation is wrong; in principle, freedom and lack of cost are orthogonal concepts: there is software which is proprietary and charged for (for example, MS Office), software which is proprietary and free of charge (MS Internet Explorer), software which is free and charged for (RedHat, SuSE etc Gnu/Linux distributions), software which is free and not charged for (Apache, OpenOffice, Mozilla), and even software which can be licensed in a range of combinations (MySQL).

    Simdi bu yorumu okuyanlardan ricam su. Yarim saatinizi ayirarak Villaneuva`nin yazdigi cevabi okuyun. Turkiye icin de bu cesit bir action plan calismasina baslamamiz gerektigini ve bu action plani cikarabilecek olan insan toplulugunun burada tartisanlardan baskasinin da olamayacagini dusunuyorum. Bu konuda bir calisma baslatmak icin gec bile kaliyoruz. Bu konuda benim gibi dusunen insanlar olup olmadigini merak ediyorum acikcasi.

  • 0
    elrond
    Anlaşamıyoruz malesef. Birde şunu deneyeyim: GNU/GPL lisence.txt(!) dosyası içeren hiç bir yazılıma ben bir kurum olsam para vermem. Vereceksem supporta vs. ye veririm. Ama niye vereyim community var;-)

    Yazılımın ticari olması için para verdiğim şeyin yazılımın lisansı olması gerekir yazılımın kendisi değil. Ben OpenOffice sana indirip parayla satarım bu yazılımı ticari yapmaz bence. Burda satılan şey hizmettir ve ben hizmet şirketi muhasebe esaslarına göre hesap veririm. Yada sokakta yerde bulduğum kaldırım taşınıda parayla satarım. Bilançonun sadece gelir tarafını söyleyince aslında yeterli olmuyor birde gider tarafı var ticari anlamda bakınca. OpenOffice sattığımızı varsayarsak gider kalemine yazacağımız geliştirme maliyeti nedir? RH AS de bu durum var.

    Birde sorum var (Gerçekten bilmediğim için soruyorum kinaye olduğunu düşünmeyin) Parayı verip RedHat Advanced server alsam onu sana versem sen beleş kullansan bu durum yasal mıdır? Eğer yasal değilse GNU/GPL altında dağıtılmıyor demektir(?) Bu sürüm downloadable değil bu arada bildiğim kadarı ile.

    Birde Pro yada Advanced server serisi olmayan REDHAT lara yazılım dükkanında verdiğin para package and handling tir lisans parası değil, yanılıyormuyum?

    REDHAT Advanced Server da derki: Red Hat Linux Advanced Server is provided on a subscription basis with one year of support services and access to Red Hat Network Enterprise Service to ensure large-scale deployments stay reliable and secure. Yani burda ne satıyor bu adamlar?



    Bu arada millet beni opensource düşmanı sanacak bozuşacağız :-))


    Hoşgeldin 2003. Şimdi işin yoksa 20 Aralık 2003` ü bekle.


    0
    tongucyumruk
    GPL lisansı yazılımın satılmasını engellemez. Yani bir insan ortaya çıkıp şunu diyebilir:
    Ultra mega süper bir distro yarattım, o kadar süperki kurmana bile gerek yok, cd''yi bile takmadan çalışıyor 486 işlemci yetiyor, dünyanın bütün dillerini ayrıca Star Wars dillerini destekliyor, bütün işletim sistemleri hatta farklı işlemciler için derlenmiş programları çalıştırabiliyor. Ben bu sistemin CD''lerini 150$''dan satıyorum. Ama o kadar süper bir sistem ki bu desteğe ihtiyaç yok. Bozulunca kendi kandini tamir ediyor. O yüzden destek mestek yok size CD''yi satar aradan çekilirim.

    Bu kişi bunu sattığına göre ticaret yapıyor değil mi? Haaa dağıtım GPL bir dağıtım olduğundan isterseniz gidip arkadaşınızdan kopyalayabilirsiniz. Ama bu kişinin bu dağıtımı sattığı gerçeğini değiştirmez bu.

