Solaris Çekirdeği Uzmanı Andy Tucker İle Röportaj

0
FZ
Günümüzdeki en önemli UNIX türevlerinden biri olan, bankalardan tutun telekom sektörüne dek pek çok sektörde yoğum hacimli bilgi işlem görevleri için kullanılan Solaris işletim sisteminin çekirdeğinin geliştirilmesinden sorumlu baş mühendis Andy Tucker, işletim sistemleri ile ilgili son durumlardan bahsediyor.

Tucker, Solaris´in geliştirilme yöntemi ile Linux ve FreeBSD geliştirilme yöntemlerini kıyaslıyor, mikroçekirdek mimarisinin önemine değiniyor, Solaris´teki karmaşık algoritmalardan bahsediyor, neden hala en çok kullandıkları programlama dilinin C olduğunu açıklıyor ve Solaris 10 ile birlikte gelecek yeniliklere dair ipuçları sunuyor.
sun

Görüşler

0
FZ
Dikkatimi çeken şeylerden biri de Linux için geliştirildiğinde epey fırtına koparılan O(1) karmaşıklığındaki zamanlayıcı sisteminin Solaris´te çoktan beridir bulunduğu.

Röportajın altındaki yorumlardan birine göre de Linux´taki `kernel slab allocator´ da Solaris´ten alınma (slab.c dosyasındaki yorumları okuyun deniyor).
0
tongucyumruk
Tüh, haber benden önce girilmiş...

Bence röpörtajdaki en can alıcı soru altıncısı. Günümüzde çekirdek geliştirmenin durumuyla ilgili olanı. Özellikle "Eskiden sistemler araştırma labaratuarındaki insanlar için geliştirilirdi, şimdi masaüstü için geliştiriliyr" tarzındaki cümle çok önemli diye düşünüyorum. Şöyle bir düşününce gerçektende günümüzde bir çekirdeğin başarılı sayılması için en aranan özellik mükemmel scheduler veya real time bir sistem olmasından çok güncel donanım desteği. Belkide bu yüzden Solaris gibi bir sistemi geliştirmek envai çeşit donanımı düzgün şekilde desteklemesi gereken Linux çekirdeğini geliştirmekten daha kolaymış gibi geliyor bana. Zira donanım üç aşağı beş yukarı aynı olunca programcılar da aha şununda sürücüsünü yazalım demek yerine Solaris'i daha sağlam, daha gelişmiş bir sistem yapmak için çalışabiliyorlar...
0
cbc
kafama takilan birsey var.. bu donanim destegi denen hadise ile cekirdek gelistiricilerinin ugrasmamasi gerekmiyor mu? cekirdek gelistiricisi denilen kernelin daha hizli calismasi ya da daha saglam olmasi icin ugrasan kisi-ler- degil midir? eger bir donanimin desteklenmesi gerekiyorsa, bunu ya o donanim ureticisinin ya da donanimla hasir nesir olan bizden birisinin yazmasi gerekmiyor mu?

gerçektende günümüzde bir çekirdeğin başarılı sayılması için en aranan özellik mükemmel scheduler veya real time bir sistem olmasından çok güncel donanım desteği


benim buradan net olarak anladigim linus amcanin oturup "kernelim sunu da desteklesin" diye ugrastigi. ben boyle oldugunu dusunmuyordum "su ana kadar"

abartiyumusak denen firmanin isletim sistemlerinde benim gordugum surucuyu firmalardan alip imzaladigi (muhtemelen de firmalar yolluyordur). oturup suruculeri kendilerinin yazdigini dusunmuyorum. populer bir isletim sistemi diye firmalar surucu uretiyor. serbest dunyaya cekersek de uretici yerine kimi zaman driver saglayan kisileri ele alabiliriz.

sorumu net olarak tekrarlamak istiyorum:
linux kernel gelistirici ekibi denen kitle (ya da kisi :)) zamanin en ufak kismini bile ayirmiyor degil mi donanim destegi icin? ayirmiyor desin biri :)
0
Evil_Empire
Tabiki kernel le ugrasan adam kalkip modem driver yazmaz. Donanimla ilgili, islemcinin RISC - CISC ya da x86 - 68xxx oldugu gibi konularla ilgilenir. Aksi takdirde her yeni donanimin kernel patchleri ile gelmesi gerekirdi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sun'dan Açık Kaynak Kodlu Java

Challenger

C-Net Asia'da yer alan haberde, Sun Microsystems'in başkanı ve COO' su Jonathan Schwartz, Solaris işletim sistemini açık kaynak kodlu yapmayı planladıklarını açıkladı. Schwartz, "ne zaman olacağını söylemek istemiyorum ama Solaris'in kaynak kodunu açacağız" dedi. Sun'ın kodunu açtığı tek şey Solaris değil. ZD Net Avustralya' da yer alan bu habere göre de Sun'ın Java teknoloji sözcüsü Raghavan Srinivas, Java'nın açık kodlu bir sürümünün olacağını açıkladı. "Java'nın nasıl açık kaynak kodlu olacağı üzerinde çalışmadık. Ama bu olacak. Belki bugün olabilir, belki yarın, belki de 2 yıl sonra olabilir" dedi.

