Skolelinux 1.0 Duyuruldu

0
anonim
MEB'in OkuLinux projesini duyduğumuz şu günlerde, Debian tarafından da desteklenen SkoleLinux 1.0 sürümüne ulaştı. Debian tabanlı dağıtım, 2002'de Norveç Özgür Yazılım Ödülünü de alan dağıtım, hükümet tarafından da destekleniyor.
Kaynak: Slashdot

Görüşler

0
dayioglu
Adini telaffuz ettiginiz projenin MEB ile dogrudan bir ilgisi yok. Maalesef konu Siyami Bey ve ekibinin guzel bir onerisi halinde simdilik... Siyami Bey soz konusu projenin mekanizmalarini, yasal durusunu vs. de aciklamadi. Yani bu bir "ozgur yazilim" projesi midir, kendisinin ve firmasinin bir ticari avantaji soz konusu olacak midir gibi sorularin yanitlarini da sunumunda vermedi. Bu nedenle, projeye kavramsal olarak son derece sicak bakmama ragmen, Okulinux benim icin
    simdilik
herhangi bir sey ifade etmiyor. SkoleLinux'a baktim, bayildim. Darisi bizim basimiza, daha iyisini de yapabilecegimizi dusunuyorum.
0
roktas
İsim benzerliği (OkuLinux) merakımı çekti. Bu dağıtım Skolelinux tabanlı mı acaba? İlgili kişiler (eğer bu satırları okuyorlarsa) bilgi verebilirler mi? Debian Türkçe yerelleştirme grubu [l10n-turkish.alioth.debian.org] adına Skolelinux konusunda pek yakında bir duyuru geçmeyi planlıyordum. Şayet bu arkadaşlar Skolelinux tabanlı bir çalışma içindelerse bizimle de irtibata geçmeleri uygun olur diye düşünüyorum.
Skolelinux kalabalık bir geliştirici ordusuyla halen geliştirilmekte olan yeni nesil Debian kurulum programına (debian-installer, aka `d-i`) öncülük etmiş bir özelleştirilmiş Debian dağıtımıdır. 1.0 sürümünde sözü edilen "ilk aşama kurulumda çok sayıda iyileştirme" değişikliği bu projenin d-i ile yakın alakasını da gösteriyor zaten. Debian kurulum programına gerek Türkçe çeviri desteği, gerekse Türkçe klavye ve yazıtiplerinin uyarlanması konularında Debian Türkçe yerelleştirme grubu önemli katkılarda bulunmuştur. Fakat katkıcı sayısının azlığı şu ana kadar Skolelinux üzerinde yoğunlaşmamızı engelledi. Ben kişisel olarak birilerinin Debian Türkçe yerelleştirme grubunda emek gösteren gönüllü arkadaşlarla hiç bir iletişime girmeden `alın size OkuLinux` demelerini şık bulmam doğrusu. Öte yandan burada eğitim amaçlı sıfırdan bir dağıtım oluşturmak söz konusuysa, Skolelinux varken sıfırdan yeni birşeyler icat etmeyi de konunun aciliyetinden dolayı çok akılcı bulmam. Opera gibi Skolelinux için özel olarak lisanslanmış bazı bileşenleri hariç safkan bir özgür yazılım ürünü olan bu dağıtımın şu aşamaya ulaşması için çok emek sarfedilmiştir.
En azından Uludağ gibi önemsediğim ve başarılı olmasını yürekten arzuladığım yerel projeler olgunlaşıncaya kadar, katkıcı sayısını artırarak bu projenin (Skolelinux) yerelleştirmesini tamamlamamızın kamusal menfaatler açısından önemli olduğunu değerlendiriyorum. Dağıtımın okullarda etkin şekilde kullanılması için gerekli servis/hizmet ağı bu mülahazaların dışındadır ve özgür yazılımda benimsediğim iş modeline uygun olarak bu hususta ortaya çıkacak her türlü özel girişimin de çok gerekli olduğunu kanaatindeyim.
0
sleytr
Konu dışı ama çok merak ettim, Mozilla dururken Opera'nın seçilmesinin nedeni nedir?
0
sleytr
Pardon Mozilla'da varmış. (ekran görüntülerinde sadece Opera'yı görünce yok sandım)
Ama genede mümkün olduğunca GNU/GPL olmaya çalışan Debian geliştiricilerinin desteklediği formatlar bakımından fazlası olup eksiği olmayan Mozilla (+ Galeon ve Konqueror) varken neden birde Opera'yı eklediklerini anlamadım. (ölümüne bir Opera kullanıcısı olmama rağmen ;)
0
abakana
Bu arada MEB M$ ile bir program dahilinde öğrencilerin velilerince takip edilmesi için, bir sisitem hazırlatacakmış.