    Bu arada şimdi aklıma geldi bu duruma benzer bir örnek halihazırda var. Linux34 teknik destek falan vermiyor... Sadece Linux CD''leri satıyor. Örneğin ben Debian''ı indirebilir veya biyerden kopyalayabilirdim, gittim Linux 34''ten aldım. Bu durumda Linux 34 sizce ticari mi değilmi?
    0
    elrond
    Katılmıyorum, conan lada bu yüzden anlaşamadık senin sattığın şey hizmettir bu noktada, yazılım ticari olmuyor benim konuyu yorumlama açıma göre.
    Bir distributor bir arabayı satarsa hizmet satar kendi muhasebesine göre. Asıl satış Volvo` nun muhasebsinde gözükür.
    Ama bu satıştır bu işte ticarettir diyorsanız -ki öyle- o zaman ticari ok. Ama benim algım yukarıdaki gibi.
    0
    conan
    ii ki katilmiosun imlaris'in efendisi. Herkes ayni seyi dusunse berbat bi dunya olurdu burasi :)
    0
    conan
    hemen bir cumlene yaptigim itirazdan sonra yorumun butunune de itiraz edeyim. Yani M$ Sendo`ya yardim etti diye butun haklari elinden alabiliyor oyle mi? Yani Sendo`nun gelistirmede hicbir payi yok, hersey M$`un ve o yuzden Sendo`nun kendini savunmasi cok cok abes bir sey ve cok ayip oyle mi? Peki soyle bakalim elrond, (Neden arwen`i aragorn`dan ayirmaya calisiyorsun! :PP ) madem ki butun know-how M$`daydi, neden Sendo`ya ihtiyac duydu da ortakliga gitti? Sendo`nun hic mi know-how`i yoktu?

    Arti ortada bir ortaklik varsa ve bu ortaklik bitirildiyse bu kadar rahatlikla M$`un ortak olan bilgilerine kendine mal etmesi normal mi?

    Neyse sonucta hukuk onunde herkes esit (degil mi yoksa?) gorecegiz bakalim adil mahkemeler ne sonuc verecek :)
    0
    elrond
    Bütün haklarını aldığı filan yok. Konuyu tam bilmiyorsunuz sanırım. Sorun şu: $endo MS ile olan anlaşmasını yırtıp atınca Orange benzer bir ürünü piyasaya sürdü (Ne kadar benzer olduğu tartışılır. Sendo da bu ürün benim ürünün H/W kopyası diye ağladı. Dediğim şudur Orange bir H/W design koplayayıp çıkarması 2 haftada olabilecek bir şeymidir. Orange gibi tonlarca şirket zaten 2 senedir Smartphone H/W develop ediyor ki donanımı üreten aslında HTC dir Orange değil. Bu adamlar dünyadaki PDA lerin %70 ini (iPAQ dahil) üreten üretici firmadır. MS Sendo ile ortaklığa gitmedi n tane üretici ile gitti. Neden gitti çünkü telefon H/W üretmeyi bilmiyor ve sanırım lisans problemleri filan var üretim için ayrıca MS bir H/W firması değil. Bütün know-how değil OS knowhow ı MS te burda cümlemi saptırmış durumdasın.