Sun Microsystems´ten Geleceğin Mikroişlemcileri

FZ

Kısa bir süre önce Sun Microsystems bir basın konferansı düzenledi ve yeni nesil mikroişlemciler konusundaki yol haritasını açıkladı. Haritada mevcut UltraSPARC III'ün geliştirilmesi, çift-çekirdekli UltraSPARC IV, SMT-tabanlı UltraSPARC V ve yüksek oranda "multithreaded" Niagara işlemcisi yer alıyor. Bu konuda Dr. Marc Tremblay ile yapılmış bir röportajı burada okuyabilirsiniz. Dr. Tremblay, Sun Microsystems şirketinde Mikroişlemci ve Ağ Ürünleri grubu başmimarı ve kıdemli mühendis olarak çalışmaktadır. Sun'ın ilk 64 bitlik işlemcisi UltraSPARC-I'in de tasarımcılarındandı. Dr. Tremblay aynı zamanda UltraSPARC-II'yi tasarlamıştır ve değişik bilgisayar teknolojileri konusunda 55 patent sahibidir. Bu aralar vaktinin büyük kısmını Sun Microsystems'teki "Chip MultiProcessing (CMP)" ve "Chip MultiThreading (CMT)" bölümlerinde çalışarak geçirmektedir.

Editörün Notu: Sun Microsystems gene sessiz sedasız ilerliyor. Teknoloji tarihinin en şaşırtıcı yazılım ve donanım firmalarından biri olarak rakiplerini de destekçilerini de ters köşeye yatırabilir ;-)

Solaris 9 Intel x86 platformunda çalışmayacak

erolozcan

Sun ekonomik nedenlerle Solaris 9`u Intel x86 platformda desteklemeyeceğini açıkladı. Bana göre bunun önemli bir nedeni artık Solaris`in x86 versiyonun olmasına gerek olmadığı, x86 platformunda insanların Solaris yerine Linux`u tercih etmesidir.

Sanırım Intel tabanlı Solaris kullananların büyük bir kısmı Linux`a taşınmaya başlayacak. Konu ilgili link : http://www.linuxworld.com.au/

Sun Microsystems, Novell'i Almak İstiyor

Challenger

Geçen yıl önce Ximian' ı sonra da SuSE' yi satın alan Novell'in peşine daha büyük bir balık takılmış durumda. NTVMSNBC' nin The Wall Street Journal gazetesine dayandırdığı haberinde şöyle diyor: "ABD’nin önde gelen gazetesi Wall Street Journal’da çıkan habere göre, Sun Microsystems, açık kaynak Linux sağlayıcısı Novell’i 2.64 milyar dolara satın almak istiyor.


Novell’i satın alması durumunda Sun, Linux’un en büyük destekçisi IBM ile rekabet kızışacak, zira Novell, IBM’in en önemli Linux işortağı. Solaris’i bir açık kaynak yazılımına dönüştürmek isteyen Sun Microsystems, satınalımın gerçekleşmesiyle SuSe’yi Power sunucularında kullanan IBM’in Linux sağlayıcısı olacak."

Büyük balık diğer kendinden küçük balıkları yutmuştu. Şimdi de daha büyük bir balığın yemeği olmak üzere.

OpenSolaris + xfce + LiveCD = BeleniX

halixus

Unix olsun, güzel bir masaüstü olsun, kurulum derdi olmasın istiyorsanız BeleniX güzel bir seçenek. BeleniX OpenSolaris tabanlı bir dağıtım. Dağıtım LiveCD haline getirilip, xfce masaüstü ilave edilmiş. İlk solaris tabanlı, grafiksel arabirim ile gelen LiveCD olması bakımından ilginç. Daha önce OpenSolaris tabanlı ilk LiveCD text tabanlı olan SchilliX di. Şimdi xfce masaüstünü içeren BeleniX geldi. Ardından da tahmin ediyorum ki KDE masaüstüyle gelen bir OpenSolaris LiveCD dağıtımı kapıda. LiveCD furyasına OpenSolaris de dahil oldu diyebiliriz.