Tabiiki normal bir durum bir firma bir iş yapıyor, lakin benim anlamadığım €U tüm eğitimi ortak hale getirmeye çalışırken ve nerden baksanız, maksimum 10 yıl içinde sisitem tabandan itibaren değişecekken MEB in bu işe kaynak ayırması ve bir de şu var Türkiye' de internet kullanıcısı oranı daha %10 yani toplam 6 milyon değilken böyle yüklüce masraf getiren ve gelecek 10 yılda devam edip etmeyeceği muğlak olan sistem için böylesine büyük bir kaynak ayırması ne kadar mantıklı?/* Biri bu cümleyi hale yola koyarsa öyle çok sevineceğim ki... ;)*/
0
yuxel
http://www.skolelinux.no/testskoler.php?lang=en
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Hey SCO! Bana dava aç çünkü Linux kullanıyorum!

FZ

Finansal problemler yaşayan SCO firması son birkaç ay içinde IBM başta olmak üzere nerede ise hemen herkese dava açtı ve "Lisansına sahip olduğum UNIX işletim sisteminden kod çaldınız, Linux adı altında kullandınız, suçlusunuz!" dedi.

Son haberlere göre sahip olduğu UNIX lisansını Microsoft´a satan SCO açık kodlu ve özgür yazılım camiasında büyük tepkiye yol açtı.

Siz de tepkinizi ortaya koymak ve insanlarla paylaşmak isterseniz tek yapmanız gereken Hey SCO, bana dava aç sitesine gidip oradaki mektubun imzalamak. Şu anda 2774 imza mevcut ve bu sayı giderek artıyor.

Hangi Linux Dağıtımı?

Soulblighter

Tamam tamam kızmayın. Evet yine aynı konu, ama bu sefer değişik bir çözüm. Bu sayfadaki ihtiyaç testini yapın ve hangi Linux dağıtımının size göre uygun olduğunu belirleyin.

Bu arada FM'yi takip eden Linux kullanıcılarının hangi dağıtımı kullandıklarını da merak ediyorum.

Lycoris Desktop/LX ile hersey daha ucuz!

conan

Lycoris, Walmart ile yaptığı anlaşmayla yeni Desktop PC işletim sistemi ürünü olan Desktop/LX`i, Microtel bilgisayarlar içerisinde yüklü olarak piyasaya sundu. Desktop/LX tamamen Linux çekirdeği üzerine kurulu bir işletim sistemi.

Oldukca Windows/XP kılıklı olan sistem inanılmaz bir fiyatla satılıyor. 800 MHz VIA C3 işlemci (Celeron 800 ayarında), 128 MB bellek, 10 GB hard disk, CD-ROM, 10/100 Ethernet kartı, Lycoris Desktop/LX işletim sistemi, klavye, mouse, hoparlörler (monitör hariç) SIKI DURUN tam: 199.86$

Walmart bir zamandır LindowsOS ile yüklü bilgisayarlar da satıyordu. (şu anda fiyatlari Desktop/LX ile aynı)

Desktop/LX sitesinde sistemin oldukça fazla ekran görüntüsünü bulabilirsiniz.

Masaüstünde Linux Evrimi

barisozyurt

Linux dünyasının en büyük şirketleri güçlerini birleştirdi! ArkLinux, Codeweavers, Debian.org, DesktopLinux.com, KDE, Linux Professional Institute (LPI), Lycoris, The Linux Terminal Server Project (LTSP), Mandrakesoft, NeTraverse, OpenOffice.org, Questnet (Support4Linux.com), Samba.org, theKompany, SuSE, TransGaming Technologies, TrustCommerce, Xandros, Ximian firma ve geliştirici grupları, Linux'u masaüstüne en çok kullanılan işletim sistemi haline getirmek için güçlerini birleştirdiklerini ve bir konsorsiyum oluşturduklarını açıkladılar:
http://www.desktoplinuxconsortium.org/
Yukardaki isimleri bir kez daha okuyun ve hepsini yanyana koyun; neler olacak, tahmin edebiliyor musunuz?

Evcimen Linux´çular yaşadı: Mandrake 8.0 çıktı!

sidar

Yeni Mandrake 8.0, KDE 2.4.3 Linux Kernel çekirdeğini kullanıyor ve KDE 2.1.1, GNOME 1.4, Nautilus 1.0, Evolution 0.9, XFree86 =4.0.3, RPM 4.0 gibi yeni sürüm ve yeni özelliklerle geliyor. Mandrake 8.0'e geçmek için: http://www.linux-mandrake.com/en/ftp.php3