    Sendo` nun tabikide payı var. Mesela sen ve ben bir şey geliştiriyoruz bu dünyada yeni bir ürün ikimizde kendimizden %50 vermişiz tam ürünü çıkarıcaz sen hadi abi eyvallah diyip en ciddi rakibe gidiyorsun bu durumu sen olsan nasıl tanımlarsın. Benim takıldığım yer işin en alt seviye ahlaki yanı önce onu çözelim. Kim ne kadar vermiş ondan bahseden yo ki. Önümüzdeki yıllarda Series60 yada Symbianda MS ten tokatlanmış feature setler görülünce kim kime dava açacak?
    0
    elrond
    Bir ek Sendo terketti diye MS 2 yıldır milyar dolar gömdüğü işten çekilecek miydi. Başka markalar ile smartphone çıkması $endon`un haklarının elinden alınması olarak mı tanımlanıyor?
    0
    elrond
    Bu arada merak edenlere; davadan önce M$ in Sendo ya verdiği cevap. Sendo platform değiştirmeye karar verdikten sonra olan bir açıklama ortada dava filan yokkan yani.
    0
    sametc
    arkadaşım acık kaynağın ne demek olduğunu bilmniyorsun FZ doğru soyluyor ticari olabilir ticari olmayabilir araştır öğren yani açık kaynak felsefesnin temeli:uygulamanın geliştirmesini kimsenin tekeline bırakılmaması anladınızmı sendo hakkı yokmu yani yapma ve açık kaynağın ne demek olduğunu biraraştır
    0
    elrond
    Neyini araştıracığım ben işkembeden sallamayı kendime ilke edindim(!) Maverick` in yorumunda yazıyor ne olduğu. Sendonun hakkı yok! Söz konusu olan yazılım açık kaynak kodlu bir yazılım değil M$ Smartphone Edition bir OS. Ne hakkından bahsediyoruz?

    Burda açıkkaynak kodunun felsefesinden, romatizminden bahstmiyorum ticaretten bahsediyorum. Beni bir kurum olarak kullandığım yazılımın açıklığı kapalılığı ilgilendirmiyor ben verdiğim paraya aldığım karşılığa bakarım bu bu kadar basittir (benim için.) Ben bir ilaç firmasıyım mesela banane yazılımın kaynak kodundan, kaynak kodu anlasın, geliştirsin, incelesin diye adam mı çalıştırıcam şirketimde. Ben ne kadar ilaç sattığıma bakarım ve bilişim altyapımın bu satışa katkısına. Hangi ürün daha ucuz, daha reliable daha scalablesa onu kullanırım başka beni ne ilgilendirir ki? Hangi yazılım güzeldir, hoştur, sevecendir, özgürdür(!),kodu birinin tekelindemir beni enterese etmez.

    Ha ben ilaç firması değilim bir systemciyim o yüzden her yazılımı severim, ve yazılan her satır koda ve sahbine saygı duyarım ve teşekkür ederim hayatımı kolaylaştırdığı için, açık yada kapalı.

    Ben gözü kapalı bir kalemde 10000 kişi işten çıkaran kurumların olduğu dünyadan bahsediyorum siz yazılım felsefesinden. Siz bu adamlar için yazılımın özgür olmasının gerçekten bir öneminin olduğunu mu zannediyorsunuz yoksa?
    Madem o kadar romantiğiz 9 Ocakta Ceylan Intercontinentale gidin görün bakalım yeni dünyanın DEV lerinin açıkkaynaktan nasıl ağzının sulandığını...Açıkkaynağın gerçekten benim anladığım anlamda ticari hale geldiğinde neler olacağını belki hissedebilirsiniz. Bu devler eminim çok saygılıdır sabahlara kadar açıkkaynak kod yazıp dünyanın hizmetine sunanlara ve paylaşanlara.
    (ilk yorumumda bu tartışmaya girmeyelim konu o değil demiştim ama...Sadece açık kodlu -özgür-olmayan bir yazılıma bellirli bir çerçevede erişim hakkı alıp bir anlaşma yapılmasından ve onun bozulmasında bahsediyordum olay açık kod felsefesinden ne anlarım noktasına geldi bravo)
    0
    larweda
    Microsoft`un cep telefonu konusundaki rakipleri olarak bilinen Symbian ve Nokia firmaları terimi ilginç. Hakikaten böyle bir izlenim var bende de.

