SHA-1 Kırıldı!

0
tongucyumruk
Elektronik bankacılık uygulamalarından dijital imzaya, kablosuz ağ güvenliğinden binlerce web sitesinin kullanıcı veritabanlarına kadar güvenliğe ihtiyaç duyulan birçok noktada kullanılan ve günümüze kadar başta ABD olmak üzere birçok ülke tarafından "resmi" harmanlama (hashing) algoritması olarak kullanılan SHA-1 Çinli bir bir bilim insanı ve ekibi tarafından kırıldı.
Son on yıl içerisinde MD5, HAVAL-128, MD4 ve RIPEMD algoritmalarını da kırmayı başaran Profesör Wang Xiaoyun ile Pekin Tsinghua Üniversitesi ve Shandong Teknoloji Üniversitesi'nden çalışma arkadaşları SHA-1 algoritmasını kırdıklarını açıkladılar. Wang ve ekibinin yeni geliştirdiği ve kaba kuvvete dayalı çakışma yöntemlerine oranla 2000 kat daha hızlı çalışan metod sayesinde harmanlama algoritmadaki çakışma noktalarını bulmak mümkün hale geldi.

Evet, yeni harmanlama algoritması geliştirmek isteyen?

Görüşler

0
ripper
Delinin bir tanesi bir kuyuya taş atmış bin tane akıllı çıkaramamış olayına döndü bu iş.
Tabi senin suçun deil , epochtimes dan biri tutupta
yıllanmış bir haberi alıp tekrar piyasaya sürünce herkes yeni birşey bulunmuş gibi hissetti.

Oysa
burda,
şurda bişiler bulabilirsiniz.
Ayrıca bir kırılma da yok sadece brute force dan birazcık daha iyi bi ihtimal bulmuşlar. 2 üzeri 69 gibi bişi bu da einizde süper bilgisayar yoksa pek bişiye yaramaz.
0
ripper
ucch linkler göçmüş
http://www.schneier.com/blog/archives/2007/01/sha1_cracked.html
http://www.schneier.com/blog/archives/2005/08/new_cryptanalyt.html
0
butch
http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=2693
0
yilmaz
hash algoritmalarının çözülebilmesi için çakışmaların bulunması lazım. Bu kısıma kadar tamam. RSA da bile çok buyuk asallar seçilince çok büyük rakamlar üzerinde hesap kitap yapmak gerekiyor. Çakışma tespit etmenin tek başına bir faydası yok. Kullanılan asallar farklı ise işler daha zorlaşıyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kuyruklu yalan dolmuşuna binmeyin...

ftaski

Geçen gün icq mesajlarıma bakarken boş forward yapmayacağına inandığım bir zat tarafından "Symantec 17 Nisan'da bulunan yeni bir virüsün, antivirüs programları tarafından tanınmadığı, ayrıca 1 haziranda aktif olacağını açıkladı. PC'nizde bu virüsün olup olmadığını incelemek için SULFNBK.EXE adlı dosyayı arattırın." şeklinde bir mesaj aldım. Olayın aslını merak etmeden dosyayı arattım ve bir güzel sildim (Bu dosya uzun dosya isimlerini saklamaya yarayan bir exe imiş). Kıllandığımda geçti çünkü Symantec in sayfasında konu ile ilgili linkte "Category: Hoax"(!!!) yazmaktaydı... Gerek e-maille gerek icq ile gelen her mesaja inanmayınız/inandırtmayınız; zira ben bu mesajı forward ettiğim herkese pişmanlık ve uyarı dolu yeni mesajlar attım ve bazılarına bu dosyayı bulup yolladım. Aman Dikkat. http://www.symantec.com/

MacOS X ve Güvenlik

anonim

Geçtiğimiz günlerde Ankara'da yapılan Serbest Yazılımcılar Konferansına katılan arkadaşım Sundance bana güvenlikle ilgili seminerde konuşmacı arkadaşın örnek verdiği işletim sistemlerinin arasında MacOS X ve MacOS X Server'ın bulunmadığını anlattı.

Aslında şaşıracak bir durum yoktu genel olarak ama Unix dünyasını yakından takip edenlerin bence bu iki işletim sistemini de her ne kadar kullanmaya imkan bulamasalar da yakından takip etmeleri gerektiğini düşünerek bir kaç önemli güvenlik özelliğinden bahsetmek istedim.

bogofilter İle Olasılıksal SPAM Filtreleme

FZ

Paul Graham 2002 yılı Ağustos'unda yazdığı makalede spam filtrelemede Bayes Teoremi'nin (Öznel Olasılık Teorisi) kullanılabilirliğine değinerek SPAM e-posta (email) ile savaş konusunda yeni bir akımı başlatmış oldu.

Graham'a göre aldığımız her email'e içerdiği kelimeler - mesaj başlığındakiler (header) de dahil olmak üzere- incelenerek 0 ile 1 arasında bir spam skoru atamak mümkün. Bu sayının hesaplanabilmesi için öncelikle size gelen çok sayıda spam ve spam olmayan emailin ayrı ayrı incelenmesi gerekiyor. Bu inceleme sonucunda eğer belli bir kelimeye sadece spam olan emaillerde rastlanıyorsa o kelimeyi göreceğiniz bir sonraki emailin de spam olma olasılığı çok yüksek olacaktır. Aynı mantıktan yola çıkarak, büyük bir çoğunlukla gerçekten okumak istediğiniz emaillerde rastlanan kelimelerin gelecekte de spam içermeyen emaillerde görülmesi beklenir. Bu anlattıklarımızın iyice yerleşmesi için birkaç örnek verelim:

FBI Güvenlik Birimine Yeni Başkan

sundance

Security Focus haberine göre FBI geçtiğimiz günlerde Milli Network Yapısı Koruma Merkezi`ne (NIPC) yeni bir başkan seçti...
Temel olarak ülke çıkarlarına yönelik network saldırılarını, hack denemelerini engellemekle görevli bölümün başına getirilen Ronald Dick, bir anlamda FBI`ın ikinci başı oluyor

Bizde mi ne oluyor ? Milli Ateş Duvarı projemiz var ya, daha ne olsun :)

Security Portal

sundance

Güvenlikle ilgili en son haberlere anında erişmek mi istiyorsunuz ? Ya da bu konuda bilginizi arttırmak makaleler okumak mı ?

Security Portal.com bu iş için en ideal sitelerden biri. Dahası Windows makinanıza SecurityFocus Page indirip, çok daha dinamik olarak en son exploitlerden ve güncellemelerden haberdar olabilirsiniz.
Unutmayın herşey on dakika daha önce haberdar olabilmek için...