Solaris, Linux ve FreeBSD Çekirdeklerinin Karşılaştırması

0
honal
"Bu günlerde zamanımın çoğunu, sınıflarda öğrencilere Solaris'in iç yapısı, aygıt sürücülerini ve sistem çökmeleri anında çekirdek tarafından üretilen çıktıları (kernel crash dump) analiz ederek hata ayıklamayı öğretmek için harcıyorum. Sınıflarda ne zaman ki Solaris'e ne çeşit alt sistemlerin adapte edildiğini izah etsem, öğrenciler sıksık "Bu Linux'da nasıl çalışıyor?" ya da "FreeBSD'de falan böyle çalışıyor, Solaris'te nasıl?" şeklinde sorular yöneltiyorlar.
Bu makale Solaris 10, Linux 2.6 ve FreeBSD 5.3 sistemlerinde çekirdeğin üç altyapısını ve nasıl uygulandıklarını sistemler arasında karşılaştırmalı olarak inceler."

Max Bruning tarafından yazilan ve Atılım BOY (aboy@enderunix.org) tarafından Türk diline kazandırılan bu harika belgenin devamını buradan okuyabilirsiniz.
sun

Görüşler

0
ttk
Çok güzel bir yazı, iyi seçilmiş.
Haberciye de tercümana da yazara da teşekkürler.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Solaris GNU/Linux´a Karşı

FZ

UNIX dendiğinde akla ilk gelen isimlerden biri olan Sun Microsystems bilgi işlem sektöründe insanları en çok şaşırtan firmaların başında gelir.

GNU/Linux işletim sisteminin HP, IBM, CA gibi firmalardan sağlam destek aldığı son birkaç yılda ve bunun sonrasında Sun Microsystems'in tavrının, stratejisinin ne olacağı merak konusu.

Sun Microsystems'in üst düzey adamlarından Jonathan Schwartz ile yapılmış olan bu detaylı röportaj Sun'ın gelecek yıllarda izleyeceği yöne ve Linux'a karşı tavrına dair pek çok önemli ipucu içeriyor.

Sun´dan x86 itirafı

anonim

SUN'in önemli isimlerinden Jonathan Schwartz Solaris x86 işletim sistemini yeterince desteklemediklerini, böylece Linux´tan daha yetkin olmalarina rağmen x86 mimarisi arenasında meydanı Linux'a bıraktıklarını söylemiş.

http://www.theregister.co.uk/content/53/32880.html

MySQL @ İstanbul Bilgi Üniversitesi

butch

Açık Kaynağı destekleyen tüm dostlarımız,

MySQL'in Sun Microsystems tarafından satın alınması sonrası Türkiye'deki açık kaynak dostlarını gelişmelerle ilgili bilgilendirmek üzere MySQL Komünite İlişkilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Kaj Arnö ve MySQL Kıdemli Yazılım Mühendisi Hakan Küçükyılmaz Türkiye'de İstanbul Bilgi Üniversitesi'ni ziyaret ediyorlar.

SUNdan yeni yıl hediyesi: Cobalt artık Open Source

sundance

Sun Microsystems, bir süre önce operasyonunu durdurduğu Cobalt sunucuların bütün arayüzlerini ve arkaplanda çalışan kodunu BSD lisansı ile dağıtacağını duyurdu.

Oldukça yetkin bir web arayüzüne sahip Cobalt Qube 3 ve RaQ 550 sunucuları üstünde koşan bu yazılımların serbest bırakılması oldukça güzel bir haber olmakla birlikte belki de gözlerden kaçan fakat bence en önemlisi (eğer olursa) zamanında Cobalt tarafından satın alınan, Apache üzerinde hiçbir düzenleme gerektirmeden ASP kodlarının koşmasına izin veren ChiliSoft ASP´nin BSD lisansına kavuşacak olması!

Sun Microsystems, Novell'i Almak İstiyor

Challenger

Geçen yıl önce Ximian' ı sonra da SuSE' yi satın alan Novell'in peşine daha büyük bir balık takılmış durumda. NTVMSNBC' nin The Wall Street Journal gazetesine dayandırdığı haberinde şöyle diyor: "ABD’nin önde gelen gazetesi Wall Street Journal’da çıkan habere göre, Sun Microsystems, açık kaynak Linux sağlayıcısı Novell’i 2.64 milyar dolara satın almak istiyor.


Novell’i satın alması durumunda Sun, Linux’un en büyük destekçisi IBM ile rekabet kızışacak, zira Novell, IBM’in en önemli Linux işortağı. Solaris’i bir açık kaynak yazılımına dönüştürmek isteyen Sun Microsystems, satınalımın gerçekleşmesiyle SuSe’yi Power sunucularında kullanan IBM’in Linux sağlayıcısı olacak."

Büyük balık diğer kendinden küçük balıkları yutmuştu. Şimdi de daha büyük bir balığın yemeği olmak üzere.