    Şimdi bir düşünelim, Microsoft cep telefonu piyasasında hemen hemen hiç yok, (en azından 2-3 ay öncesine kadar pratikte yoktu). Ama Nokia pazarın iki büyük ortağından biri konumunda ve pazar payını elinde tutmk ve daha da büyütebilmek için yıllardır Ericsson ile kafa kafaya debeleniyor. Symbian aslında cep telefonu piyasasında bile değil ama Nokia ile birlikte Series 60 ortaklığına girince Nokia telefonlarının işletim sistemlerini sağlamaya başlamış durumda.

    Şimdi hal böyleyken, Microsoft nasıl bir agresif ve korkutucu bir firmadır ki, yıllardır olmadığı bir pazara girdiği /gireceği zaman bile pazarda yıllardır varolan firmalar Microsoft''''u takip eden rakipleri gibi algılansın. Valla saygı duyuyorum adamlara açıkçası.
    0
    conan
    Hadi bakalim???? Simdi de konusulsun!

    Görüş belirtmek için giriş yapın...

    İlgili Yazılar

    64 bit ve Microsoft

    St

    ntvmsnbc'deki habere göre Micros~1 64 bit desteğini erteledi.
    Micros~ 1 Windows XP ve Windows Server 2003 işletim sistemleri dahilindeki 64 bit versiyonları 2005 ortalarında çıkarabileceğini duyurdu. İlk duyuruda 2004 başlarında çıkacağı belirtilen, sonrasında yıl sonuna ertelenen 64 bit desteği bir kere daha ertelendi. Windows Server 2003 için Servis Paketinin de gelecek yıl ortalarına kaldığı belirtildi.
    Tüm enerjisini Win XP SP2'nin çıkışına yönelten Micros~1in bu stratejik hatasının hali hazırda güçlü bir 64 bit desteği sunan Linux'a yarayacağı ve Micros~1i daha da köşeye sıkıştıracağı aşikar...

    VMware Microsoft ile anlaştı

    elrond

    VMware den büyük bir başarı haberi geldi. VMware üreticileri ürünü Microsofta satmayı başardı. Microsoft satış ekibi -ki bu 6000 kişi demek oluyor- ürün demolarında VMware kullanacak. özellikle 1 den fazla makina kurulumu gerektiren satış demolarını tek bir laptop ile gerçekleştirebilecekler böylece.

    Savaş resmen başladı!

    sundance

    Micros~1 Google'a rakip olacak! MSN Search Google ile kapışmaya hazırlanıyor derken, sonunda olan oldu.

    BBC'de yer alan bu habere göre, MS, Yahoo'yu satın almak için $44 milyar dolarlık bir teklifte bulunmuş.

    Petrolde... pardon mp3de rekor ceza $1,500,000,000

    sundance

    Guardian'ın habeine göre geçtiğimiz Perşembe, bir San Diego mahkemesi, şu ana kadarki en büyük patent ihlal cezasını verdi.

    Sözkonusu dava Alcatel-Lucent tarafından müzik kayıtlarının MP3 formatına çevrilmesi ile ilgili sahip oldukları patentin ihlal edildiği iddası ile açılmıştı.

    Bu rekor cezayı alan firma ise bu cezanın, online müzik sektörüne çok ciddi bir sekte vurabileceğini belirtmiş.

    İlk 64 bitlik virüs

    FZ

    W64.Rugrat.3344 kod isimli virüs IA64 Windows Portable Executable (PE) dosyalarına bulaşmak üzere geliştirilmiş ve yüksek seviyede teknik bilgi sahibi bir programcı tarafından kodlandığı tahmin edilen bir program. Söz konusu program Thread Local Storage yapılarını kullanarak virüs kodunu çalıştırıyor. Uzmanlara göre bu sıradışı bir yöntem. Adı geçen virüs 32 bitlik MS Windows sürümlerine bulaşmıyor. IA64 assembly kodu ile yazılmış virüs henüz çok yaygın değil. Detaylı bilgileri buradan edinebilirsiniz.